Teljes lista az ebzárlatról és minden, amit tudni kell róla

Teljes lista az ebzárlatról és minden, amit tudni kell róla

2017. szeptember 30. és október 14. között zajlik hazánkban a rókák őszi veszettség elleni vakcinázása. Az érintett térségekben az illetékes járási főállatorvos – a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig – ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el.

A rókák vakcinázását évente két alkalommal szervezi meg az állategészségügyi hatóság. A több mint 600 millió forint költségvetésű program 75%-ban az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Idén ősszel Magyarország területének csaknem kétharmadán, mintegy 67.000 négyzetkilométeren kerül sor a vakcinatartalmú csalétkek kisrepülőgépes kiszórására. Az immunizálási kampány a lakott, sűrűn beépített területeket nem érinti. - olvasható a NÉBIH közleményében.

A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, a vakcinát a belsejében elhelyezett alumínium bliszter tartalmazza. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napos időtartamra az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el.

 

Miért van erre szükség?

A vadon élő állatokban előforduló veszettség felszámolásának hatékony módja a rókák orális immunizálása, melynek során a rókák számára vonzó csalianyagba burkolt veszettségvakcinát juttatnak ki a rókák élőhelyeire. Magyarországon 1992-ben történt először vakcinakiszórás a Nyugat-Dunántúlon, egy 6000km2-es területen.

A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, de vakcinázással a betegség megelőzhető.

A veszettség elleni védőoltás a kutyáknál kötelező, szabadba kijáró macskák esetében pedig ajánlott.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, melyek magyarországi állománya mintegy 75.000 egyedre becsülhető. Az immunizálási program hatékonyságát kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a NÉBIH. A 2016/2017-es vadászati évre vonatkozó eredmények azt mutatják, hogy a vakcinázott területeken a rókák mintegy háromnegyede felvette a csalétket.

 

A vadon élő rókák rendszeres vakcinázásának bevezetését követően az esetszámok alakulása:

 • 2005 - 2010-ig évi 10 alatt maradt
 • 2011 -ben már csak 2
 • 2012 -ben pedig 1 denevérből mutatták ki a vírust.
 • 2013 szeptemberében az ország középső részén egy rendellenesen viselkedő rókában veszettséget állapítottak meg a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága (ÁDI), majd év végéig összesen 24-ben
 • 2014 -ben 23 esetben mutatták ki a vírust Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyékben.
 • Az utolsó laboratóriumi megállapítás 2014 októberében történt. Ezen járvány során 4 esetben háziállatok (2 szarvasmarha, 1 kecske, 1 kutya), 43 esetben pedig vadállatok (1 őz, 42 róka) bizonyultak fertőzöttnek.
 • 2015 októberében 1 denevérben
 • 2016 februárjában a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencs környékén talált rókahullában állapított meg veszettséget a NÉBIH ÁDI.
 • 2017 február: Veszett rókát találtak a Borsod megyei Bekecsen. Az állaton látható volt, hogy nem egészséges: imbolygó volt a mozgása, sérültnek tűnt a lába és hagyta magát néhány lépésre megközelíteni.
 • 2017 március: Veszettség vírusát mutatta ki kecskékben a NÉBIH laboratóriuma a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bekecsen. A tünetek alapján felmerült a veszettség gyanúja, melyet a laboratóriumi vizsgálat megerősített.

​Emberi fertőződésre, megbetegedésre 1994 óta nem került sor Magyarországon.

 

Hogyan történik a vakcinázás?

A vakcina tartalmú csalétkeket évente kétszer, az áprilisi tavaszi és az októberi őszi kampány során szórják ki a rókák élőhelyein (azaz elsősorban az erdősült és a mezőgazdasági területeken), az ország területének mintegy kétharmadán.

A vakcina tartalmú csalik kiszórása kisrepülőgépek használatával történik. A repülési munkák kampányonként mintegy két hetet vesznek igénybe. A repülőgépek előre meghatározott párhuzamos útvonalakon, 1000 m-es sűrűséggel, 100-120 km/h sebességgel repülik be a kijelölt területet. A repülőkbe beépített, számítógéppel kontrollált kiszóró berendezéssel négyzetkilométerenként 20 adag csalit szórnak ki.

Egyes területeken, ahol a repülés nem engedélyezett (például erőművek légterében), vagy a terület adottságai miatt a vakcina kijuttatását célzottan kell végezni (például egyes Balaton-parti övezetekben), kézzel végzik a csalik kihelyezését a rókák élőhelyein. Ezt a munkát Magyarországon vadbiológusok végzik.

Tudnivalók és teendők az ebzárlat tartama alatt:

 • a tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek,
 • kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.
 • a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni
 • az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő- és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére, mentesek a fentiekben foglalt korlátozás alól.
 • az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára
 • az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

A legeltetési tilalom tartama alatt:

 • az állatok legeltetését az adott településen belül az erre kijelölt helyen, ilyen hely hiányában a lakott település határától számított 500-1000 méteren belül kell megszervezni,
 • bármely állatfajba tartozó állatok vándorolva történő legeltetése tilos,
 • az állandóan legelőn tartott húshasznú szarvasmarha állományok legeltetését - az állomány nagyságától függően - 10-20 hektáros területre kell korlátozni.

A helyi hatóságok a tájékoztatás mellett, piros színű plakátokat helyeznek ki az érintett területekre, amelyen fokozott óvatosságra intik a lakosságot és a kirándulókat: 

 1. Ne nyúljon a kihelyezett csalétekhez! Ha az oltóanyagot tartalmazó csalétekkel mégis érintkezésbe kerül, haladéktalanul forduljon orvoshoz!
 2. Kutyáját ne engedje szabadon és tartsa távol a csalétektől!
 3. Gyermekeit is figyelmeztesse a fentiekre!

 

Lakott területen, belterületen NEM történik vakcina kiszórás.

A vakcina kutyára és macskára nem veszélyes (azonban a veszettség elleni védettséget sem alakít ki ezekben a fajokban). A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található az oltóanyag, amely ha kézre, vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal le kell mosni szappannal és vízzel. Ha a vakcina az ember szájába, orrába, vagy megsértett bőrére jutna, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

 

Az alábbiakban található megyénként és járásonként a vakcinázással érintett települések listáját.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a lista tájékoztató jellegű, az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendelésének tényéről, valamint annak időtartamáról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzatok tudnak tájékoztatást adni.)

