Hosszúszőrű (Rough) collie fajtastandard

Hosszúszőrű (Rough) collie fajtastandard

FCI Standard N° 156 / 2011.01.19.

Származási hely: Nagy Britannia

Alkalmazási terület: juhászkutya

FCI csoportbeosztás:

 • 1-es fajtacsoport - pásztor- és juhászkutyák (kivéve a svájci pásztorkutyákat)
 • 1. szekció - juhászkutyák.
 • Munkavizsgára nem kötelezett fajta.

 

Általános megjelenés: Egy gyönyörű, méltóságteljes arányos kutya. Minden részlete kifinomult. Testi felépítése erőt sugároz. Arckifejezése a legfontosabb.


Tulajdonságok, viselkedés: barátságos természetű. Nem elgogadott az idegesség és az agresszivitás.Nagyszerű társ, vidám, barátságos és aktív. Igazi családi kutya, gyerekek és más kutyák mellé is ajánlott.


Fej és agykoponya: A fej szépsége különleges fontosságú, a fejet a kutya méreteivel összefüggésben kell vizsgálni. Akár elöl, akár oldalról nézve a fej hasonlít egy szépen metszett, tompított, sima külső vonalakkal rendelkező ékhez. Az agykoponyai rész sima, oldalról fokozatosan kskenyedik, egyenes vonalban a fülektől a fekete orrcsúcsig, anélkül, hogy a pofacsontok kiállnának és a fang vékonynak éshegyesnek hasson. Profilból megfigyelhető, hogy az agykoponyai rész felső vonala és az arcorri rész egyenletesen, párhuzamosan haladnak és egyforma hosszúak. Így választódnak el egy könnyű, de mégis észrevehető stoppal két részre. A belső szemzugok közötti egyenes középpontja (ami a jól elhelyezkedő stop középpontja is) adja a jól kiegyensúlyozott fejhossz középpontját. A sima, jól lekerekített fang vége tompa, de sohasem lehet négyzetes, téglalap alakú. Az alsó állkapocs erős és jól formázott. Az agykoponya mélysége a szemöldöktől az állkapocs alsó szegélyéig nem lehet túl nagy (mély). Az orrtükör fekete.

Szemek: Nagyon fontos, lényeges szempont: a szemek adják a kutyának a szeretetteljes kifejezést. Közepesen nagyok (semmiképp se lehet túl kicsi) kissé ferdén elhelyezkedő, mandulaformájú, sötétbarna színű (kivéve a blue-merlét, ahol a szemek gyakran -egyik vagy mindkettő- részben vagy egészben kék, vagy kék foltosak, kékes árnyalatúak) A szemek kifejezése nagyon intelligens, figyelő állapotban élénk, éber tekintetű.

Fülek: Kicsi, sem túl közel, sem túl távol tűzöttek egymástól az agykoponyán. Nyugalmi állapotban visszahajtott, de mihelyt valami felkelti az állat figyelmét, előre és felfelé fordítja (ez azt jelenti, hogy megközelítőleg a fül alsó kétharmada felfelé irányul, míg felső egyharmad része természetes módon előrehajlik, egészen a törésvonal vízszintes síkja alá.

Fogazat és harapás: A fogak megfelelően fejlettek legyenek. Az állkapocs erős, tökéletes szabályos ollóharapással. Ez azt jelenti, hogy a felső metsző fogsor hézag nélkül az alsó fogsorra nyúlik, és a fogak az állkapocsban függőlegesen állnak.

Nyak: Izmos, erős, arányos hosszúságú, jól ívelt.

Elülső rész: A vállak ferdén helyezkednek el és jól szögelltek. Az első lábak egyenesek és izmosak, miközben a könyök inkább befelé mint kifelé forduló, nem túlságosan erős csontokkal.

Törzs: A marmagassághoz viszonyítva kicsit hosszabb, erős hát, enyhén ívelt az ágyék felett. a bordák jól íveltek, a mellkas mély, amellett a lapockék mögött széles.

Hátsó rész: A comb felső része izmos, a jól szögellt térd alatt száraz, inas. A csánk mélyen álló, és erővel teli.

Mancsok, ujjak: Ovális, jól párnázott talpak. A lábujjak az első lábakon jól, a hátsókon kevésbé csontosodtak és szorosan egymás mellett állnak.

