Dandie Dinmont terrier fajtastandard

Dandie Dinmont terrier fajtastandard

03.10.2017/ EN FCI-Standard N° 168

Származási hely: Nagy Britannia

Eredeti, jelenleg is érvényben lévő standard: 2017.08.22.

Alkalmazhatóság: terrier

FCI csoport beosztás:

 • Fajtacsoport 3. Terrierek
 • Szekció 2. Kistestű terrierek
 • Munkavizsgára nem kötelezett

 

 

Általános megjelenés: Összetéveszthetetlen feje van, melyet figyelemreméltó, selymes szőrzet övez. Értelmes, intelligens tekintete ellensúlyozza a mély, alacsony, menyétszerű testet. Rövid, erőteljes végtagok, időjárásálló szőrzet.

 

Viselkedés / jellem (wesen): Bátor, munkára kész terrier.Független, nagyon intelligens, határozott, makacs, gyengéd, hűséges és méltóságteljes.

 

Fej: Erőteljes és nagy, de a kutya méretével arányos. Különösen erősen fejlett izomzat, főleg pofatájékon.

Agykoponya: 

 • Koponya: széles, mely a szemek felé elkeskenyedik. A belső szemzug és a nyakszirtcsont közötti távolság kb. a fülek közötti távolsággal egyezik meg. A koponya mellső része jól ívelt. A fejet nagyon puha, selymes szőrzet borítja, mely nem csak egy bóbitára korlátozódik.

Arckoponya:

 • Pofatájék: fokozatosan elvékonyodik az erős és mély fang felé.
 • Fang és a koponya aránya: 3:5.
 • Orrhát: egy szőr nélküli, háromszögletű, kb. 2,5 centiméternyi területerület található, csúcsa a szemek felé mutat.
 • Orr: fekete.
 • Szemek: Erőteljes, sötét mogyoróbarna szín. Egymástól messze és mélyen ülők, nagyok, intelligens tekintettel, kerekek és telik, de nem kidülledők.
 • Fülek: Lelógóak, egymástól távol, jól hátul és mélyen a koponyán tűzöttek. Szorosan a pofához simulnak, miközben tövük csekély mértékben eláll, tövüknél szélesek és szinte hegyes végűek. A fül mellső széle a fültőtől a fülhegyig szinte egyenes vonalú. A porc és a bőr nagyon vékony. A fül hossza 7,5-10 cm. A fülek színe a test szőrzetének színéhez illő. A bors színű kutyák fülét puha, sima és sötét (gyakran szinte fekete) szőr borítja, a mustár színűekét mustárszínű, melynek árnyalata azonban sötétebb, mint a test szőrzetének színe, de nem fekete. Mindkét színváltozat füle enyhén zászlós, a zászló színe világosabb, kb. 5 centiméterrel a fül vége felett kezdődik és megközelítőleg olyan színű és szerkezetű, mint a bóbita és a fülek kinézetét hangsúlyozza. Ez a zászló gyakran csak a második életév betöltése után fejlődik ki teljesen.
 • Harapás: Erőteljes állkapocs szabályos, rendezett és teljes ollós harapással, a felső metszőfogak sora hézag nélkül az alsó metszőfogak sorára nyúlik, és a fogak az állkapocsban függőlegesen állnak. Mindennemű eltérés felettébb nem kívánatos. A fogak nagyon erőteljesek, különösen a szemfogak figyelemreméltóan nagyok a kutya csekély méretéhez képest. A szemfogak jól egymásba nyúlnak, hogy erős tartást és a lehető legnagyobb erejű harapást tegyenek lehetővé. A szájpadlás feketén vagy sötéten pigmentált.

 

Nyak:  Nagyon izmos, jól fejlett és erős, nagy erőt mutató. Jó átmenet a vállakkal.

 

Mozgás / járásmód:  Erőteljes, előre irányuló toló mozgás, mely folyamatos, szabad és könnyű lépést eredményez, a mellső végtagok jól előre nyúlnak. Meredek, peckes, bukdácsoló vagy keresztező mozgás felettébb nem kívánatos.

 

Szőrzet:

 • Szőr: A fajta nagyon fontos jellemzője. Dupla szőrzet puha, bolyhos aljszőrzettel és keményebb fedőszőrzettel, mely nem drótos, hanem göndör, kusza tapintású. A szőrzet nem válhat szét a háton hosszanti irányban, hanem csomókban kell eloszlania úgy, hogy a keményebb fedőszőr a puha aljszőrzeten keresztül nő. A mellső végtagok zászlója kb. 5 cm hosszúságú. A farok felső részét drótos szőrzet fedi, miközben az alsó rész szőrzete nem olyan kemény; puha szőrből álló, dús zászló.
 • Szín: 
  • Bors vagy Mustár színek.
  • Bors: A sötét kékes feketétől a világos ezüstös szürkéig váltakozó, miközben a középső árnyalatok részesítendők előnyben. A test színe a vállon és a csípőn kifejezettebb, és fokozatosan megy át a végtagok és a mancsok színébe, melyek a test színéhez hasonlóan a sötét cser színtől a fakó őzszínig váltakoznak. A bóbita dús, ezüstös fehér színű.
  • Mustár: A vöröses barnától a fakó őz-vörösig váltakozó. A bóbita dús, krém-fehér színű, a végtagok és a mancsok színe sötétebb, mint a fejszőrzeté. Mindkét színváltozatnál a végtagok zászlóinak színe meglehetősen-határozottan világosabb, mint a végtagok mellső részének színe. Néhány fehér szőrszál a szügyön, illetve fehér körmök megengedettek. Fehér mancsok nem kívánatosak. A farok alsó részének szőrzete világosabb, mint a felső részé, mely sötétebb, mint a test szőrzetének színe.

 

Méret:

Súly:

 • 8 - 11kg, jó fizikális kondícióval

 

Hibák: minden eltérés a megengedettől hibának tekintendő és a hiba nagyságának és a kutya egészségére és jó közérzetére gyakorolt hatásnak megfelelően kell értékelni.

 

Tenyésztésből kizáró ok:

 • Agresszív, vagy túlságosan félénk viselkedés.
 • Bármilyen egyértelmű fizikai vagy viselkedésbeli eltérést mutató kutyát ki kell zárni.

 

Megjegyzés: A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.

 

Fotó: flicker.com

Forrás: fci.be, kutya.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Terrierek

  Terrierek

  Eredetileg kotorékban használt ebek; ennek a célnak csak megnyúlt testű, aránylag rövid lábú kutyák feleltek meg, mert csupán ezek tudták kiugrasztani, illetve megfogni a rókát, borzot, vidrát stb....

  Állati kvíz

  Fajtaleírások

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.