Leopárdkutya fajtastandard

Leopárdkutya fajtastandard

A leopárdkutya általános megjelenése

A leopárdkutya egy közepestől közép-nagyig terjedő nagyságú, rövid szőrű kutya, széles fejjel, közepes méretű fülekkel, hosszú farokkal. Jó izomzatú, erős, de nem testes fajta, amely tulajdonságai fürgeségre és nagy állóképességre utalnak. Egy mértéktartó fajta, küllemét nem hasonlíthatjuk egyik őséhez sem.
Teste csak épphogy hosszabb mint magasabb, és a könyöke és a föld közötti távolság általában az 50-60%-a a kutya marmagasságának.
A fajta neve miatt sokan azt feltételezik, hogy a fajta összes egyedére azonos szőr és szemszín jellemző. Valójában igen különleges színekben és mintákban gazdag fajta, és a szemek színe is széles palettán mozog.
Bírálata sokoldalú munkakutyaként történik, melynek kapcsán aszerint minősítik küllemhibáit, hogy az a munkavégzésben mennyire zavarja az egyedet.

Személyiség

A leopárdkutya munka közben igazi munkakutyaként viselkedik, otthoni környezetben pedig elmondható, hogy egy igazi lakli bohóc, változó energiaszinttel. Nem szokatlan, ha tartózkodó az idegenekkel szemben, ami gyakran közönyössé teheti, és elhúzódik a bíráktól vizsgálat közben.
Se nem túlzottan agresszívek, se nem félénkek.
Független, határozott őrző-védők, és territoriális kutyák, amelyek megkívánják a fajtaértő, erős kezű gazdát. Különösen fontos számukra a falka egésze, ezért stabilan be kell a helyüket állítani benne. Falkájukhoz mérhetetlen hűséggel állnak, családban szeretetteljes viselkedés jellemző rájuk.

 

FEJ

A fej erős felépítésű, profilból a koponya és az orrhossz nagyjából megegyezik. Határozott stopjuk van. A felső koponya sík része és fangja nagyjából párhuzamos.

A szemek és a nyakszirt között enyhe barázdák megengedettek. A nemi különbségeknek nyilvánvalónak kell lennie a fejnél.

Koponya: a koponya széles és lapos. A pofák jól fejlettek.

Hiba: túlzottan széles koponya, hegyes koponya.

Pofa: erős és mély. Felülről nézve a fang mérsékelten széles, az orr felé elkeskenyedő.

Ajak: lehet feszes vagy enyhén lelógó, elfogadott bármely szín vagy színkombináció.

Hiba: kicsi fang

 

FOGAK

A fogai fehérek, egyenletesen elrendezésben helyezkednek el. Az ollós harapás preferált, de a tétre harapás is elfogadott. A teljes fogazat kívánatos, de nem büntethető kopott vagy törött fogak miatt.

Súlyos hiba: előre- vagy hátraharapás

 

ORR

Az orrtükör lehet bármilyen színű vagy színkombinációjú.

 

SZEMEK

A szemek egymástól mérsékelt távolságra helyezkednek el, méretük közepes, szélük lekerekített, jól illeszkednek a koponyába. Előfordulhatnak bármilyen színben és színkombinációban preferencia nélkül (üvegkék, zöld, borostyán, szürke, barna és ezek kombinációja, illetve színtörése egy szivárványhártyán belül).

A szemhéjak szorosak, színük a szőrzet színével harmóniában van, bármilyen színű és színkombinációjú lehet.

 

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

Súlyos hiba: pupillahibák, a pupilla nem középen helyezkedik el, laza szemhéj (a pislogó-hártya látható), a szemhéj vagy a szempillák funkcionális rendellenessége

 

FÜLEK

A fülek csepp alakúak, rövid vagy középhosszú, közepes méretű, a tövénél széles, arányosan elkeskenyedő, végük lekerekített. Figyelő állapotban megtörnek, háromszög alakúak, belső szélük keretezi a kutya fejét. A fülek felső vonala kis mértékben a koponya felső vonala alatt van. A laza fül elfogadott, de nem preferált.

Hiba: a fent leírtaktól bármilyen eltérés

Kizárás: vágott fülek

 

NYAK

A nyak jól izmolt és arányosan hosszú, a tarkó mögött kiszélesedik, megtörés nélkül illeszkedik a vállba.

Hiba: túl rövid, túl vastag, túl gyenge nyak, nyakon lógó, felesleges bőr

 

MELLSŐ VÉGTAGOK

A vállak erősek, egyenletesen izmoltak. A lapocka hosszú, széles és lapos, jól illeszkednek a hátra. A felkar nagyjából egyenlő hosszúságú a lapockával és olyan szögben csatlakozik hozzá, hogy a mar a lábak felett helyezkedik el.

A könyök szorosan a test mellett van, nem fordul kifelé.

Mellső lábak: a mellső lábak egyenesek, közepesen vastag felépítésűek, erőteljesek, de nem túlzottan vastagok. A mellső lábtő erős, rövid és enyhén lejt. A mellső lábak hossza hozzávetőlegesen a kutya marmagasságának 50-60%-a. A rövid lábak súlyosabban büntetendők, mint a hosszabbak.