Farok: Hosszú, az utolsó csontizület legalább a csánkig érő. A kutya nyugalmi állapotában mélyen, egy kissé felfelé ívelten tartott. Izgalmi állapotban, figyelő helyzetben feljebb tartva állhat, de sohasem kerülhet a hát fölé.

Mozgás, járásmód: A mozgás félreismerhetetlen, jellegzetes jegye a fajtának. Egy jó testfelépítésű kutya könyökei sohasem fordulnak kifelé, annak ellenére, hogy az első lábak mozgás közben aránylag közel vannak egymástól. Kötött, keresztező, vagy guruló járásmód egyáltalán nem kívánatos. Hátulról nézve a hátsó lábak csánktól lefelé párhuzamosan állnak, nem szorosan egymás mellett. Oldalról nézve a mozgás folyamatos. A hátulsó lábak erővel teltek, nagy elmozdító, rúgó erővel. A kimondottan tértölelő járás (lépés) nem kívánatos, a járásmód könnyed és minden nehézségtől mentes.

Szőrzet: Jól illeszkedik a test körvonalaihoz, nagyon sűrű. A fedőszőr sima, kemény tapintású. Az aljszőrzet puha, bundaszerű, és nagyon sűrű, csaknem eltakarja a bőrt. A sörény és a gallér nagyon dús. A pofarészen, orron levő szőrzet sima és rövid. A fülek végén -a csúcsánál- rövid, ahogy közeledik a fül tűzéséhez, nagyobb a szőrzet. Az elülső lábak szőrrel dúsan borítottak, zászlósak, a hátsó lábak a comb felett dúsan borított, lefelé azonban rövidebb szőrzetű. A farok nagyon dúsan borított szőrzettel.

Színek: A három elismert szín: Gold-sable, tricolor, blue-merle.

 • Gold-sable: az arany minden árnyalata, a világos aranytól a telt mahagóniig minden szín megengedett.Ide tartozik az árnyékolt cobolyszín is. Nem kívánatos azonban a világos szalmaszín és krémszín sem.
 • Tricolor: túlnyomórészt fekete, a fejen és a lábakon / végtagokon érett cserszínű rajzolatokkal. A rozsdaszín vagy bármely rozsdás árnyalat a fedőszőrzetben egyáltalán nem kívánatos.
 • Blue-merle: leginkább világos ezüstös kék, fekete vagy enyhén feketén márványozott foltokkal vagy fekete jegyekkel. A telt cserszínű, érett cserjegyek kívánatosak, hiányuk azonban nem jelent hiányosságot. A megjelenésben nem kívánatosak azonban a nagy fekete foltok, pala vagy rozsdaszínű árnyalat sem a fedőszőrzetben sem az aljszőrzetben.
 • Fehér rajzolatok / jegyek: a fent felsorolt 3 színváltozat mindegyikében, különböző mértékben megtalálhatóak a fehér rajzolatok. Ezek a rajzolatok előnyösek: mancsokon és lábakon, galléron, fehér szegyen, fehér farokhegyen. Az orrháton és a koponyán előfordulhat egy-egy hosszú fehér folt vagy csík.

 
Méretek: kanok esetén: 56-61cm szukáknál: 51-56cm

Hibák: A fent felsorolt minden eltérést hibának kell tekinteni, amelyet a hiba súlyosságának mértékével kell bírálni, értékelni.

 

Kizáró hibák:

 • agresszió
 • túlzott félénkség
 • a testi és viselkedésbeli rendellenességeket nyilvánvalóan mutató kutyákat ki kell zárni


Megjegyzés: A kanoknak két meglévő, fejlett herével kell rendelkezni. A herék teljes egészében a herezacskóba lesüllyedve helyezkednek el.

 

Forrás:Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesülete

Fotó:wallpapersdownload.com

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log
Szakértői cikk
Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesülete

Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesülete

Adminisztrátor Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesülete

szakterületei: Fajtaleírások

Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesülete további cikkei

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Kutyád oktatása:

  dec. 17, 2014

  Kutyád oktatása: " állj két lábra! " vezényszó megtanítása

  Ha a "Pitizz" vezényszó már megy, akkor könnyű dolgod lesz.

  Állati kvíz

  Fajtaleírások

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.