Szánhúzó kutyák

Szánhúzó kutyák

A számtalan kutyafajta között van olyan típus, amely kifejezetten szánhúzásra lett kialakítva. Ők genetikailag kizárólag erre "szakosodtak" a múlt során, tehát mind testfelépítésükben, izomzatukban és viselkedésükben a legalkalmasabbak a szánhúzásra.

A szánhúzókat már az ősi nomád népek is használták – elsősorban tehervontatásra, de vadászatra és társállatként is. Gyakran farkasvér is frissítette állományukat, részben spontán módon, de az indiánok tudatosan is keresztezték a két közeli rokon fajt: a kutyát és a farkast. Akár a legnagyobb fagyban is életben maradnak, segítik az embert a sarkkutató expedíciókban és háborús viszonyok közt. Különösen a zord időjárásban lehet számítani rájuk.
 

Vannak olyan fajták is, amelyekt az FCI nem ismeri el: alaszkai husky, spicc, keeshond, elkhund, nootka, greenland husky, lajka, kanadai eszkimókutya, seppala szibériai, mixed breed.

 
Elterjedési területük óriási: a Fokföldtől Szibérián és Alaszkán keresztül Kanada É. sarkvidékéig, a Baffin-öböltől Labradorig és Grönlandig húzódik. Az Északi-sark zord, szinte megközelíthetetlen tájain ezek a kutyák nélkülözhetetlenek. Nem véletlen, hogy amikor Londonban díszebédet rendeztek a Déli-sark meghódítója, Amundsen tiszteletére, a Királyi Földrajzi Társaság elnöke a következő szavakkal fejezte be köszöntő beszédét: "Kiáltsunk háromszoros hurrát a kutyákra!"
 
A szánhúzók nélkül a sarkvidék meghódítása nem sikerülhetett volna. Az Antarktisz világhírű kutatói: Nansen, Amundsen, Szedov, Bolduin, Pearly mind kutyafogatokkal közelítették meg a végtelen havasi tundrát, az óriási jégmezőket.
 
Az Antarktisz-expedíciók céljaira a Chinook Kennel képezett ki kutyákat a Fehér Hegyek kanyargós ösvényein. Manapság is külön iskolákon sajátítható el a kutyaszán hajtása; ugyanis a kutyákat könnyebb betanítani a szánhúzásra, mint az embert a fogat hajtására. Egyes grönlandi iskolákban nem véletlenül szerepel még napjainkban is kötelező tantárgyként - a csónaképítés, a szigonyhasználat és a szűcsmesterség mellett - a kutyafogathajtás.
 
 
 
Méretbeli különbségek
(https://people.inf.elte.hu/madraai/weblap/osszehasonlitas.html)
 
 
A szánvontatási kiképzés egyébként úgy folyik, hogy a nyolc hónapos fiatal kutyákat gyakorlott, idősebb kutyák közé fogják; a fiatalok eleinte csak játszanak és nem húznak, azonban rövidesen megértik, mit kívánnak tőlük. A szánhúzó csapat létszáma általában 4 és 20 kutya között váltakozik, a leggyakoribb a 7-10-es létszám. Minden csapatban van egy vezér: gyors, engedelmes, eszes, önálló, nagyszerű állat; erre a szerepre ált. 10 kutya közül csak egy alkalmas. A romantikus elbeszélésekben, leírásokban a vezérkutya "vasmanccsal" irányítja társait. A valóságban azonban inkább az a helyzet, hogy a vezérkutyát az intelligenciája, munkabírása és gyorsasága miatt választják vezérnek, és csak nagy ritkán szerepel a fizikai fölény.
 
Valamennyi szánhúzó kutya erre a feladatra valamiféle speciális rátermettséggel rendelkezik; rendszerint sokkal könnyebben tanulnak, mint a nem szánhúzó fajták. Kantárszárat sohasem használnak, a csapat irányítása kizárólag szóbeli parancsok útján történik.
 
A szánhúzásról azt tartják, hogy - részben a sarki farkasokkal való kereszteződés, részben pedig a kemény bánásmód miatt - rendkívül vadak, megbízhatatlanok. Rossz hírük azonban teljesen alaptalan; általában éppen olyan szeretetteljesek és szeretetre vágyók, mint más, ún. könnyebb sorsú társaik. Éppen ezért kiképzésük során a kedvesség mindig jól kamatozik. Általában az a tapasztalat, hogy minél jobban szeretik a kutyák a gazdájukat, annál jobban dolgoznak neki.
 
A 40 kg-os malamutokat és a nagy eszkimó kutyákat súlyosabb terhekkel megrakott szánok vontatására használják. A könnyebb szibériai husky valamennyiük közül a leggyorsabb, ezért főleg szánhúzó versenyeken indítják.
 
 
Forrás: arcanum.hu
Fő fotó: flicker.com
log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Kutyasport - a szánhúzás, azaz a kutyafogathajtás

  Kutyasport - a szánhúzás, azaz a kutyafogathajtás

  A szánhúzáshoz / kutyafogatozáshoz legalább két lelkes és egészséges kutyára, hámokra, kötélzetre és szánra (hó hiányában pedig egy kerékpár alapokon nyugvó járműre: egy 3 vagy 4 kerekű edzőkocsira...

  Állati kvíz

  Fajtaleírások

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.