Hízásra hajlamos kutyafajták

Hízásra hajlamos kutyafajták

A különböző kutyafajtáknak különböző genetikai összetevői vannak, amelyek befolyásolják a megjelenésüket, a magatartásukat illetve más betegségekre való hajlamukat is.

Egy kutya elhízása nem csak a genetikától függ, hanem a gazdi táplálási szokásaitól is. Ezért nagyon fontos a körültekintő eledel kiválasztása, akár állatorvosi egyeztetés is javasolt a megfelelő táplálás kialakítására vonatkozóan.

Azonban még ez sem elegendő ahhoz, hogy kutyánk egészséges maradhasson. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a fajtára jellemző mozgásigényt sem.

 

De mindezeket figyelembe véve, mégis vannak olyan fajták, amelyekre jellemző az elhízás.

 

Tacskó

Rendkívül értelmes, könnyen tanul. A tacskókat rókák, nyulak és szarvasok vadászatára tenyésztették, amelyhez magas energiaszintre volt szükségük. Manapság pedig olyan családi kutyaként tartjuk őket, akiknek nincs valódi munkájuk.

Így nem csoda, hogy ennek a fajtának, amelyet hatékony energiafelhasználásra terveztek, problémákat okoz az elhízás. A tacskóknak sok mozgásra van szükségük, hogy egészségüket megóvhassuk.

Figyelnünk kell táplálozási szokásaira is. Elég mohó így könnyű elrontani, válogatóssá tenni. Így tehát érthető, hogy gyakran látni kövér, lusta, járni is nehezen tudó tacskókat.

 

Bulldog:

Az egyik ok, amiért az angol bulldogok gyakran túlsúlyosak az a gazdik miatt van, ugyanis sokan úgy vélik, hogy ezek a kutyák szebbek és erősebbek, ha túlsúlyosak.

A Bulldogok rövid orruk miatt képtelenek a nagy erőkifejtést jelentő testmozgásokra, így sok gazdi nem is mozgatja kedvencét. A testedzést nem bírják ugyan, de sétára szervezetüknek igen is szüksége van.

 

Mopsz:

A mopszokat nem lehet megerőltető edzéstervvel jó súlyban tartani, ugyanis nem képesek erre rövid orruk és apró orrnyílásaiknak köszönhetően. Hangjuk furcsa röfögő, prüszkölő és szortyogáshoz hasonlító. Testmozgás szükséges számukra, azonban ez egy laza séta keretein belül ajánlott.

A mopszok teste nem tolerálja a magas hőmérsékletet, ezért nem javasolt a szabadban tartani, mint egy normális légutakkal rendelkező kutyát.

Játékos, vidám természetű, könnyen kezelhető fajta. Szőrzete rövid, így könnyen tisztántartható. Helyét a lakásban gyorsan, könnyen megszokja, a lakótársakat nem zavarja.

Túlzott aggodalmunk és túlápolásunk a kutya elhízáshoz vezethet!

 

Beagle

A beagle természetesen aktív kutya, amely anyagcseréje lassabb lehet, mint más fajtáknak, azonban mindemellett étvágya kitűnő. Nyúlvadászatra tenyésztették. Kiválóan alkalmazkodik környezetéhez, értelmes, jó idegzetű, engedelmes, rendkívül szelíd fajta.

A legtöbb Beagle-tulajdonos azonban nem vadászatra veszi a kölyköket és napközben zárt térben tartják őket. Ha nem kapnak megfelelő mozgásmennyiséget, akkor nagy valószínűséggel túlsúlyosak lesznek.

Hiányzik belőlük minden agresszivitás. Ezen jó tulajdonságok miatt egyre kedveltebb a nagyvárosi kutyatartók körében.

 

Golden retriever

Szelíd és édes kutyák, amelyeknek nehéz ellenállni, ahogy ránk néznek evés közben. Ezért gyakran előfordul, hogy a gazdik megosztják a legfinomabb falataikat kedvenceikkel. Azonban figyelnünk kell arra, hogy kutyánkat nem megfelelően táplálja az emberi étel.

A retrieverek nagyon ragaszkodnak gazdáikhoz, családjukhoz, ezért ha a család nem aktív, akkor a kutya is inkább a nappaliban pihen a gazdival. Ugyan nagyon elégedettnek tűnhetnek a kanapén fekve, de minden kutyának szüksége van a napi rendszeres, legalább 20-60 perces sétákra.

 

 

Basset Hound

A Basset Hound-ok nem igazán nevezhetők gyors kutyának. Szépen lassan, megfontoltan bárhová eljutnak, de nem a tempó a lényeg. Arra sem számíthatunk, hogy mozgás közben túl sok kalóriát égetnének el. Rövid lábai sem engedhetik meg a gyors mozgást vagy futást. Így a Basset Hound tulajdonosoknak figyelni kell az eledel mennyiségére és milyenségére, ugyanis gyorsan el tudnak hízni. 

 

Megoldás az elhízás elkerülésére:

 1. A súlygyarapodás elkerülése érdekében az elégetett kalóriáknak megegyezőnek vagy nagyobbnak kell lennie, mint a bevitt kalóriának. Ebben az állatorvos segíthet, hogy kutyája egyéni optimális egészségügyi szükségleteihez kialakított mennyiségű és minőségű eledelt ajánljon.
 2. Ne etessük azzal az étellel, amit mi eszünk. A gyakran zsírokban és fűszerekben gazdag ételeink nagy pusztítást okozhatnak kutyánk emésztőrendszerében.
 3. Megfelelő mennyiségű napi testmozgás az egyik kulcsa kutyánk hosszú és egészséges életének.

 

Fő fotó: flicker.com

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log
10
Összesített értékelés
1 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Óriástestű kutyafajták

  Óriástestű kutyafajták

  Az óriás vagy XL méretű kutyafajtákra a hatalmas termet vagy a szokatlanul nagy súly jellemző. Marmagasságuk elérheti akár 87 centiméteres nagyságot, vagy akár még meg is haladhatja azt. Súlyuk ál...

  Állati kvíz

  Fajtaleírások

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.