BÁCS-KISKUN MEGYE - 2017. szeptember 30. - 2017. október 20. 

Bácsalmási Járás: 

 • Bácsalmás, Bácsbokod, Bácsborsód, Bácsszőlős, Csikéria, Katymár, Kunbaja, Madaras, Mátételke, Tataháza

Bajai Járás:

 • Bácsszentgyörgy, Baja, Bátmonostor, Csátalja, Csávoly, Dávod, Dunafalva, Érsekcsanád, Érsekhalma, Felsőszentiván, Gara, Hercegszántó, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Sükösd, Szeremle, Vaskút

Kalocsai Járás:

 • Bátya, Drágszél, Dunapataj, Dunaszentbenedek, Dunatetétlen, Dusnok, Fajsz, Foktő, Géderlak, Hajós, Harta, Homokmégy, Kalocsa, Miske, Ordas, Öregcsertő, Solt, Szakmár, Újsolt, Újtelek, Uszód

Jánoshalmi Járás: 

 • Borota, Jánoshalma, Kéleshalom, Mélykút, Rém

Kecskeméti Járás: 

 • Ágasegyháza, Ballószög, Felsőlajos, Fülöpháza, Fülöpjakab, Helvécia, Jakabszállás, Kecskemét, Kerekegyháza, Kunbaracs, Kunszállás, Ladánybene, Lajosmizse, Nyárlőrinc, Orgovány, Városföld

Kiskőrösi Járás: 

 • Akasztó, Bócsa, Császártöltés, Csengőd, Fülöpszállás, Imrehegy, Izsák, Kaskantyú, Kecel, Kiskőrös, Páhi, Soltszentimre, Soltvadkert, Tabdi, Tázlár

Kiskunfélegyházi Járás: 

 • Bugac, Bugacpusztaháza, Gátér, Kiskunfélegyháza, Pálmonostora, Petőfiszállás

Kiskunhalasi Járás: 

 • Balotaszállás, Harkakötöny, Kelebia, Kiskunhalas, Kisszállás, Kunfehértó, Pirtó, Tompa, Zsana

Kiskunmajsai Járás: 

 • Csólyospálos, Jászszentlászló, Kiskunmajsa, Kömpöc, Móricgát, Szank

Kunszentmiklósi Járás: 

 • Apostag, Dunaegyháza, Dunavecse, Kunadacs, Kunpeszér, Kunszentmiklós, Szabadszállás, Szalkszentmárton, Tass

Tiszakécskei Járás: 

 • Lakitelek, Szentkirály, Tiszaalpár, Tiszakécske, Tiszaug

BARANYA MEGYE - 2017. október 07. - 2017. október 27.

Bólyi Járás: 

 • Babarc, Belvárdgyula, Bóly, Borjád, Hásságy, Kisbudmér, Liptód, Máriakéménd, Monyoród, Nagybudmér, Olasz, Pócsa, Szajk, Szederkény, Töttös, Versend

Komlói Járás: 

 • Bikal, Bodolyabér, Egyházaskozár, Hegyhátmaróc, Kárász, Komló, Köblény, Liget, Magyaregregy, Magyarhertelend, Magyarszék, Mánfa, Máza, Mecsekpölöske, Oroszló, Szalatnak, Szárász, Szászvár, Tófű, Vékény

Mohácsi Járás: 

 • Bár, Bezedek, Dunaszekcső, Erdősmárok, Feked, Görcsönydoboka, Himesháza, Homorúd, Ivándárda, Kisnyárád, Kölked, Lánycsók, Lippó, Majs, Maráza, Mohács, Nagynyárád, Palotabozsok, Sárok, Sátorhely, Somberek, Szebény, Székelyszabar, Szűr, Udvar, Véménd

Pécsi Járás: 

 • Abaliget, Aranyosgadány, Áta, Bakonya, Berkesd, Birján, Bogád, Bosta, Cserkút, Egerág, Ellend, Görcsöny, Gyód, Hosszúhetény, Husztót, Keszü, Kisherend, Kovácsszénája, Kozármisleny, Kökény, Kővágószőlős, Kővágótöttös, Lothárd, Magyarsarlós, Nagykozár, Ócsárd, Orfű, Pécs, Pécsudvard, Pellérd, Pereked, Pogány, Regenye, Romonya, Szalánta, Szemely, Szilágy, Szilvás, Szőke, Szőkéd

Pécsváradi Járás:  

 • Apátvarasd, Erdősmecske, Erzsébet, Fazekasboda, Geresdlak, Hidas, Kátoly, Kékesd, Lovászhetény, Martonfa, Mecseknádasd, Nagypall, Óbánya, Ófalu, Pécsvárad, Szellő, Zengővárkony

Hegyháti Járás: 

 • Ág, Alsómocsolád, Bakóca, Baranyajenő, Baranyaszentgyörgy, Felsőegerszeg, Gerényes, Gödre, Kisbeszterce, Kishajmás, Kisvaszar, Mágocs, Mekényes, Meződ, Mindszentgodisa, Nagyhajmás, Palé, Sásd, Szágy, Tarrós, Tékes, Tormás, Varga, Vásárosdombó, Vázsnok

Sellyei Járás: 

 • Adorjás, Baksa, Baranyahídvég, Besence, Bogádmindszent, Bogdása, Csányoszró, Drávafok, Drávaiványi, Drávakeresztúr, Drávasztára, Felsőszentmárton, Gilvánfa, Hegyszentmárton, Hirics, Kákics, Kemse, Kisasszonyfa, Kisszentmárton, Kórós, Lúzsok, Magyarmecske, Magyartelek, Markóc, Marócsa, Nagycsány, Okorág, Ózdfalu, Páprád, Piskó, Sámod, Sellye, Sósvertike, Tengeri, Téseny, Vajszló, Vejti, Zaláta

Siklósi Járás: 

