Mi a teendő, ha macska van a fán?

Mi a teendő, ha macska van a fán?

Hívjunk-e tűzoltót, ha macskát látunk egy fán?

A kérdés akkor merült fel, amikor Pécsett egy három napja a fán ragadt kiscicáért az egész város megmozdult. "Szenzáció: „Mentőakció egy pécsi kiscica életéért!, Három napja egy fán rostokol egy kiscica…”

Nem válaszolunk röviden és tömören, mert érdemes elolvasni, hogy milyen állatorvosi, etológiai és tűzoltási szakmai szempontok szerint született meg a döntés, vonuljanak-e vagy sem a tűzoltók fán tartózkodó macskához. - olvasható a Baranya Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság oldalán.

A megyei katasztrófavédelemnél eljárásrendeket dolgoztunk ki a különböző típusú káresetek kezelésére, a segélyhívások fogadásától egészen a beavatkozás módszeréig. Ez az állatmentések esetében sincs másképp. Az eljárás kidolgozása során, figyelembe vettük állatorvos, etológus és állatkerti munkatárs véleményét is, hiszen ezekben a kérdéskörökben ők jártasak leginkább.

Röviden összefoglaltuk a szakemberek véleményét a témában:

1. A macska nem mászik fel csak úgy a fára 

Alapvetően oka van rá, megismeri a saját képességeit (kiscicák esetében ez a tanulási szakasz), vagy épp megijedt valamitől, például egy kutyától, de az is lehet, hogy ember elől menekül a magasba. A fa tetején biztonságban érzi magát, és amíg nem múlik el alatta a nyüzsgés, vagy épp a kutyaugatás, addig ott marad. Ezért nem célszerű hívogatni, csalogatni, vagy épp három napig takaróval állni alatta (ahogy Pécsett is történt), mert fenyegetve érzi magát az állat, és nem fog lejönni.

2. Veszélyforrás is lehet 

Állategészségügyi szempontból fertőzési forrás a macska, és oltás hiányában fennáll a veszettség veszélye is. Kevesen tudják, hogy a szőrös négylábúak „karmolási betegséget” hordoznak, amely a karmok alatti szennyeződésben található és rendkívül veszélyes az emberre. A vírust hordozó kiscica heveny nyirokcsomó-gyulladást okozhat annak, akit megkarmol. Így védőfelszerelés nélkül meg se próbáljuk megfogni a magasban tartózkodó macskát.

A pécsi cicamentés. A fényképet Angyal Eszter tűzoltó főhadnagy készítette. Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság

3. A macska akkor használja a karmát ha kell

Újabb tévhitet kívánunk eloszlatni a mászás-technikájukkal kapcsolatban. A macska a tigrishez és az oroszlánhoz hasonlóan be tudja húzni a kampós karmát. Ám ez a kampós karom nem fogja abban akadályozni, hogy önerőből lejöjjön egy fáról. Miért is? Mert felfelé kapaszkodásra használja, lefelé pedig behúzza őket, és támaszt a kis lábaival.

4. A macska ugyebár mégsem ember 

A tűzoltók feladata az életmentés és az anyagi javak védelme. Ezt pedig a lehető legminimálisabb időveszteség mellett kell, hogy elvégezzék. Ez az ő hivatásuk. Azt pedig senki nem tartja elfogadható időveszteségnek, ha egy fán rekedt macska miatt késlekedik a segítség onnan, ahol emberi életek foroghatnak kockán. Speciális haszonállat-mentésekben, illetve életveszély esetén - ahol más technika nem alkalmazható - természetesen továbbra is segítséget nyújtanak a tűzoltók.

Összefoglalva, mi a teendő tehát, ha macska van a fán?

Hagyjuk békén, lejön magától. Még a lakásban tartott macskák ösztöne is a helyén van.

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság. Főkép: Illusztráció! Forrás: Wikipedia

 

Javaslatok az amarqt.com részéről:

 • Hagyjuk magára és távolról figyeljük, lehet csak egy kis magányra vágyott. Le fog jönni magától.
 • Tegyük a kedvenc csemegéjét kibontva (pl.: konzerv) a fa alá. Ha megérzi az illatot le fog jönni.
 • Ha nem láttuk, hogy lejött a fáról és egy ideje már nem találkoztunk kedvencünkkel, nézzük meg a fa környékét, a bokrok alatt. Ha megütötte magát előfordul, hogy egy biztonságos helyen húzta meg magát.
 • Legyünk türelmesek! Akár 2-3 órát is pihengethet a fán.
 • Ha már egy napja fent van a fán, vagy úgy gondoljuk, hogy magától már biztosan nem tud lejönni, inkább az állatvédőket értesítsük.
log
7
Összesített értékelés
2 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  11 dolog, amivel megrövidítjük kutyánk életét

  11 dolog, amivel megrövidítjük kutyánk életét

  Segítsünk kutyánknak, hogy hosszú életet éljen és kerüljük el a következő dolgokat!

  Állati kvíz

  Mit tegyek ha ....?

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.