Társadalmi egyeztetés indul a magyar kutyafajták génmegőrzési stratégiájáról

Társadalmi egyeztetés indul a magyar kutyafajták génmegőrzési stratégiájáról

A Földművelésügyi Minisztérium szakmai irányításával elkészült egy, a teljes génmegőrzési vertikumra kiterjedő génmegőrzési stratégia, mely dokumentum szakmai és társadalmi egyeztetése megkezdődött.

A stratégia lényeges része a kilenc magyar kutyafajta (komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi, a rövidszőrű és a drótszőrű magyar vizsla, magyar agár, erdélyi kopó) tenyésztési, illetve génmegőrzési feladatainak meghatározása.

Az elmúlt időszakban a magyar kutyafajták állami hatósági tenyésztőfelügyelete megerősödött, ugyanakkor szoros párbeszéd alakult ki a tenyésztőkkel és a tenyésztőszervezetekkel a Haszonállat-génmegőrzési Központ aktív közreműködésével.

A kilenc magyar kutyafajta tenyésztőszervezeti elismerési folyamata megkezdődött. Jelenleg a tenyésztési programok, illetve a tenyésztőszervezeti elismerések zajlanak, amelyek várhatóan a közeljövőben be is fejeződnek. Továbbá ezen folyamatokkal párhuzamosan a vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatát is megkezdte a Földművelési Minisztérium. Ennek során egyértelmű törekvés, hogy olyan megoldás szülessen, melyben minden hazai fajtát tenyésztő tulajdonos és szervezet megtalálja a helyét annak érdekében, hogy e fajták teljes törzskönyvezési és tenyésztési feladatait Magyarországon láthassák el.

Mindezek érdekében a már megkezdett párbeszéd folytatódik, amelynek során minden területen együttműködésre törekszünk a kilenc magyar kutyafajta értékeinek fenntartásában részt venni kívánókkal.

Forrás: FM Sajtóiroda, Ké: pixabay

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Magyar kutyafajták, akikre méltán lehetünk büszkék

  Magyar kutyafajták, akikre méltán lehetünk büszkék

  Magyarország 9 fajtával büszkélkedhet a világ oly sok ismert fajtája közül. Számos kutya ért már el nagy sikereket itthon és külföldön is. Az egész világon ismerik és elismerik fajtáinkat, amely ne...

  Állati kvíz

  Hírek

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.