 • Alsószentmárton, Babarcszőlős, Beremend, Bisse, Cún, Csarnóta, Diósviszló, Drávacsehi, Drávacsepely, Drávapalkonya, Drávapiski, Drávaszabolcs, Drávaszerdahely, Egyházasharaszti, Garé, Gordisa, Harkány, Illocska, Ipacsfa, Ivánbattyán, Kásád, Kémes, Kisdér, Kisharsány, Kisjakabfalva, Kiskassa, Kislippó, Kistapolca, Kistótfalu, Kovácshida, Lapáncsa, Magyarbóly, Márfa, Márok, Matty, Nagyharsány, Nagytótfalu, Old, Palkonya, Pécsdevecser, Peterd, Rádfalva, Siklós, Siklósbodony, Siklósnagyfalu, Szaporca, Szava, Tésenfa, Túrony, Újpetre, Villány, Villánykövesd, Vokány

Szentlőrinci Járás: 

 • Bicsérd, Boda, Bükkösd, Cserdi, Csonkamindszent, Dinnyeberki, Gerde, Gyöngyfa, Helesfa, Hetvehely, Kacsóta, Királyegyháza, Okorvölgy, Pécsbagota, Sumony, Szabadszentkirály, Szentdénes, Szentkatalin, Szentlőrinc, Velény, Zók

Szigetvári Járás: 

 • Almamellék, Almáskeresztúr, Bánfa, Basal, Boldogasszonyfa, Botykapeterd, Bürüs, Csebény, Csertő, Dencsháza, Endrőc, Gyöngyösmellék, Hobol, Horváthertelend, Ibafa, Katádfa, Kétújfalu, Kisdobsza, Kistamási, Magyarlukafa, Merenye, Molvány, Mozsgó, Nagydobsza, Nagypeterd, Nagyváty, Nemeske, Nyugotszenterzsébet, Patapoklosi, Pettend, Rózsafa, Somogyapáti, Somogyhárságy, Somogyhatvan, Somogyviszló, Szentegát, Szentlászló, Szigetvár, Szörény, Szulimán, Teklafalu, Tótszentgyörgy, Várad, Vásárosbéc, Zádor

BÉKÉS MEGYE - 2017. szeptember 30. - 2017. október 20.

Békéscsabai Járás:  

 • Békéscsaba, Csabaszabadi, Csorvás, Doboz, Gerendás, Kétsoprony, Szabadkígyós, Telekgerendás, Újkígyós

Békési Járás:  

 • Békés, Bélmegyer, Kamut, Köröstarcsa, Mezőberény, Murony, Tarhos

Gyomaendrődi Járás: 

 • Csárdaszállás, Dévaványa, Ecsegfalva, Gyomaendrőd, Hunya

Gyulai Járás: 

 • Elek, Gyula, Kétegyháza, Lőkösháza

Mezőkovácsházi Járás: 

 • Almáskamarás, Battonya, Dombegyház, Dombiratos, Kaszaper, Kevermes, Kisdombegyház, Kunágota, Magyarbánhegyes, Magyardombegyház, Medgyesbodzás, Medgyesegyháza, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza, Nagybánhegyes, Nagykamarás, Pusztaottlaka, Végegyháza

Orosházi Járás: 

 • Békéssámson, Csanádapáca, Gádoros, Kardoskút, Nagyszénás, Orosháza, Pusztaföldvár, Tótkomlós

Sarkadi Járás: 

 • Biharugra, Geszt, Körösnagyharsány, Kötegyán, Méhkerék, Mezőgyán, Okány, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Újszalonta, Zsadány

Szarvasi Járás: 

 • Békésszentandrás, Csabacsűd, Kardos, Kondoros, Örménykút, Szarvas

Szeghalmi Járás: 

 • Bucsa, Füzesgyarmat, Kertészsziget, Körösladány, Körösújfalu, Szeghalom, Vésztő

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE - 2017. október 04. - 2017. október 24.

Cigándi Járás: 

 • Bodroghalom, Cigánd, Dámóc, Karcsa, Karos, Kisrozvágy, Lácacséke, Nagyrozvágy, Pácin, Révleányvár, Ricse, Semjén, Tiszacsermely, Tiszakarád, Zemplénagárd

Edelényi Járás: 

 • Abod, Balajt, Becskeháza, Bódvalenke, Bódvarákó, Bódvaszilas, Boldva, Borsodszirák, Damak, Debréte, Edelény, Égerszög, Galvács, Hangács, Hegymeg, Hidvégardó, Irota, Komjáti, Ládbesenyő, Lak, Martonyi, Meszes, Nyomár, Perkupa, Rakaca, Rakacaszend, Szakácsi, Szalonna, Szendrő, Szendrőlád, Szin, Szinpetri, Szögliget, Szőlősardó, Szuhogy, Teresztenye, Tomor, Tornabarakony, Tornakápolna, Tornanádaska, Tornaszentandrás, Tornaszentjakab, Varbóc, Viszló, Ziliz

Encsi Járás: 

 • Alsógagy, Baktakék, Beret, Büttös, Csenyéte, Csobád, Detek, Encs, Fáj, Fancsal, Felsőgagy, Forró, Fulókércs, Gagyapáti, Garadna, Hernádpetri, Hernádszentandrás, Hernádvécse, Ináncs, Kány, Keresztéte, Krasznokvajda, Litka, Méra, Novajidrány, Perecse, Pusztaradvány, Szalaszend, Szemere

Gönci Járás: 

 • Abaújalpár, Abaújkér, Abaújszántó, Abaújvár, Arka, Baskó, Boldogkőújfalu, Boldogkőváralja, Felsődobsza, Fony, Gibárt, Golop, Gönc, Göncruszka, Hejce, Hernádbűd, Hernádréce, Hernádszurdok, Hidasnémeti, Kéked, Korlát, Mogyoróska, Pányok, Pere, Regéc, Sima, Tállya, Telkibánya, Tornyosnémeti, Vilmány, Vizsoly, Zsujta

Kazincbarcikai Járás: 

 • Alacska, Alsótelekes, Bánhorváti, Berente, Dédestapolcsány, Felsőtelekes, Izsófalva, Kazincbarcika, Kurityán, Mályinka, Múcsony, Nagybarca, Ormosbánya, Rudabánya, Rudolftelep, Sajógalgóc, Sajóivánka, Sajókaza, Sajószentpéter, Szuhakálló, Tardona, Vadna

