Leopárdkutya – Minden tekintetben meglepő!

Leopárdkutya – Minden tekintetben meglepő!

Még Európában is ritkának mondható kutyafajta, a louisiana catahoula leopard dog mindössze néhány egyedet számláló magyarországi populációja a tengerentúlról hozza fényes hírnevét. Ezt a rendkívül változatos külsővel rendelkező, ritka fajtát Magyarországon egyre többen csak leopárdkutyaként ismerik.

A magyar kutyás életben több fronton is egyre ismertebbé válik a fajta, amiről lelkes magyar fiatalok gondoskodnak. Ezek a kutyák nem csak csodálatos küllemüknek köszönhetik az ismertségüket, hanem a munka- és sportkutyások körében is felhívják magukra a figyelmet.

A fővárosközeli tenyészet nem egy ember, hanem egy életérzés: többen dolgoznak együtt egy kennelnév alatt, hogy országunkban megismertessék az emberekkel ezt a fajtát. Igyekeznek irányt mutatni: a leopárdkutya nem kerti dísz. Értik ezalatt, hogy nagyon változatosan foglalkoztatható fajta.

Szupergyorsak, ezért a futós sportok nagyon fekszenek nekik: coursing (műnyúl hajtás mezőn), track racing (agárpályás futás), canicross (kutyás futás)

Hihetetlen okosak, ezért az engedelmes munka is remekül megy: obedience (engedelmességi sport), BH (hivatalos kísérőkutya vizsga), személykeresés, terület/rom felderítés)

Rendíthetetlen vadászok, ezért vércsapára, utánkeresésre, vaddisznóvadászatra készül napjainkban a falka egyik tagja.

Ösztönösen hibátlan terelőkutyák, bár ebben a csapatban senki nem terel életvitelszerűen, az országban többen is csinálják leopárdokkal, szép sikerrel.

Erősségeiket még lehetne sorolni, de inkább feltettünk pár kérdést a tenyészet vezetőjének:

Tóbiás Zsófia – Diversity’s kennel – leopardkutya.hu

 

 

1., Elképesztően néznek ki ezek a kutyák, rengeteg színben pompáznak. Ez előny, vagy hátrány?

Köszönöm a kérdést, nem tudnám eldönteni. Nyilván vonzza a tekinteteket, de elsősorban arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy nem csak szép, de jó is. A mi csapatunk azért dolgozik, hogy tényleges eredményeket érjen el, munkavizsgák, bajnoki címek születnek a kennelben. Azért ha egy extrémebb külsejű kutya ér el sikereket, az még nagyobb feltünést kelt, de mi azt valljuk, hogy a szín nem számít, egy jó kutyának nincs színe, csak eredményei.  

2., Nincs színe? Ezt hogy érted?

Tenyészetünk csodái a szolidok. Létezik ugyanis egy olyan génállományú vonal, amely nem, vagy rejtetten hordozza a merle gént, ami a foltokért felelős. E gén hiányában (vagy rejtve létével) az egyed bundája egyszínű. Annak ellenére, hogy ez a gazdijelöltek körében kevésbé népszerű színváltozat, mi nagyra tartjuk őket is. A szolidok többségében mentesek azoktól a defektusoktól, amelyeket a merle gén hozhat a fajtának, magasan pigmentált bundájuk és eltérő génállományuk ellenállóvá, egészségessé teszi őket. A szolidok nélkülözhetetlenek a fajta fennmaradása szempontjából, nélkülük a merle gén „elszabadul”, ezzel látás és hallás rendellenességeket örökítve. Szolid nélkül nincs leopárd.

Mi imádjuk a szolidokat!


3., Azt olvastam erről a fajtáról, hogy nem olyan könnyű tartani, igaz ez?

Nem. Szerintem minden kutyafajtának megvannak a speciális igényei. Az afgán agarakat fésülni kell, a Leopárdkutyát lefárasztani. Ezt csak azért mondom, mert minden fajtának megvan a térigénye, a mozgásigénye, a tudásvágya. A Catahoula nagyon intelligens, és szüksége van elfoglaltságra. Mind szellemi, mind fizikai értelemben.

Mi azon a véleményen vagyunk, hogy egyetlen fajtának sem elég az, ha van egy kertje, és a szükségleteit ki tudja elégíteni. Mi sportolunk, kirándulunk, sétálunk és edzünk napi szinten.

4., Edzetek?

Igen. Hiszen a sportsikereink egy felépített munka eredménye. Ahogy az embernél is, a versenysport a kutyáknál nagy odafigyelést igényel. Nem csak a fizikai edzés miatt, hanem a táplálásban is. Odafigyelünk az ízületeik védelmére, az izmok egészséges karbantartására, és a bevitt táplálék minőségére. 

5., Hogy van erre idő?

Mindenkinek van hobbija. Az emberek nagy része tévét néz munka után. Mi kutyázunk.

6., Tehát nem főállásban kutyáztok?

Dehogy is! Úgy értem, sajnos nem. Rendes, 8 órás munkánk van. Aztán másik 8-ban és hétvégente kutyázunk. Ez egy szerelem, ez egy tökéletes hobbi.

 

 

7., Mik a tervek idénre? Lesznek kiskutyák?

A reprodukció nálunk nem törvényszerű. Csak azért mert lehetne, nem gyártunk kiskutyákat. Várólista van a kölykökre, és mikor úgy érezzük, hogy megfelelő gazdijaink vannak, akkor jöhet az alom. Általában főleg akkor, mikor mi magunk úgy döntünk, hogy megtartanánk egy kölyköt, vagy szeretnénk bővíteni a falkát. Kutyáink mind jól átgondolt döntések, kiváló genetikai háttérrel. Három kutyánk a tenyerembe született meg, saját tenyésztés.

Akit érdekelne egy ilyen kiskutya, az bátran vegye fel velünk a kapcsolatot. Több tenyésztő kollégával dolgozunk együtt, akikben bízunk, és tudjuk, hogy hasonló elveket vallanak, mint mi. Ha nálunk nincs kiskutya, mindenkinek segítünk megtalálni a megfelelő kutyust. Megértjük, hogy sokszor nem akarnak várni egy alomra. De sajnos nálunk várni kell. Nincs futószalag, nincs tömegtermelés.

Köszönöm az interjút.

Köszönöm a kérdéseket!

Tóbiás Zsófia – leoparddog.hu - +36303268300 – diversityskennel@gmail.com

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log
Szakértői cikk
Tóbiás Zsófia

Tóbiás Zsófia

Tulajdonos Diversity’s Catahoulas kennel

szakterületei: Fajtaleírások, Felelős állattartás

Tóbiás Zsófia további cikkei

10
Összesített értékelés
2 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Leopárdkutya fajtastandard

  Leopárdkutya fajtastandard

  A leopárdkutya általános megjelenése

  Állati kvíz

  Fajtaleírások

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.