Husky (Szibériai husky) fajtastandard

Husky (Szibériai husky) fajtastandard

24. 01. 2000 / DE FCI - Standard Nr. 270

Eredeti, jelenleg is érvényben lévő standard: Siberian Husky FCI Nr. 270/ 24. 01. 2000

Származási hely: Oroszország
Alkalmazási terület: szánhúzó kutya
FCI csoport besorolás:

 • FCI 5-ös fajtacsoport,
 • spitzek és ősi típusú kutyák 1-es szekció:
 • északi szánhúzó kutyák
 • munkavizsga nélkül

 

Általános megjelenés: a szibériai husky átlagméretű munkakutya, gyors és könnyű lábú, kecses mozgású. A viszonylag tömör testet borító dús szőrzet, a felálló fül és a bozontos farok emlékeztet északi származására. Jellegzetes járásmódja egyenletes és láthatóan könnyed. Eredeti feladatát hámba fogva képes a legjobban ellátni, ily módon könnyebb terhet mérsékelt sebességgel nagy távolságra is elhúz. Testi felépítése és alkata erőegyensúlyt, gyorsaságot és nagy tűrőképességet sugároz. A szibériai husky kan erős, de sohasem durva megjelenésű, a szuka kecses, de sohasem gyenge felépítésű. Normális körülmények között az erős és jól kifejlett izomzatú szibériai husky nem cipel túl nagy terhet.


Fontosabb testméretek és arányok: a mellkas mélysége körülbelül marmagasság fele, és a legmélyebb pontja a mellső lábak mögött van.

 • A test hossza a válltól a medencecsont végéig hosszabb, mint a test magassága a földtől a marig.

 

Viselkedés, temperamentum: a Szibériai Husky szeretetteljes és barátságos, nem „egyemberes” kutya. Hűséges, és odaadó társ, játékos, de általában felnőttkorban méltóságteljes benyomást kelt.
 

Fej:

 • Koponya: közepes nagyságú, a testmérettel arányos; feje teteje kissé kerek és a szem irányában fokozatosan keskenyedik.
  • Hibák - esetlen vagy súlyos fej; túl finom metszésű fej.
 • Pofa: Közepes hosszúságú, az orrhegy és a stop közötti távolság ugyanakkora, mint a stop és a nyakszirt közötti távolság. A stop hangsúlyos, és az orrhát a stoptól az orrhegyig egyenes. A pofa középszéles, az orr felé fokozatosan keskenyedik, csúcsa se nem hegyes, se nem szögletes. Az ajkak jól pigmentáltak és szorosan zárnak. A fogak harapása ollós.
  • Hibák - túlságosan metszett vagy túl durva pofa; túl rövid vagy túl hosszú pofa; túl mérsékelt stop; az ollóstól eltérő bármilyen harapás.
 • Fülek: Középnagyok, háromszög alakúak, szorosan illeszkednek, a fejtetőhöz közel állnak. Vastagok, szőrzetük dús, hátul enyhén íveltek, feszesen felállnak, enyhén lekerekített végük egyenesen felfelé irányul.
  • Hibák - a fejhez mérten túl nagy fülek; túl vaskos fülek; nem eléggé felálló fülek.
 • Szemek: Mandulavágásúak, egymástól közepes távolságra állnak és kissé ferdék. A tekintet élénk, de barátságos; érdeklődő vagy egyenesen csintalan. A szemek színe kék vagy barna, a kevert színű (az egyik barna, a másik kék) szem elfogadható.
  • Hibák - túl ferde szemek; túlságosan közel álló szemek.

Nyak: Középhosszú, a kutya álló helyzetében ívelt és büszkén fenntartott. Ügetéskor a nyak megnyúlik, a kutya a fejét enyhén előretartja.

 • Hibák - túl rövid és vastag nyak; túl hosszú nyak.

