Magyarországi szaporítóktól az angol piacra érkeznek a kiskutyák

Magyarországi szaporítóktól az angol piacra érkeznek a kiskutyák

Elszomorító hír jelent meg hazánkról az angol The Sun weboldalon. A titkos nyomozásról kimerítő részletességgel írnak, fotókkal, helyeket megemlítve.

Bemutatjuk ezeket a beteg állatokat, akiket egy autó csomagtartójából értékesítenek, ahol a saját mocskukban vannak ketrecekbe zárva. A csempészek olcsón eladják őket.

Magyarországon zug piacokon árulják áron alul a csempészeknek a fajtatiszta kutyákat, akik gyakran betegek a nem megfelelő körülmények miatt. - így kezdődik a tényfeltáró cikk a The Sun angol hírportál oldalán.

„Egy apró reszkető kiskutyát durván kirántott a ketrecből a nyakánál fogva és az ölembe dobta.” Borzongott és értetlenül nézett rám a gyulladt kisírt szemével. /lásd főkép - szerk./ Folyik az orra és úgy néz ki, mint egy zsák csont. Nagyon rosszul van.

Ez a szomorú, beteg kis szőrmók valójában Csivava törzskönyvű kutya, Nagy-Britanniában 2.000 fontot ér (kb. 710e Ft - szerk.). De a pécsi magyarországi hírhedt kölyökkutya piacon csak 95 fontért (kb 34e Ft - szerk.) megvásárolható.

Kővé dermedtek… Ezek a gyenge kiskutyák az Egyesül Királyságba kerülhetnek, ahol több ezerért értékesíthetik őket a gyanútlan vásárlóknak. Fotó: Jamie Lorriman

És sajnos az egészségi állapot az, amire a kereskedő az utolsó sorban gondol. Amikor számonkérem az eladót, csak vállat von és nevet: „Biztosan megfázott.”

A 12 hetes kiskutya csak egyike annak a száznak, akik az autók csomagtartójába, ládákba kerültek, és készek, hogy az Egyesült Királyságba szállítsák őket. „Egy időzített bomba van a kezünkben."

A szigorú törvények alapján az EU-ból Nagy-Britanniába exportált kutyák egészségeseknek és jól ápoltaknak kell lenniük. Legalább 15 heteseknek, rendelkezni kell mikrochippel és a veszettség elleni oltással és kisállat-útlevéllel is kell rendelkezniük.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

Ez mind nem probléma a kereskedő szerint. Azt mondja: "Ismerek egy állatorvost, aki néhány nap alatt segíthet utazni. Úti útlevelet adnak neki, és megváltoztatják a születési dátumot és a vakcinák dátumát is, így jó lesz az utazáshoz a kutya.”

/./

Kicsit szűkös a hely. Amy Jones a Sun riportere az egyik fiatal kölyköt vigasztalja. Fotók: Four Paws

A törzskönyvezett kutyák nagy üzlet és hatalmas nyereséget tudnak hozni - különösen azoknak, akik nem foglalkoznak az állat jólétével.

Úgy véljük, hogy közel száz bűnözői csoport hoz be illegálisan kutyákat Kelet-Európából és Írországból évente több, mint 100 millió font (kb 356 millió forint - szerk.) értékben. A csempészek hetente 35 000 fontot (kb. 13 millió forint - szerk) keresnek.

Pécs jól ismert a kölyökkutya piacáról Európában

A magyar piacon vagyok a Four Paws animal charity (Négy Mancs) állatvédő szervezettel. A piacot minden vasárnap megtartják.

Pécs jól ismert a kölyökkutya piacáról Európában. Fotó: Jamie Lorriman

A szervezet vezetője Cordelia Britton elmondja: "Pécs piacáról ismeretes, hogy találkozni lehet Európa kiskutya kereskedőivel.”

„A kutyák rendszeresen kiskorúak, és nem ismeretlen az öt hétnél fiatalabb kiskutyák kegyetlen átcsempészése.”

„Ebben a korban még az anyjukkal kéne lenniük, nagyon traumatikus lehet nekik a 30 órán át való utazás a kocsi csomagtartójában.

„Sok kutya már az eladás előtt rosszul van. Kutyás tenyészetekben nőnek fel olyan körülmények között, hogy különböző betegségeket kapnak el, mint például a kennelköhögés vagy a parvovírust.”

"Ez a kis Csivava egyáltalán nem néz ki jól."

Kölyök ... Az állatvédelmi szervezetek komoly aggodalmakkal szembesülnek a kölykök jólétével kapcsolatban. Fotó: Jamie Lorriman

A kölykök ketrecekben és kosarakban vannak az autó csomagtartójában és nyilvánvaló, hogy sok állat kétségbeesetten beteg.

A levegőben hideg van, és sok kölyök, valószínűleg az anyukájától először van távol, reszketnek és remegnek.

Egy 12 hetes Mopsz nyilvánvalóan küszködik, hogy lélegezzen az orrán, egy Berni pásztor bénultnak látszik - képtelen mozogni semmi mással, csak szemeivel mozog, amelyek kétségbeejtően tekintgetnek.

Egy apró Bichon a saját székletében fekszik.

Egy német juhász kölyök sírt nyomorúságában, amely arra ösztönözte ingerült eladóját, hogy ismételten megüsse.

Az egyik nagyobb kereskedőnél számos Mopsz, Francia bulldog és német spitz eladó.

