Mi a teendő, ha tudomásom van egy bántalmazott állatról

Mi a teendő, ha tudomásom van egy bántalmazott állatról

Ne menj el mellette! Ne nézz félre! Ez bűncselekmény! Lehet, Te vagy az utolsó esélye annak a védtelen állatnak!

A legtöbben ha meglátják, hogy a szomszéd rosszul bánik az állatával, pánikszerűen  elkezdenek különböző állatvédő szerveket hívogatni vagy írni nekik. Ebben szeretnénk segíteni egyrészt titeket, hogy mi ilyenkor a teendő. Másrészt így az állatvédő szervezeteket tehermentesíthetjük a sok levéltől, ami nem feltétlenül rájuk tartozik, hiszen egyes esetekben a szervezetek nem tudnak mit tenni.

A témában Kovács Katalin az Országos Állatvédőrség B.A.Z. megyei szervezetének vezetője és egyben oldalunk szakértője segít.

Milyen esetekben beszélhetünk állatkínzásról, bántalmazásról vagy gondatlan állattartásról.

Amennyiben egy kutya túl rövid láncra van kötve vagy kutyaház nélkül van a szabadban már gondatlan állattartásról beszélünk.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

Ha ellátatlan sérülése van vagy csontsovánnyá éheztette a gazdája, már megvalósul az állatkínzás bűncselekménye, hiszen maradandó egészségkárosodás, esetleg a halál lehetősége is fennáll. Ugyanez a helyzet a bántalmazással is. A lehetséges következmények miatt állatkínzás vádjával indul meg az eljárás. 

Mit tegyek, mielőtt bárkit is hívnék!

Sajnos nem minden esetben tudunk segíteni, és a bejelentések nagy részénél nem történik semmi, hiszen bizonyíték hiányában, hivatalos papír nélkül nem lehet a tulajdonos otthonába bemenni. Ezt a papírt pedig csak akkor adják ki, ha okuk van feltételezni, hogy bűncselekmény gyanúja áll fent.

Ezért mielőtt telefonálnál:

 1. Győződj meg arról, hogy valóban fenn áll-e a bűncselekmény
 2. Amennyiben tudsz, készíts fotót a bántalmazott állatról, de vigyázz a saját testi épségedre. Bezárt, elkerített területre ne menj be! Birtokháborítást ne kövess el! (lehetőség szerint a fotón legyen látható a dátum, a digitális fényképezőgépeken be lehet állítani)
 3. Ezután telefonálj!

Kit tudok hívni, ha tudomásom van bántalmazott állatról?

Állatkínzás esetén a rendőrséget kell értesíteni a 107-es vagy 112-es hívószámon. 

Mi történik, ha kijönnek a rendőrök? 

A rendőrök a kiérkezés után ellenőrzik a tényállást, enyhébb esetben felszólítják az állattartót a körülmények rendezésére, súlyosabb esetben viszont el is kobozhatják az állatot és megindítják ellene az eljárást.

Mi van akkor, ha segítségre van szükségem?

Amennyiben úgy érzed, hogy egyedül nem boldogulnál, úgy az Országos Állatvédőrség természetesen tud segíteni.

Bejelentéseket Facebookon, privát üzenetben vagy a honlapon is fogandak. Azonnali intézkedést igénylő állatkínzást telefonon kell bejelenteni, hiszen ilyenkor minden perc számít!

Elérhetőségek:

Az Országos Állatvédőrség honlapján keresztüli bejelentés
Az Országos Állatvédőrség facebook oldala

Állatkínzás azonnali bejelentése: 70/636-6230

Ne keseredj el, ha nem egyből kapsz választ. Lehet, te vagy az utolsó esélye annak az állatnak, ne add fel! 

A cikkben szereplő képek illusztrációk!
Forrás: google.com

 

log
9.8
Összesített értékelés
12 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

13 hozzászólás | Te mit gondolsz?

 • szegfuaniko1956@gmail.com - 2019. június 06. 20:25

  A SZOMSZÉDOMBAN EGY ROMOS ÉPÜLETBEN SÁRBAN ÜRÜLÉKBEN TARTANAK KB TÍZ BÍRKÁT, EZEK TALÁN SOSEM VOLTAK MEGNYÍRVA, NINCS ENNIVALÓJUK,A SÍRÁSUKAT LEHET HALLANI,VAN VELUK EGY EMBER, DE SZERINTEM Ő SINCS JOBB ÁLLAPOTBAN MINT A RÁBÍZOTT ÁLLATOK, A GAZDÁT NEM ÉRDEKLI AZ ÁLLATOK SORSA, JÓ LENNE HA VALAKI TUDNA SEGITENI,

 • Fülöp Vali - 2018. december 08. 13:04

  A cicánkat bántalmazta valaki. Kórházba kellett vinni. Az orvos szerint egy hatalmas ütést vagy rúgást kapott a pofijába, mert az alsó állkapcsa hátracsúszott, úgy, hogy nem tudta bezárni a pofiját. Ez négy napja történt, még mindig csak folyékony tápot kap fecskendőből, magától enni nem tud. Van gyanúsítottunk, de nem tudjuk bizonyítani. Lehet e ilyen esetben valamit tenni?

 • Sebők - 2018. október 02. 16:26

  Tisztelt állatvédőrség! Nem megfelelő, gondatlan állattartásnak minősűl, ha egy kutya tulajdonos, a 1,5 kg-os yorki kutyust, évszaktól függetlenűl az udvaron tartja. Ebben a nyirkos, esős időben ott reszket az udvaron, ráadásul a szomszédok elmondása szerint, életvitelszerűen senki nem tartózkodik a portán. Augusztusban itt történt, hogy a yorki szuka kutyust szülés után 2 nappal a nyüvek elevenen szétrágták. A baba kutyák a mályi madármentőkhöz kerültek. Többen segítenénk ennek a kutyusnak, de nem tudjuk merre induljunk el. Tisztekettel

 • Kis Botond - 2018. szeptember 22. 15:32

  Nem bírom hallgatni, ahogy a tőlem 5 házra lévő kertben, fához állandóan kikötve ugat egy kutyus, könyörög, hogy engedjék már el, de senki nem könyörül rajta, szinte egész nap ugat, ha hétvégén itthon vagyok egész nap hallani, talán 1-2 perc amikor hallgat!!!!és még van két kutyus akik szintén állandóan meg vannak kötve, még éjszakára sem engedik el, azok éppen tűrik, de mérhetetlenül sajnálom őket. Az egyik egy kuvasz a másik keverék és nagyon sovány. Jegyzőhöz fordulni???.... fütyül rá... van ettől "fontosabb" dolga is. Jó lenne ha lenne egy olyan szervezet, megyénként legalább, de ha minden településen lenne az még jobb lenne, akik járják az utcákat és ha rendellenességet látnak az állatok tartásával kapcsolatban (itt nem csak kutyára gondolok....) akkor hathatósan tudnának intézkedni.

További kommentek betöltése

Ezeket olvastad már?

11 dolog, amivel megrövidítjük kutyánk életét

11 dolog, amivel megrövidítjük kutyánk életét

Segítsünk kutyánknak, hogy hosszú életet éljen és kerüljük el a következő dolgokat!

Állati kvíz

Mit tegyek ha ....?

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.