Mezőcsáti Járás: 

 • Ároktő, Gelej, Hejőpapi, Igrici, Mezőcsát, Tiszadorogma, Tiszakeszi, Tiszatarján

Mezőkövesdi Járás: 

 • Bogács, Borsodgeszt, Borsodivánka, Bükkábrány, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Csincse, Egerlövő, Kács, Mezőkeresztes, Mezőkövesd, Mezőnagymihály, Mezőnyárád, Négyes, Sály, Szentistván, Szomolya, Tard, Tibolddaróc, Tiszabábolna, Tiszavalk, Vatta

Miskolci Járás: 

 • Alsózsolca, Arnót, Berzék, Bőcs, Bükkaranyos, Bükkszentkereszt, Emőd, Felsőzsolca, Gesztely, Harsány, Hernádkak, Hernádnémeti, Kisgyőr, Kistokaj, Kondó, Köröm, Mályi, Miskolc, Nyékládháza, Onga, Ónod, Parasznya, Radostyán, Répáshuta, Sajóbábony, Sajóecseg, Sajóhídvég, Sajókápolna, Sajókeresztúr, Sajólád, Sajólászlófalva, Sajópálfala, Sajópetri, Sajósenye, Sajóvámos, Sóstófalva, Szirmabesenyő, Újcsanálos, Varbó

Ózdi Járás: 

 • Arló, Borsodbóta, Borsodnádasd, Borsodszentgyörgy, Bükkmogyorósd, Csernely, Csokvaomány, Domaháza, Farkaslyuk, Hangony, Járdánháza, Kissikátor, Lénárddaróc, Nekézseny, Ózd, Sáta, Uppony

Putnoki Járás: 

 • Aggtelek, Alsószuha, Bánréve, Dövény, Dubicsány, Felsőkelecsény, Felsőnyárád, Gömörszőlős, Hét, Imola, Jákfalva, Jósvafő, Kánó, Kelemér, Királd, Putnok, Ragály, Sajómercse, Sajónémeti, Sajópüspöki, Sajóvelezd, Serényfalva, Szuhafő, Trizs, Zádorfalva, Zubogy

Sárospataki Járás: 

 • Bodrogolaszi, Erdőhorváti, Györgytarló, Háromhuta, Hercegkút, Kenézlő, Komlóska, Makkoshotyka, Olaszliszka, Sárazsadány, Sárospatak, Tolcsva, Vajdácska, Vámosújfalu, Viss, Zalkod

Sátoraljaújhelyi Járás: 

 • Alsóberecki, Alsóregmec, Bózsva, Felsőberecki, Felsőregmec, Filkeháza, Füzér, Füzérkajata, Füzérkomlós, Füzérradvány, Hollóháza, Kishuta, Kovácsvágás, Mikóháza, Nagyhuta, Nyíri, Pálháza, Pusztafalu, Sátoraljaújhely, Vágáshuta, Vilyvitány

Szerencsi Járás: 

 • Alsódobsza, Bekecs, Legyesbénye, Mád, Megyaszó, Mezőzombor, Monok, Prügy, Rátka, Szerencs, Taktaharkány, Taktakenéz, Taktaszada, Tiszalúc

Szikszói Járás: 

 • Abaújlak, Abaújszolnok, Alsóvadász, Aszaló, Felsővadász, Gadna, Gagybátor, Gagyvendégi, Halmaj, Hernádkércs, Homrogd, Kázsmárk, Kiskinizs, Kupa, Léh, Monaj, Nagykinizs, Nyésta, Pamlény, Rásonysápberencs, Selyeb, Szászfa, Szentistvánbaksa, Szikszó

Tiszaújvárosi Járás: 

 • Girincs, Hejőbába, Hejőkeresztúr, Hejőkürt, Hejőszalonta, Kesznyéten, Kiscsécs, Muhi, Nagycsécs, Nemesbikk, Oszlár, Sajóörös, Sajószöged, Szakáld, Tiszapalkonya, Tiszaújváros

Tokaji Járás: 

 • Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Csobaj, Erdőbénye, Szegi, Szegilong, Taktabáj, Tarcal, Tiszaladány, Tiszatardos, Tokaj

CSONGRÁD MEGYE - 2017. szeptember 30. - 2017. szeptember 20.

Csongrádi Járás:

 • Csanytelek, Csongrád, Felgyő, Tömörkény

Hódmezővásárhelyi Járás:

 • Hódmezővásárhely, Mártély, Mindszent, Székkutas

Kisteleki Járás:

 • Baks, Balástya, Csengele, Kistelek, Ópusztaszer, Pusztaszer

Makói Járás:

 • Ambrózfalva, Apátfalva, Csanádalberti, Csanádpalota, Földeák, Királyhegyes, Kiszombor, Kövegy, Magyarcsanád, Makó, Maroslele, Nagyér, Nagylak, Óföldeák, Pitvaros

Mórahalmi Járás:

 • Ásotthalom, Bordány, Forráskút, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges, Ruzsa, Üllés, Zákányszék, Zsombó

Szegedi Járás: 

 • Algyő, Deszk, Dóc, Domaszék, Ferencszállás, Klárafalva, Kübekháza, Röszke, Sándorfalva, Szatymaz, Szeged, Tiszasziget, Újszentiván

Szentesi Járás: 

 • Árpádhalom, Derekegyház, Eperjes, Fábiánsebestyén, Nagymágocs, Nagytőke, Szegvár, Szentes

HAJDÚ-BIHAR MEGYE - 2017. október 03. - 2017. október 23.

