Mi a teendő, ha tudomásom van egy bántalmazott állatról

Mi a teendő, ha tudomásom van egy bántalmazott állatról

Ne menj el mellette! Ne nézz félre! Ez bűncselekmény! Lehet, Te vagy az utolsó esélye annak a védtelen állatnak!

A legtöbben ha meglátják, hogy a szomszéd rosszul bánik az állatával, pánikszerűen  elkezdenek különböző állatvédő szerveket hívogatni vagy írni nekik. Ebben szeretnénk segíteni egyrészt titeket, hogy mi ilyenkor a teendő. Másrészt így az állatvédő szervezeteket tehermentesíthetjük a sok levéltől, ami nem feltétlenül rájuk tartozik, hiszen egyes esetekben a szervezetek nem tudnak mit tenni.

A témában Kovács Katalin az Országos Állatvédőrség B.A.Z. megyei szervezetének vezetője és egyben oldalunk szakértője segít.

Milyen esetekben beszélhetünk állatkínzásról, bántalmazásról vagy gondatlan állattartásról.

Amennyiben egy kutya túl rövid láncra van kötve vagy kutyaház nélkül van a szabadban már gondatlan állattartásról beszélünk.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

Ha ellátatlan sérülése van vagy csontsovánnyá éheztette a gazdája, már megvalósul az állatkínzás bűncselekménye, hiszen maradandó egészségkárosodás, esetleg a halál lehetősége is fennáll. Ugyanez a helyzet a bántalmazással is. A lehetséges következmények miatt állatkínzás vádjával indul meg az eljárás. 

Mit tegyek, mielőtt bárkit is hívnék!

Sajnos nem minden esetben tudunk segíteni, és a bejelentések nagy részénél nem történik semmi, hiszen bizonyíték hiányában, hivatalos papír nélkül nem lehet a tulajdonos otthonába bemenni. Ezt a papírt pedig csak akkor adják ki, ha okuk van feltételezni, hogy bűncselekmény gyanúja áll fent.

Ezért mielőtt telefonálnál:

 1. Győződj meg arról, hogy valóban fenn áll-e a bűncselekmény
 2. Amennyiben tudsz, készíts fotót a bántalmazott állatról, de vigyázz a saját testi épségedre. Bezárt, elkerített területre ne menj be! Birtokháborítást ne kövess el! (lehetőség szerint a fotón legyen látható a dátum, a digitális fényképezőgépeken be lehet állítani)
 3. Ezután telefonálj!

Kit tudok hívni, ha tudomásom van bántalmazott állatról?

Állatkínzás esetén a rendőrséget kell értesíteni a 107-es vagy 112-es hívószámon. 

Mi történik, ha kijönnek a rendőrök? 

A rendőrök a kiérkezés után ellenőrzik a tényállást, enyhébb esetben felszólítják az állattartót a körülmények rendezésére, súlyosabb esetben viszont el is kobozhatják az állatot és megindítják ellene az eljárást.

Mi van akkor, ha segítségre van szükségem?

Amennyiben úgy érzed, hogy egyedül nem boldogulnál, úgy az Országos Állatvédőrség természetesen tud segíteni.

Bejelentéseket Facebookon, privát üzenetben vagy a honlapon is fogandak. Azonnali intézkedést igénylő állatkínzást telefonon kell bejelenteni, hiszen ilyenkor minden perc számít!

Elérhetőségek:

Az Országos Állatvédőrség honlapján keresztüli bejelentés
Az Országos Állatvédőrség facebook oldala

Állatkínzás azonnali bejelentése: 70/636-6230

Ne keseredj el, ha nem egyből kapsz választ. Lehet, te vagy az utolsó esélye annak az állatnak, ne add fel! 

A cikkben szereplő képek illusztrációk!
Forrás: google.com

 

log
9.9
Összesített értékelés
10 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

8 hozzászólás | Te mit gondolsz?