 

Test:

 • Vállak: A váll-lapok nagymértékben hátradőlnek, a földhöz képes körülbelül 45o-os szögben állnak. A felkarok a válltól a könyökig enyhén hátrahajlanak, és a talajhoz képest sohasem függőlegesek. A vállat a bordákhoz kötő izmok és ínszalagok erősek és fejlettek.
  • Hibák - egyenes vállak; laza vállak.
 • Mellkas: Domború és erős, de nem túl széles. Legkiemelkedőbb pontja a könyök mögött, pontosan a könyök magasságában van. A bordák ívesen indulnak a hátgerincből, de a mozgást szabaddá téve oldalt laposabbak.
  • Hibák - túl széles mellkas, 'hordó' bordázat, túl lapos vagy túl gyenge bordázat.
 • Hát: A hát erős és egyenes, vonala a martól a farig azonos szintű. Közepes hosszúságú, nem zömök, s nem elég hosszú ahhoz, hogy ernyedt legyen. A lágyék feszes és sovány, a bordáknál keskenyebb, kissé kidudorodik. A far lejtősen ereszkedik a hátgerincből, de hajlása soha nem annyira meredek, hogy a hátsó lábak hátrafelé mozdítását akadályozná. Oldalnézetben a törzs a vállcsonttól a far leghátsóbb pontjáig valamivel hosszabb, mint a kutya marmagassága.
  • Hibák - gyenge vagy ernyedt hát; görbe hát; ereszkedő hátvonal.

 

Farok: a dús szőrzetű, bozontos farok töve alig valamivel a hátvonal alatt van. A farok általában kecsesen a hátvonal fölé domborodik. A fent hordott farok nem hajolhat oldalra, nem simulhat a hátra sem. Nyugalmi állapotban vagy munka közben általában a farok lelóg. A farok szőrzete közepes hosszúságú, nagyjából azonos a faroktőnél, a végén és az oldalán; egy kerek kefe benyomását kelti.

 • Hibák - megtört vagy erősen kunkorodó farok; túlságosan bozontos farok; túl alacsonyan vagy túl magasan álló farok.

 

Végtagok:
Elülső végtagok: Álló helyzetben szemből nézve a lábak egyforma távol állnak a törzs középvonalától, párhuzamosak és egyenesek. A könyökök közel állnak a törzshöz, nem fordulnak sem befelé, sem kifelé. Oldalnézetben a csüdök kissé ferdék, a csüdízületek fejlettek, de rugalmasak. A csontok erősek, de sohasem nehezek. Az alkarok magassága valamivel nagyobb, mint a könyöktől a mar legmagasabb pontjáig mért magasság.

 • Hibák - gyenge csüd; túl nehéz csontozat; szemből nézve túl keskeny vagy túl széles lábak; kiugró könyök.

Hátsó végtagok: Álló helyzetben hátulról nézve a lábak egymástól közepesen távol állnak és párhuzamosak. A felsőcombok izmosak és erősek, a combvonal erősen ívelt, a térdízület sarkos és közel van a földhöz. A farkaskarmokat el kell távolítani.

 • Hibák - egyenes combvonal, tehéncsánk, hátul túl keskeny vagy túl széles láb.
 • Lábtő: Ovális alakú, de nem túl hosszú. A mancsok középméretűek, a lábujjak jól zártak, az ujjak és párnák között szőrösek. A talp kemény és vastagon párnázott. Természetes állásban a mancsok nem fordulnak sem kifelé, sem befelé.
  • Hibák - puha vagy szétálló ujjak; túl nagy és esetlen mancs; túl kicsi és kényes láb; befelé vagy kifelé álló ujjak.

 

Mozgás:
A szibériai husky jellegzetes járásmódja egyenletes és láthatólag könnyed. Gyors és könnyű lábú. Amikor a kutya a kiállítási ringben laza vezetéssel közepesen gyorsan üget, az első végtagok mozdulatai tért ölelőek, és a hátsó végtagok mozgása jól irányzott. Séta ütemű járáskor elölről hátrafele nézve a láb nem egyenes vonalú, de ahogy nő a sebesség, úgy a lábak egyre inkább befelé hajlanak, míg a talppárnák pontosan a törzs hosszanti középpontja alá esnek. Amikor a talppárnák összefutnak, az első és hátsó lábak egyenesen előre haladnak, sem a könyökök, sem a combvonalak nem fordulnak befelé vagy kifelé. Mindkét hátsó láb az elülső lábak irányát követi. Ügetéskor a kutya hátvonala határozott és egyenes marad.