Balmazújvárosi Járás: 

 • Balmazújváros, Egyek, Hortobágy, Tiszacsege, Újszentmargita

Berettyóújfalusi Járás: 

 • Ártánd, Bakonszeg, Bedő, Berekböszörmény, Berettyóújfalu, Biharkeresztes, Bojt, Csökmő, Darvas, Furta, Gáborján, Hencida, Komádi, Körösszakál, Körösszegapáti, Magyarhomorog, Mezőpeterd, Mezősas, Nagykereki, Szentpéterszeg, Told, Újiráz, Váncsod, Vekerd, Zsáka

Debreceni Járás: 

 • Debrecen, Hajdúsámson

Derecskei Járás: 

 • Derecske, Esztár, Hajdúbagos, Hosszúpályi, Kismarja, Kokad, Konyár, Létavértes, Mikepércs, Monostorpályi, Pocsaj, Sáránd, Tépe

Hajdúböszörményi Járás: 

 • Hajdúböszörmény, Hajdúdorog

Hajdúhadházi Járás: 

 • Bocskaikert, Hajdúhadház, Téglás

Hajdúnánási Járás: 

 • Folyás, Görbeháza, Hajdúnánás, Polgár, Tiszagyulaháza, Újtikos

Hajdúszoboszlói Járás: 

 • Ebes, Hajdúszoboszló, Hajdúszovát, Nádudvar, Nagyhegyes

Nyíradonyi Járás: 

 • Álmosd, Bagamér, Fülöp, Nyírábrány, Nyíracsád, Nyíradony, Nyírmártonfalva, Újléta, Vámospércs

Püspökladányi Járás: 

 • Báránd, Bihardancsháza, Biharnagybajom, Bihartorda, Földes, Kaba, Nagyrábé, Püspökladány, Sáp, Sárrétudvari, Szerep, Tetétlen

HEVES MEGYE - 2017. október 02. - 2017. október 22.

Bélapátfalvi Járás: 

 • Balaton, Bekölce, Bélapátfalva, Bükkszentmárton, Mikófalva, Mónosbél, Nagyvisnyó, Szilvásvárad

Egri Járás: 

 • Andornaktálya, Bátor, Demjén, Eger, Egerbakta, Egerbocs, Egercsehi, Egerszalók, Egerszólát, Feldebrő, Felsőtárkány, Hevesaranyos, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros, Szarvaskő, Szúcs, Tarnaszentmária, Verpelét

Füzesabonyi Járás: 

 • Aldebrő, Besenyőtelek, Dormánd, Egerfarmos, Füzesabony, Kál, Kápolna, Kompolt, Mezőszemere, Mezőtárkány, Nagyút, Poroszló, Sarud, Szihalom, Tófalu, Újlőrincfalva

Gyöngyösi Járás: 

 • Abasár, Adács, Atkár, Detk, Domoszló, Gyöngyös, Gyöngyöshalász, Gyöngyösoroszi, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Halmajugra, Karácsond, Kisnána, Ludas, Markaz, Mátraszentimre, Nagyfüged, Nagyréde, Pálosvörösmart, Szűcsi, Vámosgyörk, Vécs, Visonta, Visznek

Hatvani Járás: 

 • Apc, Boldog, Csány, Ecséd, Hatvan, Heréd, Hort, Kerekharaszt, Lőrinci, Nagykökényes, Petőfibánya, Rózsaszentmárton, Zagyvaszántó

Hevesi Járás: 

 • Átány, Boconád, Erdőtelek, Erk, Heves, Hevesvezekény, Kisköre, Kömlő, Pély, Tarnabod, Tarnaméra, Tarnaörs, Tarnaszentmiklós, Tarnazsadány, Tenk, Tiszanána, Zaránk

Pétervásárai Járás: 

 • Bodony, Bükkszék, Bükkszenterzsébet, Erdőkövesd, Fedémes, Istenmezeje, Ivád, Kisfüzes, Mátraballa, Mátraderecske, Parád, Parádsasvár, Pétervására, Recsk, Sirok, Szajla, Szentdomonkos, Tarnalelesz, Terpes, Váraszó

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE - 2017. szeptember 30. - 2017. október 20.

Jászapáti Járás: 

 • Alattyán, Jánoshida, Jászalsószentgyörgy, Jászapáti, Jászdózsa, Jászivány, Jászkisér, Jászladány, Jászszentandrás

Jászberényi Járás: 

 • Jászágó, Jászárokszállás, Jászberény, Jászboldogháza, Jászfelsőszentgyörgy, Jászfényszaru, Jászjákóhalma, Jásztelek, Pusztamonostor

Karcagi Járás: 

 • Berekfürdő, Karcag, Kenderes, Kisújszállás, Kunmadaras

Kunhegyesi Járás: 

 • Abádszalók, Kunhegyes, Tiszabő, Tiszabura, Tiszagyenda, Tiszaroff, Tomajmonostora

Kunszentmártoni Járás: 

 • Cibakháza, Csépa, Cserkeszőlő, Kunszentmárton, Nagyrév, Öcsöd, Szelevény, Tiszaföldvár, Tiszainoka, Tiszakürt, Tiszasas

Mezőtúri Járás: 

 • Kétpó, Mesterszállás, Mezőhék, Mezőtúr, Túrkeve

Szolnoki Járás: 

 • Besenyszög, Csataszög, Hunyadfalva, Kőtelek, Martfű, Nagykörű, Rákóczifalva, Rákócziújfalu, Szajol, Szászberek, Szolnok, Tiszajenő, Tiszasüly, Tiszavárkony, Tószeg, Újszász, Vezseny, Zagyvarékas

Tiszafüredi Járás: 

 • Nagyiván, Tiszaderzs, Tiszafüred, Tiszaigar, Tiszaörs, Tiszaszentimre, Tiszaszőlős

Törökszentmiklósi Járás: 

 • Fegyvernek, Kengyel, Kuncsorba, Örményes, Tiszapüspöki, Tiszatenyő, Törökszentmiklós

NÓGRÁD MEGYE - 2017. október 02. - 2017. október 22.