Hiba: a mellső rész lényegesen nehezebb a kutya hátsó felénél, túl nehéz vagy túl finom csontozat, egyenes vállak, kifordult könyök, gyenge alkar

 

TEST

A megfelelően arányos testű egyed valamivel hosszabb, mint magasabb. A felső vonal enyhén hajlott, a mar jól fejlett. A hát széles és izmos, az ágyék enyhén ívelt, rövid. Szukáknál a valamivel hosszabb ágyék elfogadott. A bordák a gerincből jól íveltek. A mellkas mély, a könyökig húzódik és mérsékelten széles. Oldalról nézve a mellkas ovális, a mellső lábak elé domborodik. A horpasz jól látható, de nem eltúlzott. A far közepesen hosszú és enyhén csapott. A kissé emelkedett hátsó miatti egyenesebb szögellést nem szabad szigorúan büntetni.

Hiba: túl széles, túl szűk vagy keskeny mellkas, lágy felső vonal, túlzott vagy nem jól látható horpasz, túl hosszú ágyék

 

HÁTSÓ VÉGTAGOK

A hátsó rész erős és egyenletesen izmolt. A szélessége és a hátsó szögellés egyensúlyban van az elülsővel.A térd jól hajlott, a csánk jó lefutású. Amikor a kutya áll, a rövid, erős lábközép merőleges a talajra, hátulról nézve párhuzamosak.

Hiba: vékony, gyenge hátsó, tehén csánk, nyitott csánk

 

LÁBFEJ

A jó lábfej a munkakutyának elengedhetetlen. A lábfej kötött, ovális alakú. Az ujjak hosszúak, úszóhártyásak és íveltek. A talppárnák vastagok és kemények. A körmök erősek, a farkaskarmokat el kell távolítani.

Hiba: macska mancs szerű lábfej

 

FAROK

A farok a felső vonal természetes meghosszabbítása. A tövénél vastag, fokozatosan elkeskenyedik. A természetes bobtail (csonka farok) megengedett, de nem preferált, hossztól függetlenül kúpos, a tövétől a végéig azonos vastagságú.

Izgalmi állapotban és mozgás közben a farok függőlegesen feltartott, hegye előre mutat. Amikor a kutya nyugodt, a farok természetes helyzetben lóg, elérve a csánkot. A kutya bemutatásakor a farok természetesen állapotban tartott, a felvezető ne tartsa azt fel.

Hiba: gyűrűs farok, vágott farok

Kizárás: a farok teljes hiánya (farokcsonti csigolya nyilvánvaló hiánya)

 

SZŐRZET

Szőrzete egyrétegű, rövid vagy közepesen hosszú, testre simuló. Textúrája a simától a durváig előfordulhat preferencia nélkül.

Kizárás: hosszú, bolyhos, a test vonalait takaró szőrzet

 

SZÍN

Végtelenül sokféle színnel és mintával rendelkeznek. Minden szín és színkombinációban lehetnek cser jegyek, melyek a szemek felett, az arcon, a lábakon, a mellkason, az altesten és a farkon helyezkednek el.


A szolid kutyák egyszínűek, cser, tigriscsíkos és fehér jegyek megjelenhetnek az arcon, mellkason, lábakon.

A leopárd minta lehet egyöntetű, de cser és/vagy fehér jegyek megjelenhetnek a test bármely részén is.

A csíkos mintázat lehet sötét vagy világos alapon kontrasztos csíkokkal.

A patchwork mintázatban lehet egyetlen szín túlsúlyban, vagy több, eltérő méretű folt és szín mintázata véletlenszerűen a testen.
Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

 

Azonos minőségű kutyák esetén a gazdag, mély színek előnyt élveznek bírálatkor. Azonban, mint többfunkciós munkakutya, értékelésénél azonban a szőrzet színe nem elsődleges szempont. A szőrzet színe vagy mintája nem élvezhet elsőbbséget.
Súlyos hiba: 70%-nál több fehér szín
Kizárás: 90%-nál több fehér szín, szolid fehér fej, albinizmus

 

MAGASSÁG ÉS SÚLY

Az ideális magasság kanoknál 56–66 cm, szukáknál 51–61 cm. 1–2 cm eltérés elfogadott. Súlya 23–43 kg között mozog, arányosan a kutya magasságával. A fajta egyszerre erőteljes és mozgékony, így a súly és magasság aránya fontosabb, mint a számszerű adatok. Bemutatása mindig kemény, munka kondícióban ideális. Az ideálistól való eltérés mértékét úgy kell meghatározni, hogy az mennyiben befolyásolja a kutya munkaképességét.

 

MOZGÁS

Ügetésben sima, folyamatos és könnyed, a mozgásban nem lehet túlzott távolság a mellső és hátsó végtagok között. A hátvonal vízszintes marad, csak kis hajlottság jelezheti rugalmasságát. Bármilyen szögből nézve a lábak mozgása nem zavarhatja egymást. A sebesség növelésével a lábak inkább a középvonalra helyezik az egyensúlyi pontot. A rossz mozgás aszerint kerül elbírálásra, hogy az milyen mértékben zavarja a kutyát a munkavégzésben.

Forrás: leoparddog.hu

Fotó:topdogtips.com

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log
Szakértői cikk
Tóbiás Zsófia

Tóbiás Zsófia

Tulajdonos Diversity’s Catahoulas kennel

szakterületei: Fajtaleírások, Felelős állattartás

Tóbiás Zsófia további cikkei

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Tudod hány féle pozícióban tudja tartani cicád a farkát? Ismered a jelentésüket?

  Tudod hány féle pozícióban tudja tartani cicád a farkát? Ismered a jelentésüket?

  Minden farok tartásnak megvan a maga jelentősége. A boldogságtól a semleges érzéseken át az agresszióig minden fellelhető a cica farok tartásának palettáján.

  Állati kvíz

  Fajtaleírások

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.