Ausztrál juhászkutya (Australian Shepherd) "AUSSIE" fajtastandard

Ausztrál juhászkutya (Australian Shepherd)

05.06.2009 /EN FCI-Standard N° 342

Származási hely: USA

Használhatósága: farm és ranch juhászkutya

 

Általános megjelenés: Az ausztrál juhászkutya arányos, inkább hosszabb, mint amilyen magas, közepes nagyságú és közepesen erős csontozatú kutya. Szőrzetének színei nagy egyedi változatosságot mutatnak. Éber és élénk, hajlékony és mozgékony, erőteljes és jól izmolt, de minden nehézkesség nélkül. Szőre közepesen hosszú és mérsékelten durva. Vagy kupírozott vagy természetes csonkafarka van.

Fontos méretarányok: A törzs hossza, a szegycsonttól az ülőgumóig mérve, valamivel hosszabb, mint a marmagasság. Az ausztrál juhászkutya ezáltal valamivel hosszabb, mint amilyen magas.

Testfelépítés: Robosztus, mérsékelten erős csontozattal. A kanok testfelépítése nemüknek megfelelően erőteljes, de anélkül, hogy durvának hatnának. A szukák kinézete igen feminin, de a gyenge csontozat minden jele nélkül.

Viselkedés és karakter: Az ausztrál juhászkutya intelligens munkakutya, kifejezett őrzési ösztönnel. Kötelességtudó társ, mely képes egész nap kitartóan dolgozni. Kiegyensúlyozott karakterű, jóindulatú, ritkán kötekedő. Első találkozáskor kissé tartózkodó lehet. A gyávaságra, félénkségre vagy agresszivitásra utaló bármely jel súlyosan büntetendő.

Fej: Tiszta körvonalakkal rendelkező, erőteljes és száraz, a testtel arányos.

 • Koponya: A koponyatető sima vagy enyhén ívelt. A nyakszirtcsont enyhn látszódhat. A koponya hossza megegyezik a szélességével.
 • Stop: Mérsékelten kifejezett.


Arckoponya:

 • Orrtükör: A blue-merle és fekete szőrzetű kutyáknál az orrtükör és az ajkak feketén pigmentáltak, a red-merle és vörös szőrzetű kutyáknál a pigment májszínű (barna). Merle kutyáknál kis rózsaszín foltok megengedettek. Ezek azonban egyévesnél idősebb kutyáknál nem haladhatják meg az orrtükör felületének 25 %-át, különben súlyos hibának tekintendők.
 • Fang: Az agykoponya hosszával azonos vagy annál valamivel rövidebb. Oldalról nézve a koponya és a fang határoló vonalai párhuzamosak. A stop mérsékelten kifejezett, de világosan körvonalazódó. A fang csak kevéssé vékonyodik a tövétől az orrtükörig és a vége lekerekített.
 • Fogak: Teljes ollós harapás, erőteljes, fehér fogakkal. A tétreharapás megengedett.
 • Szemek: Barna, kék vagy borostyán színű, vagy ezek kombinációja, foltosan vagy márványozottan is. Mandulaformájúak, sem nem kidülledők, sem nem mélyen ülők. A blue-merle és a fekete szőrzetű kutyáknál a szemhéj fekete. A red-merle és a voros szőrzetű kutyáknál a szemhéj pigmentáltsága májszínű (barna). Éber és intelligens, figyelmes és élénk tekintet. Átható, de barátságos pillantás.
 • Fülek: Háromszögletűek, mérsékelten nagyok és vastagok, magasan tűzöttek. Figyelő helyzetben a fülek előre fordulnak vagy oldalra, mint egy rózsafül.Az álló vagy lelógó fül súlyos hiba.

 

 

Nyak: Erőteljes, mérsékelten hosszú, felső vonala enyhén ívelt. Harmonikusan megy át a vállakba.


Test:

 • Felső vonal: A hát egyenes, erőteljes, szilárd és vízszintesen fut a martól a csípőig.
 • Far: Mérsékelten csapott.
 • Mellkas: Nem széles, de mély: legmélyebb pontján eléri a könyök magasságát.
 • Bordák: Hosszúak és jól íveltek . A mellkas sem nem hordóalakú, sem nem lapos.
 • Alsó vonal: Mérsékelten felhúzott.
 • Farok: Egyenes, kupírozott vagy természetes csonkafarok. Nem lehet 10 cm-nél hosszabb (4 inch).


Végtagok: Egyenesek és erőteljesek, a csontok erősek és inkább oválisak, mint kerek keresztmetszetűek.