Balassagyarmati Járás:

 • Balassagyarmat, Becske, Bercel, Cserháthaláp, Cserhátsurány, Csesztve, Csitár, Debercsény, Dejtár, Drégelypalánk, Érsekvadkert, Galgaguta, Herencsény, Hont, Hugyag, Iliny, Ipolyszög, Ipolyvece, Magyarnándor, Mohora, Nógrádkövesd, Nógrádmarcal, Őrhalom, Patak, Patvarc, Szanda, Szécsénke, Szügy, Terény

Bátonyterenyei Járás:

 • Bátonyterenye, Dorogháza, Mátramindszent, Mátranovák, Mátraterenye, Mátraverebély, Nemti, Szuha

Pásztói Járás:

 • Alsótold, Bér, Bokor, Buják, Csécse, Cserhátszentiván, Ecseg, Egyházasdengeleg, Erdőkürt, Erdőtarcsa, Felsőtold, Garáb, Héhalom, Jobbágyi, Kálló, Kisbágyon, Kozárd, Kutasó, Mátraszőlős, Palotás, Pásztó, Szarvasgede, Szirák, Szurdokpüspöki, Tar, Vanyarc

Rétsági Járás: 

 • Alsópetény, Bánk, Berkenye, Borsosberény, Diósjenő, Felsőpetény, Horpács, Keszeg, Kétbodony, Kisecset, Legénd, Nagyoroszi, Nézsa, Nógrád, Nógrádsáp, Nőtincs, Ősagárd, Pusztaberki, Rétság, Romhány, Szátok, Szendehely, Szente, Tereske, Tolmács

Salgótarjáni Járás:

 • Bárna, Cered, Egyházasgerge, Etes, Ipolytarnóc, Karancsalja, Karancsberény, Karancskeszi, Karancslapujtő, Karancsság, Kazár, Kisbárkány, Kishartyán, Litke, Lucfalva, Márkháza, Mátraszele, Mihálygerge, Nagybárkány, Nagykeresztúr, Rákóczibánya, Ságújfalu, Salgótarján, Sámsonháza, Somoskőújfalu, Sóshartyán, Szilaspogony, Vizslás, Zabar

Szécsényi Járás:

 • Endrefalva, Hollókő, Ludányhalászi, Magyargéc, Nagylóc, Nógrádmegyer, Nógrádsipek, Nógrádszakál, Piliny, Rimóc, Szalmatercs, Szécsény, Szécsényfelfalu, Varsány

PEST MEGYE - 2017. szeptember 30. - 2017. október 20.

Aszódi Járás:

 • Aszód, Bag, Domony, Galgahévíz, Galgamácsa, Hévízgyörk, Iklad, Kartal, Tura, Vácegres, Verseg

Ceglédi Járás:

 • Abony, Albertirsa, Cegléd, Ceglédbercel, Csemő, Dánszentmiklós, Jászkarajenő, Kőröstetétlen, Mikebuda, Tápiószőlős, Törtel, Újszilvás

Dabasi Járás:

 • Bugyi, Dabas, Hernád, Inárcs, Kakucs, Örkény, Pusztavacs, Táborfalva, Tatárszentgyörgy, Újhartyán, Újlengyel

Dunakeszi Járás: 

 • Csomád, Dunakeszi, Fót, Göd

Gödöllői Járás: 

 • Dány, Erdőkertes, Gödöllő, Isaszeg, Kerepes, Kistarcsa, Mogyoród, Nagytarcsa, Pécel, Szada, Vácszentlászló, Valkó, Veresegyház, Zsámbok

Gyáli Járás: 

 • Alsónémedi, Felsőpakony, Gyál, Ócsa

Monori Járás: 

 • Bénye, Csévharaszt, Gomba, Gyömrő, Káva, Monor, Monorierdő, Nyáregyháza, Péteri, Pilis, Vasad

Nagykátai Járás: 

 • Farmos, Kóka, Mende, Nagykáta, Pánd, Sülysáp, Szentlőrinckáta, Szentmártonkáta, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószecső, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tóalmás, Úri

Nagykőrösi Járás: 

 • Kocsér, Nagykőrös, Nyársapát

Ráckevei Járás:

 • Apaj, Áporka, Délegyháza, Dömsöd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Kiskunlacháza, Majosháza, Ráckeve Csepel – szigeten kívül eső területén, Taksony.

Szobi Járás: 

 • Bernecebaráti, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Kemence, Kismaros, Kóspallag, Letkés, Márianosztra, Nagybörzsöny, Nagymaros, Perőcsény, Szob, Szokolya, Tésa, Vámosmikola, Verőce, Zebegény

Váci Járás: 

 • Acsa, Csörög, Csővár, Galgagyörk, Kisnémedi, Kosd, Őrbottyán, Penc, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Rád, Sződ, Sződliget, Vác, Vácduka, Váchartyán, Váckisújfalu, Vácrátót

Vecsési Járás: 

 • Ecser, Maglód, Üllő, Vecsés

SOMOGY MEGYE - 2017. október 07. - 2017. október 27.

Barcsi Járás:

 • Babócsa, Barcs, Bélavár, Bolhó, Csokonyavisonta, Darány, Drávagárdony, Drávatamási, Heresznye, Homokszentgyörgy, Istvándi, Kálmáncsa, Kastélyosdombó, Komlósd, Lad, Lakócsa, Patosfa, Péterhida, Potony, Rinyaújlak, Rinyaújnép, Somogyaracs, Szentborbás, Szulok, Tótújfalu, Vízvár

Csurgói Járás:

 • Berzence, Csurgó, Csurgónagymarton, Gyékényes, Iharos, Iharosberény, Inke, Őrtilos, Pogányszentpéter, Porrog, Porrogszentkirály, Porrogszentpál, Somogybükkösd, Somogycsicsó, Somogyudvarhely, Szenta, Zákány, Zákányfalu

Kaposvári Járás:

 • Bárdudvarnok, Bodrog, Bőszénfa, Cserénfa, Csombárd, Csököly, Gálosfa, Gige, Hajmás, Hedrehely, Hencse, Hetes, Jákó, Juta, Kadarkút, Kaposfő, Kaposgyarmat, Kaposmérő, Kaposszerdahely, Kaposújlak, Kaposvár, Kisasszond, Kiskorpád, Kőkút, Mezőcsokonya, Mike, Nagybajom, Pálmajor, Patca, Rinyakovácsi, Sántos, Simonfa, Somogyfajsz, Somogysárd, Szenna, Szentbalázs, Szilvásszentmárton, Újvárfalva, Visnye, Zselickisfalud, Zselickislak, Zselicszentpál

Marcali Járás:

 • Balatonberény, Balatonszentgyörgy, Balatonújlak, Böhönye, Csákány, Főnyed, Gadány, Hollád, Hosszúvíz, Kelevíz, Kéthely, Libickozma, Marcali, Mesztegnyő, Nagyszakácsi, Nemesdéd, Nemeskisfalud, Nemesvid, Pusztakovácsi, Sávoly, Somogysámson, Somogysimonyi, Somogyzsitfa, Szegerdő, Szenyér, Szőkedencs, Tapsony, Tikos, Varászló, Vése, Vörs

Nagyatádi Járás:

 • Bakháza, Beleg, Bolhás, Görgeteg, Háromfa, Kaszó, Kisbajom, Kutas, Lábod, Nagyatád, Nagykorpád, Ötvöskónyi, Rinyabesenyő, Rinyaszentkirály, Segesd, Somogyszob, Szabás, Tarany

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE - 2017. október 04. - 2017. október 24.

