Hat hónap felfüggesztett börtönre ítéltek egy brit lepkegyűjtőt ritka pillangók elpusztítása miatt

Hat hónap felfüggesztett börtönre ítéltek egy brit lepkegyűjtőt ritka pillangók elpusztítása miatt

Hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 250 óra közmunkára ítélt egy angol bíróság pénteken egy lepkegyűjtőt, aki Nagy-Britannia legritkább pillangójának két egyedét is begyűjtötte és elpusztította.

Az 57 éves Philip Cullent a védett nagyfoltú hangyaboglárka (Maculinea arion) "megölésében, gyűjtésében és birtoklásában" mondta ki korábban bűnösnek a bristoli bíróság.

Az illetékes bíró pénteki ítéletében öt évre megtiltotta, hogy az elítélt felkeresse azt a három természetvédelmi területet, ahol a ritka lepkék élnek. A férfinak 300 font perköltséget is kell fizetnie.

"Ez egy különleges eset. Soha nem ítéltek el még senkit a ritka faj gyűjtéséért és elpusztításáért" - hangsúlyozta Kevin Withey ügyész.

Philip Cullent a délnyugat-angliai Gloucestershire és Somerset grófságok két természetvédelmi övezetében is látták, amint a ritka lepkékre vadászik. A bristoli otthonában tartott házkutatáskor 30 tálca különféle preparált lepkét, köztük nagyfoltú hangyaboglárkákat talált a rendőrség.

A nyomozók kiderítették, hogy a gyűjtő az eBayen lepkéket árult, és azt állította, hogy a nagyfoltú hangyaboglárkákat Franciaországban gyűjtötte.

Az első nagyfoltú hangyaboglárkát 1795-ben találták Nagy-Britanniában, ám a faj 1979-re eltűnt a szigetországból. Svédországból hozott példányokkal honosították meg újra tucatnyi térségben.

A lepkék fajmentésével foglalkozó Butterfly Conservation csoport szerint feketepiacon kereskednek a ritka lepkefajjal, amelynek egy-egy egyedéért 300 fontot (107 ezer forint) kérnek.

A Butterfly Conservation csoport felvétele egy gyönyörű Nagyfoltú hangyaboglárka pillangóról:

Forrás: MTI

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Eddig ismeretlen pillangófajt fedeztek fel Izraelben

  máj. 8, 2017

  Eddig ismeretlen pillangófajt fedeztek fel Izraelben

  Egy eddig ismeretlen pillangófajt azonosított Izraelben egy orosz biológus - értesült vasárnap a Haarec című izraeli újság honlapja.

  Állati kvíz

  Hírek

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.