 • Mellső lábközép: Közepes hosszúságú, igen enyhén ferde. A farkaskörmök eltávolíthatók.
 • Mellső mancsok: Oválisak, kompaktak, szorosan egymáshoz simulók, jól ívelt lábujjakkal. A talppárnák vastagok és elasztikusak.

 

Hátulsó rész: A hátulsó rész körülbelül olyan széles, mint a mellső rész a vállak magasságában. A medence és comb szögelése megegyezik a lapocka és a felkar szögelésével, és körülbelül derékszögnek felel meg.

 • Térdizület: Jól fejlett.
 • Csánk: Mérsékelten szögelt.
 • Hátulsó lábközép: Rövid, hátulról nézve függőleges és párhuzamosan állított. A farkaskörmöket el kell távolítani.
 • Hátulsó mancsok: Oválisak, kompaktak, szorosan egymáshoz simulnak, jól ívelt lábujjakkal. A talppárnák vastagok és elasztikusak.


Jármód: Az ausztrál juhászkutya mozgása hajlékony, könnyed és szabad. Nagyon fürge, harmonikus, térölelő mozgásával. A mellső és a hátulsó végtagok egyenesen és párhuzamosan mozognak a test középső tengelyéhez képest. Növekvő sebességnél a mellső és a hátulsó mancsok közelítenek a test középső súlypontvonalához, miközben a hát szilárd és egyenes marad. Az ausztrál juhászkutyának olyan fürgének kell lennie, hogy képes legyen pillanatnyi irányváltoztatásra vagy más jármódra való átváltásra.

Szőrzet: Közepesen vastag, egyenestől a hullámosig terjed, időjárásálló és közepes hosszúságú. Az aljszőrzet sűrűsége a klimatikus viszonyoknak megfelelően változik. A szőrzet rövid és sima a fejen, a füleken, a mellső végtagok elülső részén és a csánktól lefelé. A mellső végtagok hátsó részén és a gatyán mérsékelten hosszú a szőr. A mérsékelten kifejlődött sörény és gallér a kanoknál határozottabb, mint a szukáknál. Az atipikus adottságú szőrzet súlyos hiba.

Szín: Blue-merle, fekete, red-merle, vörös, mindegyik fehér jegyekkel vagy anélkül illetve rézvörös jegyekkel agy anélkül. A fehér gallér vonalai csak a marig érhetnek. Fehér megengedett a nyakon (Teljes vagy részleges gallér) , a mellen, a végtagokon, a fang alsó részén, fehér folt a fejen és a test alsó fehér része, mely a könyök magasságában mért vízszintestől számítva legfeljebb 10 cm (4 inch) hosszúságban terjedhet ki. A fehér nem uralkodhat el a fejen és a szemeket teljesen színes szőrzetnek és pigmentnek kell öveznie. Jellegzetes, hogy a blue-merle kutyák idősebb korukra sötétebbek lesznek.

Méret:

Az előnyben részesítendő marmagasság:

 • 51-58 cm a kanoknál
 • 46-53 cm a szukáknál.
 • A méret a megítélésénél a kutya minősége fontosabb, mint egy enyhe eltérés az ideális mérettől.


Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melyet az eltérés mértékével pontos arányban kell értékelni.

Tenyésztésből kizáró hibák:

 • 3 mm-nél nagyobb előre vagy hátraharapás. Ha az alsó és felső metszőfogak azért nem érintkeznek, mert a középső metszőfogak rövidek, de a harapás amúgy szabályos, akkor azt nem szabad előreharapásként értékelni. A baleset miatt letört vagy hiányzó fogakat nem szabad büntetni.
 • Fehér foltok a testen, azaz a mar és a farok között és oldalt a könyök és a hátulsó végtagok hátsó része között. Ez bármely színű kutyára vonatkozik.


Megjegyzés: a kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.

Fotó: paperlief.com

Forrás: club-info.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

log
Szakértői cikk
Angol és Ausztrál Pásztorkutya Klub Egyesület

Angol és Ausztrál Pásztorkutya Klub Egyesület

Adminisztrátor Angol és Ausztrál Pásztorkutya Klub Egyesület

szakterületei: Fajtaleírások

Angol és Ausztrál Pásztorkutya Klub Egyesület további cikkei

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Közép-ázsiai juhászkutya fajtastandard

  Közép-ázsiai juhászkutya fajtastandard

  0.01.2012 / DE FCI - Standard Nr. 335

  Állati kvíz

  Fajtaleírások

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.