Baktalórántházi Járás: 

 • Baktalórántháza, Besenyőd, Laskod, Levelek, Magy, Nyíribrony, Nyírjákó, Nyírkércs, Ófehértó, Petneháza, Ramocsaháza, Rohod

Csengeri Járás: 

 • Csenger, Csengersima, Csengerújfalu, Komlódtótfalu, Pátyod, Porcsalma, Szamosangyalos, Szamosbecs, Szamostatárfalva, Tyukod, Ura

Fehérgyarmati Járás: 

 • Botpalád, Cégénydányád, Csaholc, Császló, Csegöld, Darnó, Fehérgyarmat, Fülesd, Gacsály, Garbolc, Gyügye, Hermánszeg, Jánkmajtis, Kérsemjén, Kisar, Kishódos, Kisnamény, Kispalád, Kisszekeres, Kölcse, Kömörő, Magosliget, Mánd, Méhtelek, Milota, Nábrád, Nagyar, Nagyhódos, Nagyszekeres, Nemesborzova, Olcsvaapáti, Panyola, Penyige, Rozsály, Sonkád, Szamossályi, Szamosújlak, Szatmárcseke, Tiszabecs, Tiszacsécse, Tiszakóród, Tisztaberek, Tivadar, Tunyogmatolcs, Túristvándi, Túrricse, Uszka, Vámosoroszi, Zajta, Zsarolyán

Ibrányi Járás: 

 • Balsa, Buj, Gávavencsellő, Ibrány, Nagyhalász, Paszab, Tiszabercel, Tiszatelek

Kemecsi Járás:

 • Berkesz, Beszterec, Demecser, Gégény, Kék, Kemecse, Nyírbogdány, Nyírtét, Székely, Tiszarád, Vasmegyer

Kisvárdai Járás: 

 • Ajak, Anarcs, Dombrád, Döge, Fényeslitke, Gyulaháza, Jéke, Kékcse, Kisvárda, Lövőpetri, Mezőladány, Nyírkarász, Nyírlövő, Nyírtass, Pap, Pátroha, Rétközberencs, Szabolcsbáka, Szabolcsveresmart, Tiszakanyár, Tornyospálca, Újdombrád, Újkenéz

Mátészalkai Járás: 

 • Fábiánháza, Fülpösdaróc, Géberjén, Győrtelek, Hodász, Jármi, Kántorjánosi, Kocsord, Mátészalka, Mérk, Nagydobos, Nagyecsed, Nyírcsaholy, Nyírkáta, Nyírmeggyes, Nyírparasznya, Ópályi, Ököritófülpös, Őr, Papos, Rápolt, Szamoskér, Szamosszeg, Tiborszállás, Vaja, Vállaj

Nagykállói Járás: 

 • Balkány, Biri, Bököny, Érpatak, Geszteréd, Kállósemjén, Nagykálló, Szakoly

Nyírbátori Járás: 

 • Bátorliget, Encsencs, Kisléta, Máriapócs, Nyírbátor, Nyírbéltek, Nyírbogát, Nyírcsászári, Nyírderzs, Nyírgelse, Nyírgyulaj, Nyírlugos, Nyírmihálydi, Nyírpilis, Nyírvasvári, Ömböly, Penészlek, Piricse, Pócspetri, Terem

Nyíregyházi Járás: 

 • Apagy, Kálmánháza, Kótaj, Nagycserkesz, Napkor, Nyíregyháza, Nyírpazony, Nyírtelek, Nyírtura, Rakamaz, Sényő, Szabolcs, Timár, Tiszanagyfalu, Újfehértó 

Tiszavasvári Járás: 

 • Szorgalmatos, Tiszadada, Tiszadob, Tiszaeszlár, Tiszalök, Tiszavasvári

Vásárosnaményi​ Járás: 

 • Aranyosapáti, Barabás, Beregdaróc, Beregsurány, Csaroda, Gelénes, Gemzse, Gulács, Gyüre, Hetefejércse, Ilk, Jánd, Kisvarsány, Lónya, Márokpapi, Mátyus, Nagyvarsány, Nyírmada, Olcsva, Pusztadobos, Tákos, Tarpa, Tiszaadony, Tiszakerecseny, Tiszaszalka, Tiszavid, Vámosatya, Vásárosnamény

Záhonyi​ Járás: 

 • Benk, Eperjeske, Győröcske, Komoró, Mándok, Tiszabezdéd, Tiszamogyorós, Tiszaszentmárton, Tuzsér, Záhony, Zsurk

TOLNA MEGYE - 2017. október 07. - 2017. október 27.

Bonyhádi Járás:

 • Aparhant, Bátaapáti, Bonyhád, Bonyhádvarasd, Cikó, Grábóc, Györe, Izmény, Kakasd, Kismányok, Mórágy, Mőcsény, Nagymányok, Váralja

Paksi Járás:

 • Gerjen

Szekszárdi Járás:

 • Alsónána, Alsónyék, Báta, Bátaszék, Decs, Őcsény, Pörböly, Sárpilis, Szálka, Szekszárd, Várdomb

Tolnai Járás: 

 • Bogyiszló, Fadd, Tolna

VAS MEGYE - 2017. október 07. - 2017. október 27.