Az ismeretlenbe… Mi lesz ezekkel az aggódó kutyákkal? Fotó: Jamie Lorriman

Egy olasz ember bólint, átadja a pénzt, és összegyűjti mind az öt Spitz kölyköt egy karton dobozba. A díler azt mondja: „Ha szeretné tudni, hogy hogyan juthat a kölykökhöz külföldön, ő tudja. Visszaviszi őket Olaszországba.”

Egy másik férfi értékesít két apró Csivava kölyköt 125 fontért (kb. 45e Ft - szerk). Ő boldogan elismeri, hogy csak kilenc hetesek, de állítja, hogy nagyon jól vannak az anyjuktól távol.

Azt mondja: „Ezek nagyfiúk. Mostmár függetlenek.”

Mikor rákérdezek, hogy be lehet e vinni ezeket így az Egyesült Királyságba bevallja: „Túl fiatalok még, de sok állatorvos segít megváltoztatni a dátumokat és megkaphatja az útlevelet.”

„Ne aggódj a dátumok miatt ebben a dokumentumban - ez megy a szemetesbe és el is felejtjük őket.”

Ketrecbe zárva ... A kutyák csak eszközök arra, hogy a könyörtelen csempészek készpénzt keressenek. Fotó: Jamie Lorriman

AThe Dugs Trust, egy titkos csoport kitette azon magyarországi és litvániai állatorvosok listáját, akik segítenek a csempészeknek a hamis dokumentumok létrehozásában.

A rossz egészségi állapotban lévő kölyköket a gyanútlan britek megvásárolják és ezzel együtt a tömeges állatorvosi számlákat vagy esetleg a szívfájdalmat is.

Ezek az állatok sajnos az Egyesült Királyságba azt a veszélyt is behozhatják, hogy elterjednek olyan halálos betegségek, mint a kennelköhögés vagy veszettség.

Sok kutyánál, ha túl fiatalon kapja meg a veszettség elleni oltást, akkor az hatástalan.

Lindsey Scanlon, a francia bulldog mentő csapat tagja azt mondja: „Ez az eset lehet az oka ha veszettség üti fel a fejét az Egyesült Királyságban.”

Wakefield központjában több száz megmentett bulldogról gondoskodik Lindsey. "Azok a kutyák, akiket örökletes problémákkal és más betegségekkel látok, azért, mert Európában tenyésztettek, meggyőződésem, hogy ketyegő időzített bomba a kezünkben."

A Dogs Trust szervezet együttműködik a Dover kikötői hatóságaival, hogy törődjenek az EU-ból illegálisan beérkező állatokkal. De csak egy kis részét tudják kiszűrni, mivel az okmányok rendben vannak és nehezen tudják megállapítani a kutya tényleges életkorát.

Eladó ... Kutyák a piacon egy autó csomagtartójában. Fotó: Jamie Lorriman

Paula Boyden, egy vezető állatorvos azt mondta: "Gyanítom, hogy csak a jéghegy csúcsát látjuk."

Reméli, hogy keményebb törvények lesznek, mert jelenleg az elfogott csempészeket nagyon enyhén büntetik. Vagy csak megtagadják a belépést vagy elkobozzák az állatokat. Ha valakit vád alá helyeznek az is csak pár hónapot kap, mivel a maximális büntetés állatkínzásért csupán hat hónap. Így az állatcsempészet nagyon vonzó a bűnözők számára, akik cigarettát vagy kábítószert csempésznének egyébként.

Rémülten ... Ez a fiatal kölyök szinte megdermedt. Fotó: Jamie Lorriman

David Martin állatorvos Ellesmere-ből, azt mondja: "Ezek a kölyökkutya csempészek lemondtak a kábítószer-kereskedelemről, mert sok pénzt hoz sokkal kisebb a kockázattal." És miután bent vannak Az Egyesült Királyságban, a csempészek számos trükköt ismernek, hogy hogyan adják el boldog, háziasított kölykökként a kutyaimádó britek számára.

Meggyöző hirdetéseket tesznek közé ismert oldalakon és kölcsönöznek olyan hirdetést is, ami bemutatja, hogy hol nevelkednek a kölykök.

A magyar piacon lévő kutyák veszélyes betegségeket hordozhatnak. Fotó: Jamie Lorriman

A rossz körülmények miatt súlyosbodik a kutyák egészségi állapota. Fotó: Jamie Lorriman

A szakértők szerint a potenciális vásárlóknak többször meg kell látogatniuk a kölyökkutyát az anyjával.

A Four Paws szervezettől Cordelia figyelmeztet: „ha gyanítod, hogy egy kiskutya egy elhanyagolt forrásból származik, akkor ne vedd meg, még akkor se, ha megdobogtatja a szívedet.” „Természetesen ösztönös, hogy megmentsünk egy traumatizált kiskutyát, de ha vásárol a szervezettől, akkor azzal táplálja őket és ezáltal még több szenvedést okoz.”

Forrás: The Sun

log
1
Összesített értékelés
1 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Tenyésztő vagy szaporító

  Tenyésztő vagy szaporító

  Sajnos a macskásoknál sem ismeretlen a téma, viszont az utóbbi időben kialakult egy harmadik csoport is. Nézzük meg melyiket miről ismered fel, valamint mire figyeljünk kiscica vásárlásakor.

  Állati kvíz

  Hírek

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.