Vörös ír szetter fajtastandard

Vörös ír szetter fajtastandard

31. 08. 2001 /DE FCI-Standard Nr. 120

Származási hely: Írország

Eredeti, jelenleg is érvényben lévő standard: 2001.03.13.

Alkalmazhatóság: vadász- és családi kutya.

FCI csoport beosztás:

 • Fajtacsoport 7.
 • Szekció 2.
 • Munkavizsgára kötelezett

 

 

Viselkedés / jellem (wesen): szeretetreméltó, demonstratív.

 
Általános megjelenés:  legyen eleven, kiegyensúlyozott és jó képességű. Felépítése legyen arányos. 
Jellegzetességei a rendkívül tetszetős és kifinomult külső, rendkívül aktív, fáradhatatlan készség, hogy bármilyen kötülmények között felkutathassa a vadat éa hajtson.
 
Fej: hosszú és száraz, nem keskeny vagy hegyes orrú, nem durva a füleknél.
Agykoponya:
 • Koponya ovális (fültől fülig) bőven van hely az agynak és jól kifejezett tarkóbúb kiemelkedés. A tarkóbúbtól a stopig és a stoptól az orrhegyig párhuzamos és egyforma hosszú, szemöldökök felhúzódva, stoppot kihangsúlyozva.

Arckoponya:

 • Arcorri rész: közepesen mély, meglehetősen szegletes a végénél. Pofák közel egyforma hosszúak. Lelógó ajak feszes, orrlyukak szélesek. Orr szinte mahagóni, sötét dióbarna vagy fekete.
 • Szemek:  sötét mogyoró -sötét barna, nemtúl nagy, lehetőleg hámozatlan mandula alakú, egyenes szintben (nem ferdén) elhelyezkedve a szemöldök alatt, barátságos, intelligens kifejezéssel.
 • Fülek: közepes méretű, finom struktúrájú, alacsony tűzött, meglehetősen hátrafelé illeszkedve és egyetlen redőben a fejhez közel helyezkedik el.
 • Száj: erőteljes állkapocs, tökéletes, szabályos és komplett ollós harapással, vagyis a felső fogsor szorosan átfedi az alsó fogsort és négyzetesen helyezkedik el az állkapocshoz képest.
 
Nyak: Közepes hosszúságú, igen izmos, de nem vaskos, enyhén ívelt és mindenféle lebernyegtől mentes, a felső vonala bármiféle törés nélkül illeszkedik be a vállakba.
 
Test: mellkas, amilyen mély csak lehetséges, elől meglehetősen keskeny, dongás, hogy megfelelő hely legyen a tüdő számára, az izmos lágyék felé hátranyúlik, alsó vonal enyhén ívelt. Erős, egyenes hátvonal, amely a martól enyhén lefelé ível. 
 
Végtagok:
Elülső lábak: 
Nyúlánk (hegyes) vállcsúcsok, mély és erőteljesen hátra dől. Elülső lábak egyenesek, inasak, erős csontokkal, szabadon mozgó, mélyen elhelyezkedő könyökkel, amely sem befelé, sem kifelé nem görbül. 
Hátsó lábak: 
Széles és erőteljes. Hátsóvégtag csípőtől csánkig hosszú és izmos, csánktól sarkig rövid és erőteljes. Csánk és térd izületei hajlottak, sem befelé, sem kifelé nem görbülhetnek. 
 • Láb: mancs kicsi, igen erőteljes, lábujjak erősek, szorosan egymás mellett helyezkednek el és íveltek.
 
Járás/mozgás: szabad "úszó" hajtó mozgás, elölről vagy hátulról és profolból tekintve akcióra utal, tökéletes koordináltsággal.
 
Farok: közepesen hosszú, a test méretével arányos, valamivel a hátvonal szintje alatt helyezkedik el. Kiindulópontnál erőteljes, finom, elvékonyodik és lehetőség szerint a hátvonal szintjében vagy valamivel alatta hordja.
 
Szőrzet: 
 • Szőr: fej, elülső lábak és fül csupán rövid és finom, a test és a lábak többi pontján közepesen hosszú, göndörségtől lehetőleg mentes. A fül felső részén a szőrzet hosszú és selymes, elülső és hátulsó lábak hátsó részén a zászló hosszú és finom. Elegendő szőrzet a hason, amely szép zászlót formáz és lenyúlhat a mellkasra és a toroktájékra is. Mancsok lábujjak között szőrösek. A farkon közepesen hosszú szörzetű zászló, amely a farok vége felé rövidül. Zászlók lehetőség szerint egyenesek és laposak.
 • Szín:  mély vörösbarna (gesztenybarna), bármiféle színezés nélkül. Mellkason, toroktájékonn, állon vagy lábujjakon kevés fehér csillag a homlokon, esetleg vékony csík az orron vagy pofán nem diszkvalifikáló ok. 
 
Hibák:  bármilyen eltérést az előzőektől hibának kell tekinteni és az, hogy mennyire súlyosan ítélik meg a hibát, egyenes arányban kell legyen mérvével.
 
Megjegyzés:  hímnek két, láthatóan normális heréje kell, hogy legyen, amelyek teljesen leereszkedtek a herezacskóba.
 
log
Szakértői cikk
Magyar Szetter és Pointer Klub Egyesület

Magyar Szetter és Pointer Klub Egyesület

Adminisztrátor Magyar Szetter és Pointer Klub Egyesület

szakterületei: Fajtaleírások

Magyar Szetter és Pointer Klub Egyesület további cikkei

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Vörös-fehér ír szetter fajtastandard

  Vörös-fehér ír szetter fajtastandard

  15. 06. 2005 / DE FCI - Standard Nr. 330

  Állati kvíz

  Fajtaleírások

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.