Körmendi Járás: 

 • Bajánsenye, Csákánydoroszló, Daraboshegy, Döbörhegy, Döröske, Felsőjánosfa, Felsőmarác, Halastó, Halogy, Hegyháthodász, Hegyhátsál, Hegyhátszentjakab, Hegyhátszentmárton, Ispánk, Ivánc, Katafa, Kemestaródfa, Kercaszomor, Kerkáskápolna, Kisrákos, Körmend, Magyarnádalja, Magyarszombatfa, Nádasd, Nagymizdó, Nagyrákos, Őrimagyarósd, Őriszentpéter, Pankasz, Szaknyér, Szalafő, Szarvaskend, Szatta, Szőce, Velemér, Viszák

Szentgotthárdi Járás: 

 • Alsószölnök, Apátistvánfalva, Csörötnek, Felsőszölnök, Gasztony, Kétvölgy, Kondorfa, Magyarlak, Nemesmedves, Orfalu, Rábagyarmat, Rátót, Rönök, Szakonyfalu, Szentgotthárd, Vasszentmihály

Vasvári Járás: 

 • Andrásfa, Gersekarát, Petőmihályfa, Sárfimizdó, Telekes

ZALA MEGYE - 2017. október 07. - 2017. október 27.

Keszthelyi Járás: 

 • Alsópáhok, Bókaháza, Dióskál, Egeraracsa, Esztergályhorváti, Gétye, Keszthely, Ligetfalva, Sármellék, Szentgyörgyvár, Zalaapáti, Zalacsány, Zalaszentmárton, Zalavár

Lenti Járás: 

 • Alsószenterzsébet, Baglad, Barlahida, Belsősárd, Bödeháza, Csesztreg, Csömödér, Dobri, Felsőszenterzsébet, Gáborjánháza, Gosztola, Hernyék, Iklódbördőce, Kálócfa, Kányavár, Kerkabarabás, Kerkafalva, Kerkakutas, Kerkateskánd, Kissziget, Kozmadombja, Külsősárd, Lendvadedes, Lendvajakabfa, Lenti, Lovászi, Magyarföld, Márokföld, Mikekarácsonyfa, Nemesnép, Nova, Ortaháza, Páka, Pórszombat, Pördefölde, Pusztaapáti, Ramocsa, Rédics, Resznek, Szécsisziget, Szentgyörgyvölgy, Szijártóháza, Szilvágy, Tormafölde, Tornyiszentmiklós, Zalabaksa, Zalaszombatfa, Zebecke

Letenyei Járás: 

 • Bánokszentgyörgy, Bázakerettye, Becsehely, Borsfa, Bucsuta, Csörnyeföld, Kerkaszentkirály, Kiscsehi, Kistolmács, Lasztonya, Letenye, Lispeszentadorján, Maróc, Molnári, Murarátka, Muraszemenye, Oltárc, Petrivente, Pusztamagyaród, Semjénháza, Szentliszló, Szentmargitfalva, Tótszentmárton, Tótszerdahely, Valkonya, Várfölde, Zajk

Nagykanizsai Járás: 

 • Alsórajk, Balatonmagyaród, Belezna, Bocska, Börzönce, Csapi, Eszteregnye, Felsőrajk, Fityeház, Fűzvölgy, Galambok, Garabonc, Gelse, Gelsesziget, Hahót, Homokkomárom, Hosszúvölgy, Kacorlak, Kerecseny, Kilimán, Kisrécse, Liszó, Magyarszentmiklós, Magyarszerdahely, Miháld, Murakeresztúr, Nagybakónak, Nagykanizsa, Nagyrada, Nagyrécse, Nemespátró, Orosztony, Pat, Pölöskefő, Pötréte, Rigyác, Sand, Sormás, Surd, Szepetnek, Újudvar, Zalakaros, Zalakomár, Zalamerenye, Zalasárszeg, Zalaszabar, Zalaszentbalázs, Zalaszentjakab, Zalaújlak

Zalaegerszegi Járás: 

 • Alibánfa, Alsónemesapáti, Babosdöbréte, Bagod, Bak, Baktüttös, Becsvölgye, Bocfölde, Boncodfölde, Böde, Búcsúszentlászló, Csatár, Csertalakos, Csonkahegyhát, Csöde, Dobronhegy, Egervár, Gellénháza, Gombosszeg, Gutorfölde, Hagyárosbörönd, Hottó, Iborfia, Kávás, Keménfa, Kisbucsa, Kiskutas, Kispáli, Kustánszeg, Lakhegy, Lickóvadamos, Milejszeg, Misefa, Nagykapornak, Nagykutas, Nagylengyel, Nagypáli, Nemesapáti, Nemeshetés, Nemesrádó, Nemessándorháza, Nemesszentandrás, Németfalu, Orbányosfa, Ormándlak, Ozmánbük, Pacsa, Padár, Pálfiszeg, Pethőhenye, Petrikeresztúr, Pölöske, Pusztaederics, Pusztaszentlászló, Salomvár, Sárhida, Söjtör, Szentkozmadombja, Szentpéterfölde, Szentpéterúr, Teskánd, Tilaj, Tófej, Vasboldogasszony, Vaspör, Vöckönd, Zalaboldogfa, Zalacséb, Zalaegerszeg, Zalaháshágy, Zalaigrice, Zalalövő, Zalaszentgyörgy, Zalaszentiván, Zalaszentlőrinc, Zalaszentmihály, Zalatárnok

 

Tavaly a veszettséggel kapcsolatos tudnivalókat bemutató figyelemfelhívó kampányt indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A NE habozz! c. program célja, hogy bővítse a lakosság betegséggel kapcsolatos ismereteit.

Figyelem! A jelen cikkben szereplő részletes lista (járásonként kigyűjtve) saját gyűjtés eredménye, ilyen formában máshol nem elérhető! Amennyiben szeretnéd, hogy mások is értesüljenek róla, kérjük csak a linket oszd meg, és ne a tartalmat! Köszönjük!

Adatgyűjtés forrásai: NÉBIH, veszettsegmentesites.hu, Ebzárlat hirdetmény, Járási Hivatalok tájékoztató anyagai, városok honlapjai

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Itt a tavaszi ebzárlat és minden, amit tudni kell róla. Teljes lista!

  márc. 31, 2017

  Itt a tavaszi ebzárlat és minden, amit tudni kell róla. Teljes lista!

  Április 1-én indul a rókák veszettség elleni immunizálási kampánya. Ebből adódóan a NÉBIH tájékoztat mindenkit, hogy az érintett területeken fokozottan figyeljünk kedvenceikre.

  Állati kvíz

  Hírek

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.