 • kovácsné - 2018. június 07. 6:34

  Van egy kert szomszédom vagyis csak volt egy éve ki mentek Angliába viszont a kutyát itt hagyták meg van kötve mivel keritésen keresztül jár kell a szomszédokba néha napján ha a szomszéd át megy vagy az apja jön akkor még tán enni inni is kap erős a gyanum hogy se be oltva se be chipelve a kutya pedig jó pár éve meg van

 • Nóra - 2018. április 02. 17:07

  Sziasztok!
  Én a családommal 8-10 éve már tartunk állatokat. Neveljük őket ha jól sikerül az év kisállatok is születnek. A szomszédságunkba ide költözött egy család kutyákkal együtt. 5 kutyát hoztak magukkal ami alap hangon nem is lenne probléma. A baj az, hogy az 5 kutyából egy maradt élve ami ki van kötve. A megmarad kutya mellé hoztak egy kicsit. A kicsi kutya pedig kijár. Így jutunk vissza történetem elejéhez. Az öregebb kutya A tyúkólunktól nem messze van kikötve. Mivel már engem ért kutya támadás ezért iszonyatosan félek a nagytestű kutyáktól így már nem nagyon merek hátra járni az álltokhoz valamint az állatok is félnek a kutyától. Ezért több kárunk is keletkezett már. A tyúkjaink és a libáink nem költik ki a tojásokat idén lett volna kisbárányunk kettő a kutya miatt csak egy lett sajnos. A kicsi kutya pedig már átjött hozzánk mert talált egy lyukat amit azóta sikerült kijavítanom de a kutyától annyira megijedtek a bárányaink, hogy a nagy menekülés közben megrongálódott az ól így ezt is ki kell majd javítanunk. Mit tegyek, hogy magamat is meg az állatainkat is meg tudjam védeni.
  Előre is köszönöm a segítséget.

 • Enikő - 2018. március 30. 19:37

  Sziasztok!
  Én azt szeretném kérdezni, hogy olyan esetben mit kell tenni, ha a kutyát bántalmazzák (szorosan odakötik egy fához és lánccal verik többször is), mert a szomszédban pont láthattam ahogy a gazda megverte a szerencsétlen kutyáját és valószínűleg a másikat is, mivel sántikál. Nem szeretnék tétlenül ülni, hiszen ezeknek az embereknek kutya nem való, de egyéb állat sem!

 • Flóra - 2017. október 11. 16:20

  Sziasztok!
  Én is szeretnék kérdezni. Mit lehet tenni olyan esetben, amikor a kutya láncra van kötve, nincs fedezéke, eléggé sovány is, illetve pár napja azt tapasztalom, amikor eljövök a bizonyos ház előtt, hogy van egy másik kutya is és a gazdája egymás ellen uszítja a két kutyát. Szándékosan odaviszi a másiknak, hogy azok elkezdjenek verekedni. Ja és az egyiknek kölyke is van, ami szintén rossz állapotban van. Ők egy elkerített részen vannak, és van hova elbújniuk.

  • amarqt.com - 2017. október 11. 17:06

   Kedves Flóra! A leírtak alapján a (rossz tartási körülmények) az adott területen illetékes járási hivatalnál vagy a helyi jegyzőnél kell feljelentést tenni, esetleg ha az önkormányzatnál működik állatvédelmi szolgálat, akkor náluk. Tekintve, hogy fennállhat a gyanú egy esetleges kutyaviadalra, így talán a rendőrség is közbe tud avatkozni. Javasoljuk, ha működik az adott területen állatvédő szervezet, vegye fel velük kapcsolatot, ők biztosan tudnak segíteni, illetve tudják a hivatalos menetet is. Ha nincs ilyen szervezet, akkor javasoljuk egy nyomtatvány beadását a hatóságokhoz. (Bejelentő neve, lakcíme, elérhetősége, a feltételezett "rossz tartás" körülményei (pl. a fent leírtak), az állattartó neve, címe, a kutya adatai (méret, szín, fajta, bármilyen azonosító jel). Reméljük mihamarabb megoldódik a helyzet.

További kommentek betöltése

Ezeket olvastad már?

11 dolog, amivel megrövidítjük kutyánk életét

11 dolog, amivel megrövidítjük kutyánk életét

Segítsünk kutyánknak, hogy hosszú életet éljen és kerüljük el a következő dolgokat!

Állati kvíz

Mit tegyek ha ....?

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.