Magyar kutyafajták, akikre méltán lehetünk büszkék

Magyar kutyafajták, akikre méltán lehetünk büszkék

Magyarország 9 fajtával büszkélkedhet a világ oly sok ismert fajtája közül. Számos kutya ért már el nagy sikereket itthon és külföldön is. Az egész világon ismerik és elismerik fajtáinkat, amely nem véletlen, hiszen mind különleges, intelligens, társaságkedvelő és a maga nemében egyedülálló.

A magyar fajták eredetével sok tudományos szervezet foglalkozott már világszerte. A kutatások mai állása alapján csak valószínűsíteni tudjuk, hogy akárcsak a magyar nép, kutyáink is Ázsia füves sztyeppjeiről származnak és a népván­dorlás folyamán kerültek a Kárpát-medencébe.

 

Komondor

A komondort különleges zsinórszerű hosszú szőrzete teszi impozánssá nagy mérete mellett. Ez az ősi magyar pásztorkutya ma is remek őrzője a birtokoknak, tanyáknak.

 

 

Kuvasz

Ősi magyar juhászkutya, mely vastag fehér, sűrű bundájával igazán szép látvány. Magabiztos, izmos testalkata erőt és nemességet sugároz. Életét is képes feláldozni, hogy megvédje a rábízott személyt vagy tulajdont.

 

 

Puli

Védjegye páratlan zsinóros, szalagos, nemezes vagy csak egyszerűen gubancos szőrköntöse. Egyénisége elbűvölő. Gazdájához és családjához hűséges és ragaszkodó. Kedveskedő, családszerető, különösen kedveli a gyerekeket.

 

 

Pumi

A pumi közepesnél kisebb testű, nagyon élénk vérmérsékletű, bohókás megjelenésű, terrier jellegű pásztorkutya. Nyughatatlan vérmérsékletű, nagy munkakedvvel megáldott, rendkívül élénk terelő eb.

 

 

Mudi

Kivételes intelligenciával megálldott kutya. Mindemellett szinte levakarhatatlanul csüng a gazdán, de nem tolakodó, ha kell, órákon át képes egyhelyben feküdni. De elég egy halk csettintés, és máris ott ül ragyogó pofával, csillogó szemekkel és várja a "parancsot".

 

 

Rövidszőrű magyar vizsla

A vizsla egy gyengéd, figyelmes, vidám, energikus, barátságos, kedves, intelligens, hűséges, játékos, védelmező, csendes, és segítőkész fajta. Lelkes és szeretetteljes. Nagyon szereti a gyerekeket. Intelligens aki alig várja, hogy feladatokat kapjon, ezért igen tanulékony fajta.

 

 

Drótszőrű magyar vizsla

Magas fokú intelligenciája, együttműködésre való hajlama, valamint megfelelni vágyása kifejezetten élvezetessé teszi a vele való foglalkozást. Rendkívül alkalmazkodó, könnyen kezelhető, simulékony kedvenc. Házőrzésre alkalmatlan fajta.

 

 

Erdélyi kopó

Ősi magyar vadászeb, tulajdonságait a speciális éghajlati, terep- és vadászati viszonyok alakították ki. Egész megjelenése nemességet, harmóniát tükröz.

 

 

Magyar agár

A magyar agár egy fürge, fáradhatatlan kutya, állóképessége páratlan. Szaglása ugyan gyenge, de gyorsasága és hosszú lábai miatt hosszú távon képes üldözni a vadat. Kiváló versenykutya.

 

Te melyik fajtára vagy a legbüszkébb?

 

 

Fő fotó: flicker.com

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log
10
Összesített értékelés
4 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Ismeretterjesztő film készült az őshonos magyar kutyafajtákról

  Ismeretterjesztő film készült az őshonos magyar kutyafajtákról

  Oktató- és természetfilm készült a kilenc őshonos magyar kutyafajtáról; a mintegy félórás kisfilmet szerdán mutatták be a Nemzeti Kutyafajtáink Génmegőrzési Program egyik alprogramjának projektzáró...

  Állati kvíz

  Fajtaleírások

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.