Border collie fajtastandard

Border collie fajtastandard

FCI 297

Általános megjelenés: Arányos kutya, a lágy külső vonalak kiváló belső harmóniát, bátorságot és tökéletes kiegyensúlyozottságot sugároznak.

Vérmérséklet: Ellenálló és szorgalmas juhászkutya, sok-sok kitartással, buzgó, éber, figyelmes és nagyon intelligens. Soha nem lehet ideges, vagy támadó kedvű.

Fej és koponya: A koponya széles, a fülek közt lapos, oldalai fokozatosan és simán vékonyodnak el az orrig. A stop kifejezett. Az arcorri rész erős, hossza megegyezik az agykoponya hosszával. Az ajkak feszesek, tiszták. Az orrtükör nagy, általában fekete, a kék, barna, vörös egyedeknél a szőrzet színét követő árnyalatú. Az orr és az ajkak folt nélküliek.

 • Szemek: Egymástól távol ülők, oválisak, közepesen nagyok, színük harmonizál az egyed színével. A sötétebb szemszín a kívánatos. Kivéve a barna egyedeknél, ahol a világosabb szín, a merléknél a kék, illetve kéken pettyezett megengedett. A tekintet gyöngéd, buzgó, figyelmes és intelligens.
 • Fülek: Középméretűek, nem ülnek túl közel egymáshoz, félig felállnak.
 • Száj: A fogak épek, erősek. Az ollós harapás a kívánatos.
 • Nyak: Mérsékelten hosszú, izmos, enyhén ívelt, a vállak irányába durvaság nélkül szélesedik el.


Első rész: A vállak hosszúak, jól szögeltek a felkarral. A felső lábak jól csontozottak, egyenesek, szemből nézve párhuzamosak, könyökben sem kifelé, sem befelé nem fordulnak. A lábközép flexibilis.

Törzs: A törzs mérsékelten hosszú, a bordák jól íveltek. A mellkas mély, mérsékelten széles, izmos, enyhén ívelt. A lágyék mély, nem felhúzott.

Hátsó rész: A far széles, izmos. A comb hosszú, széles, izmos. A térd jó szögelésű, a csánk mély, erős, hátulról nézve egyenesek és párhuzamosak.

Mancsok: Oválisak, jól párnázottak, erősek, épek. Az ujjak mérsékelten íveltek, szorosan záródnak. A körmök rövidek és erősek.

Farok: Mélyen tűzött és tartott, csánkig érő, szőrrel dúsan borított. Izgalmi állapotban, illetve mozgás közben felemelkedhet, de sohasem a hát vonala fölé.

Mozgás, járásmód: Szabad mozgású, lágy mozdulatokkal, fáradhatatlan. A mancsait alig emeli mozgás közben, azt a benyomást kelti, hogy a kutya képes a legnagyobb titokban a leggyorsabban mozogni.

Szőrzet: Dupla. A fedőszőrzet mérsékelten hosszú, sűrű, közepesen texturált. egy ritka szín: red-merle A rövid, sűrű, puha aljszőrzettel együtt kiváló védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival szemben. A közepesen hosszú szőrzet a nyakrészen sörényt alkot, a combok és a farok szőrrel jól fedett. A pofán, a füleken, a mellső lábakon (kivéve a zászlókat), a hátsó lábakon és a csánkrésznél a szőrzet rövid, sűrű. (Vannak rövis szőrű példányok is.)

Szín: Fekete-fehér, kék-fehér, barna-fehér, vörös-fehér, sable-fehér, tricolor. A melírozott változatok is engedélyezettek: blue-merle, red-merle. A fehér nem lehet uralkodó.

Méret: A kanok marmagassága: 48-53 cm, a szukák marmagassága: 48-51 cm.

Hibák: Az előző pontoktól való bármely eltérés hibának minősül, és a hiba súlyosságának pontos arányban kell állnia az eltérés mértékével.

Megjegyzés: A kanoknak két meglévő, fejlett herével kell rendelkezni. A herék teljes egészében a herezacskóba lesüllyedve helyezkednek el.

 

Forrás: Angol és Ausztrál Pásztorkutya Klub Egyesület

Fotó: wallpapersutio10

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log
Szakértői cikk
Angol és Ausztrál Pásztorkutya Klub Egyesület

Angol és Ausztrál Pásztorkutya Klub Egyesület

Adminisztrátor Angol és Ausztrál Pásztorkutya Klub Egyesület

szakterületei: Fajtaleírások

Angol és Ausztrál Pásztorkutya Klub Egyesület további cikkei

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Rövidszőrű collie fajtastandard

  Rövidszőrű collie fajtastandard

  FCI Standard N° 296 / 2009.10.28.

  Állati kvíz

  Fajtaleírások

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.