Kis állatok, elhanyagolt problémák

Kis állatok, elhanyagolt problémák

Amikor kedvtelésből tartott állatok védelméről és jólétéről beszélünk, mindenkinek egyből a kutyák és macskák jutnak az eszébe. Velük van tele a Facebook, őket kell menteni, nekik kell új otthont találni. Holott a hobbicélból tartott állatok köre ennél jóval szélesebb és attól, mert rájuk kevesebb figyelem irányul, nem jelenti azt, hogy ne lenne szükségük segítségre.

Akinek nincs zsigeri félelme a rágcsálóktól és szeretne háziállatot tartani, nagyon jól járhat velük.

A tartásuk nem annyira összetett, mintha kutyáról, vagy macskáról beszélünk. Megvan a saját elszeparált életterük, így az ember mindennapi közegétől elválnak. Nem rágják szét a cipőnket, nem szaggatják szét a függönyt, nem kell őket trenírozni, nem kell a zuhogó esőben levinni sétálni, lehet őket szocializálni és hozzászoktatni az ember közelségéhez, de ennek hiányában sem fognak túl sok gondot okozni.

Ráadásul cukik is. Az esetek többségében mókás külsejű szőrgombócok nagy fülekkel, sötét gombszemekkel, fürge lábakkal.

 

Egy kutyához vagy egy macskához képest sokkal kevesebb funkciót kell betölteniük, így az együttélés is sokkal kevésbé komplikált velük. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a rágcsálók élete ne lenne nehéz az emberi  közegben.

A megunt, vagy más okból utcára kidobott állatok körébe a rágcsálók is beletartoznak. Méretükből adódóan nem keltenek akkora feltűnést, de ettől még valós problémáról beszélünk. Az életben maradásuk esélye is sokkal kisebb.

 

A tartásuk nem igényel akkora időráfordítást, de ettől még vannak saját biológiai igényeik. Erről nem feledkezhetünk meg. A nem megfelelő tartási körülmények minden esetben egészségügyi, viselkedési problémákhoz vezethetnek. Ismernünk kell a stressz-szintjüket is, főleg a félősebb fajták esetében, vagy azoknál, akik éjszakai életet élnek.

Fontos tudni, hogy a rágcsálók a táplálkozási láncban viszonylag elég alsó szinten szerepelnek. Számos ösztönük a menekülésről szól, amely mindig is az adott faj életben maradását szolgálta. Így ha nem ismerjük viselkedésüket, könnyen tehetjük ki őket stresszhatásnak. A tartós stressz pedig az állatok esetében is bizonyítottan egészségkárosító hatással van.

 

biztosítsunk számukra bújót, amely csökkenti a rágcsálók stressz-szintjét

 

Másik fontos jellemzője a rágcsálóknak, hogy nagyon szaporák. Nagyon rövid kihordási idő alatt az esetek többségében sok utódot hoznak világra, és egy felnevelt alomnyi kölyök után újra készen állnak a következőre.

Ha valaki van annyira felelőtlen és ezt nem veszi figyelembe, azzal csak további problémákat generál. Egy rakásnyi újszülött további sorsáról is gondoskodni kell, vagyis kellene. Ez is része a felelős állattartásnak.

 

Akármennyire is nagy a hasonlóság, ettől a rágcsálók még nem mozgó plüssállatok.

A tartásuk könnyű, nem igényel túlságosan nagy idő- és pénzráfordítást. Ha célunk az, hogy a velünk eltöltött életüket egészségben és kiegyensúlyozottan töltsék el, nem elég csak megvenni őket a tartásukhoz szükséges eszközökkel együtt.

Megvannak a sajátos igényeik, így aki rágcsálót tart, az adott fajra jellemző tudásanyagot mindenképpen sajátítsa el!

 

Fotó: Pixabay

log
Szakértői cikk
Márton Attila

Márton Attila

Publicista Márton Attila

szakterületei: Felelős állattartás

Márton Attila további cikkei

10
Összesített értékelés
1 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Állatvédelmi, állattartási szabályok és kötelezettségek

  Állatvédelmi, állattartási szabályok és kötelezettségek

  Az állatvédelmi jogszabály 1998. évi XXVIII. törvény módosítása 2013. január 1. lépett hatályba, melyben meghatározták a tartásra vonatkozó szabályokat illetve a veszélyes állatok tartásával kapcso...

  Állati kvíz

  Felelős állattartás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.