 • Hibák - rövid léptű, ágaskodó vagy változó irányú járás, nehézkes vagy himbálódzó járás; keresztezés; ollózás.


Szőrzet:
A szibériai husky szőrzete két rétegből áll, és dús benyomást kelt. Hosszúsága közepes, de sohasem annyira hosszú, hogy a kutya éles körvonalait elmosná. Az alsó szőrzet puha és sűrű, elég hosszú ahhoz, hogy a fedőszőrzet elbírja. A fedőszőrzet szálai egyenesek és sima fekvésűek, soha nem durvák vagy testtől elállóak. Érdemes megjegyezni, hogy vedléskor általában nincs alsó szőrzet. A szakáll és a lábujjak közötti szőr, valamint a lábtövek szőrzetének rövidítése a takarosabb megjelenés érdekében megengedett. A szőrzet lenyírása a test bármelyik más pontján nem kívánatos, és súlyosan büntetik.

 • Hibák - hosszú, durva vagy gubancos szőrzet; túl érdes vagy túl selymes szőr; a szőr lenyírása, kivéve a fent említett helyeken.

 

Bunda: durva tapintású, egyenes fedő szőrzet, puha, sűrű aljszőrzet. A farkon kissé hosszabb, elálló szőrszálak.
 

Szín: a szibériai husky szőrzete két rétegből áll, és dús benyomást kelt. Hosszúsága közepes, de sohasem annyira hosszú, hogy a kutya éles körvonalait elmosná. Az alsó szőrzet puha és sűrű, elég hosszú ahhoz, hogy a fedőszőrzet elbírja. A fedőszőrzet szálai egyenesek és sima fekvésűek, soha nem durvák vagy testtől elállóak. Érdemes megjegyezni, hogy vedléskor általában nincs alsó szőrzet. A szakáll és a lábujjak közötti szőr, valamint a lábtövek szőrzetének rövidítése a takarosabb megjelenés érdekében megengedett. A szőrzet lenyírása a test bármelyik más pontján nem kívánatos, és súlyosan büntetik. Hibák - hosszú, durva vagy gubancos szőrzet; túl érdes vagy túl selymes szőr; a szőr lenyírása, kivéve a fent említett helyeken.
 

Méret:
Magasság:

 • kanok marmagassága 53,3-59,7cm.
 • szukák marmagassága 50,8-55,9cm.

Súly:

 • Kanoknál 20,4 - 27,2 kg.
 • Szukáknál 15,9 - 22,7 kg.
 • A súly a magasságtól függően változik. A megadott magasság- és súlyadatok a végleteket tükrözik, a határesetek nem esnek kedvezőbb elbírálás alá.

Kizáró tényezők: Kanoknál az 59,7 cm-nél, szukáknál az 55,9 cm-nél nagyobb magasság.

 

Kizáró hibák:

 • Agresszív vagy túlzottan félénk egyed.
 • Bármelyik olyan kutya, amelyik világosan fizikai vagy viselkedésbeli abnormalitást mutat diszkvalifikálandó.

 

Egyéb: A kanoknak két, kitapinthatóan normális herével kell rendelkezniük, amely teljesen leereszkedve a herezacskóban helyezkedik el.

Fotó: flicker.com

Forrás: group5dogs.hu

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log
Szakértői cikk
Amerikai Akita és Ősi Típusú Kutyák Egyesülete

Amerikai Akita és Ősi Típusú Kutyák Egyesülete

Adminisztrátor Amerikai Akita és Ősi Típusú Kutyák Egyesülete

szakterületei: Fajtaleírások

Amerikai Akita és Ősi Típusú Kutyák Egyesülete további cikkei

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Briard (Berger de Brie) fajtastandard

  Briard (Berger de Brie) fajtastandard

  11. 12. 2012 / D FCI-Standard Nr. 113

  Állati kvíz

  Fajtaleírások

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.