Mi a különbség a Hovawart és Golden retriever között

Mi a különbség a Hovawart és Golden retriever között

A Hovawart és a golden retriever (legalábbis a hovawart szőke változata esetében) első pillantásra nagyon hasonlít egymásra, mégis nagyságrendekkel több hovawart-tulajdonos kutyáját "goldenezik le", mint fordítva.

Az egyik legmarkánsabb különbség köztük a testalkat. A golden rövidebb, zömökebb megjelenésű, a hovawart hosszabb, magasabb testalkatú, tömegesebb, vastagabb csontozatú.
Fejformájuk is árulkodik fajtájukról. A hovawart feje valamivel hosszúkásabb, pofája keskenyebb, egész arcberendezése kissé a juhászkutyákéhoz hasonlít. A golden feje ezzel szemben kicsit kerekdedebb, pofája rövidebb (bár a kívánatos agykoponya/arckoponya arány mindkét fajtánál 1:1).

 

Hovawart

 

A golden retriever középméretű fülei a szemek magasságában tűzöttek, míg a hovawart viszonylag kicsi, V alakú pásztorkutya-fülei kimondottan magasan tűzöttek, optikailag szélesítik és laposabbnak mutatják a koponyát.
Az egyik legbiztosabb támpont a farok: a golden egyenes, vízszintesen hordott, csánkig érő vadászkutya-farkával szemben a hovawart farka a csánkon túllóg (de nem ér a földig), inkább bozontos, mint zászlós, és aktív, izgatott állapotban ívelten emelkedik fel.
Ha még mindig kétségeink támadnának, akkor legbiztosabban a "nadrág-teszttel" tudjuk megkülönböztetni őket. Menjünk be felügyelet nélkül mindkét kutya területére. A golden és a hovawart egyaránt teljesen össze fogja szőrözni nadrágunkat, ám lényeges különbség, hogy a hovawart előtte leszedi rólunk...

 

Golden retriever

 

 

Forrás: kutya.hu

Főfotó: flicker.com

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Hovawart - egy okos, éber kutyafajta

  máj. 21, 2014

  Hovawart - egy okos, éber kutyafajta

  Ez a kutyafajta gyönyörű, aktív és igazi családbarát kedvenc. Eredetileg házőrzésre használták. Különösen szép hosszú szőrzete, amely három különböző színkombinációban fordul elő.

  Állati kvíz

  Fajtaleírások

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.