Eladó kiskutya törzskönyv nélkül?

Eladó kiskutya törzskönyv nélkül?

Szerinted miért javasoljuk mindenkinek, hogy tenyésztőtől vegyen kutyát, még akkor is, ha nincsen tervben a kutyakiállítás, vagy a tenyésztés... Csak azért mert házikedvencet keresel, ne mondj le a minőségről!

Azt gondolod, hogy jó minőségű kölyköt venni túlzás, vagy sznobizmus? Nem túlzás, és nem sznobizmus. Most el is mondjuk, hogy miért nem az. 

 

A kutyakiállítások lehetővé teszik, hogy egyes fajták egyedeit összehasonlítsuk a jellemzőik szerint mint temperamentum, mozgáskultúra, típusosság és összkép.

A kiállítások és tenyészszemlék olyan események, ahol az adott fajtát ismerő bírák értékelik a kutyákat jóesetben ezen szempontok alapján.

 

Összkép: Egy kutya fizikai és a mentális egészségi állapota, amikor az összes jellemzője megfelelő módon működik, megnyilvánul és összhangban áll egymással.

Típus: A fajta típusa magában foglalja a típusos megjelenést, karaktert, csontszerkezetet, temperamentumot és mozgást. 

Mozgás: A kutya járása a mozgásának minősége. Lehetőleg könnyű mozgás, amelyet nem befolyásolhat betegség vagy a rossz felépítés.

Temperamentum: A kutya általános hozzáállása más állatokhoz és emberekhez, alkalmazkodóképessége a szituációkhoz. 

 

Ha megvizsgálunk egy adott fajtát, mint például az újfundlandi, akkor kijelenthetjük, hogy a fajtasztenderdjében az egyik legfontosabb jellemző a temperamentumához köthető. Az újfundlandi egy nagyon kedves kutya, stabil idegrendszerrel. Odaadó társ, családjához végtelenül lojális, sosem viselkedik agresszíven idegen állatokkal vagy emberekkel szemben. Ez tehát általánosságban jellemző a fajtára. 

És ez miért fontos neked amikoreladó kölyök után kutatsz a neten? Hát itt jön a képbe, hogy “csak házikedvencet” szeretnél. Értjük, hogy nem kell kiállítás, meg nem kell hozzá papír! De azért abban megegyezhetünk, hogy a tenyésztők mind arra törekszenek, hogy megőrizzék egyes fajták tipusosságát, mozgását, összképét és temperamentumát a hagyományok és az eredeti funkciójuk szerint. 

Ha ez nem lenne, és a tenyésztők nem törekednének arra, hogy a legjobb tudásuk szerint ezeket megtartsák, akkor a fajták elveszítenék az alapvető rájuk jellemző tulajdonságaikat. 

Tehát “csak házikedvencet” akarsz? De azért legyen újfundlandi? De nem kell papír? 

Akkor hogy lehetsz benne biztos, hogy az eladó kutya valóban olyan lesz, mint amit a fajtaleírásban olvastál? 

Azért választottad ezt a fajtát, mert tetszenek a tulajdonságai. De olyan helyről veszed, ahol ezt nem tudják garantálni? 

 

 

 

 

Ne tedd! 

Ahogy egyre több a fajtajellegű szaporítótelepekről származó kutya, úgy veszítik el az évszázados hagyományaikat, és a rájuk jellemző tulajdonságaikat. Ami kevésbé baj, ha csak a küllemet érinti. De amikor a 70 kilós újfundlandid agresszíven viselkedik a szomszéd gyerekeivel, vagy az izületi terheléstől tönkremegy a csípője mert a szülei nem estek át a megfelelő szűréseken (ami egy gondos tenyésztőnél elő sem fordulhat), akkor sokkal többet költesz majd az “olcsó” kutyádra, mint ha megbízható tenyésztőtől vetted volna. 

A gondos tenyésztőnél is születnek “házikedvenc” minőségű kiskutyák, akik esetleg rendelkeznek némi eltéréssel a fajtasztenderdtől, vagy van valami apró hiányosságuk, ami miatt a kiállítások sztárjai nem, de a családotok gyönyörű tagjai még lehetnek. 

A tenyésztő sem isten, a genetika pedig nem szigorú számtan, a kutyák pedig nem gépek. 

Ennek ellenére egy gondos tenyésztő mindent megtesz, hogy a nála született kiskutyák mindegyike a lehető legjobban hasonlítson a fajtasztenderdben leírtakra mind a külső jegyei, mind pedig a természetrajza tekintetében.

 

De képzeld csak el, ha több generáción át ezek a szempontok nem számítanak!

Képzeld el, ha a szaporított újfundlandid apukája egy komolyan agresszív kutya volt!

Vagy ha az anyukája alig tudta kihordani a babákat a csípődiszpláziájával, mégis szülnie kellett. Így már nem olyan vonzó ugye?

 

 

Az eladó kiskutyák sokfélék lehetnek, de tenyésztőtől vásárolni nem sznobizmus. 

 • Egyszerűen egy befektetés abba, hogy a kiskutyád hozza majd a fajtájára jellemző külső és belső jegyeket. 
 • Egy befektetés abba, hogy a kölyköd olyan helyen nevelkedett, ahol megkapott mindent  a gondos tenyésztőjétől, hogy az elkövetkező 10-15 évben boldog élete lehessen. 
 • Egy társadalmi felelősségválallás, hogy nem támogatsz egy állatokat a végletekig kihasználó könyörtelen üzletágat.

 

Tenyésztőtől kölyköt vásárolni menő!

 

A cikkhez inspirációt adott:

Terri Lewin, But I don’t need a show dog, 2017.

Fotó: pexels.com

log
Szakértői cikk
Tóbiás Zsófia

Tóbiás Zsófia

Tulajdonos Diversity’s Catahoulas kennel

szakterületei: Fajtaleírások, Felelős állattartás

Tóbiás Zsófia további cikkei

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Tenyésztő vagy szaporító

  Tenyésztő vagy szaporító

  Sajnos a macskásoknál sem ismeretlen a téma, viszont az utóbbi időben kialakult egy harmadik csoport is. Nézzük meg melyiket miről ismered fel, valamint mire figyeljünk kiscica vásárlásakor.

  Állati kvíz

  Felelős állattartás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.