A mantrailing szakszavai

A mantrailing szakszavai

A mantrailing egyenlőre nem rendelkezik megfelelő magyar vagy más nyelvű közhasználatú kifejezésekkel, ezért a módszerrel dolgozók világszerte az angol szakkifejezéseket használják.

Ezért ez az összefoglaló megkönnyítheti a téma iránt érdeklődők további kommunikációját, ha a legfontosabb kifejezéseket megismerik és megpróbálják egységesíteni.

 

trail - a levegőben lebegő illatanyag nyoma

Azoknak az illatanyagoknak a tömegéből áll össze, amelyeket az ember kibocsát vagy lead. Ezek egy része lassan lehullik a talajra, másik része a levegőben lebegve marad.

 

scent - egyéni illatanyag

Az emberi testet percenként elhagyó, kb. 30-40 ezer darab mikroszkopikus méretű szagrészecske összessége (baktériumok, zsírsavak, hormonális anyagok, elhalt és leváló bőrsejtek).

 

scent article - a szagmintát tartalmazó vagy hordozó tárgy

Az egyéni illatanyag beazonosításához szükséges szagmintát tartalmazó tárgy, amelyről a kutyaa kereséshez szükséges mintát átveszi.
(A keresett személy által használt ruhadarab, fogkefe, cigarettacsikk, kulcs, rágógumi, ágynemű, vagy a keresett személy hajszála, izzadtsága, nyála, vizelete vagy a kezével megfogott tárgyak; ajtókilincs, autókormány stb.)

 

scent pool - az illatfelhő tömény jelenléte, "szimatkatlan"

Amikor a keresett személy hosszabb ideig egy helyben vagy egy helyiségben tartózkodott, és ott nagyon nagy mennyiségben hagyta hátra egyéni illatanyagát.

 

pre-scenting - szagminta-vétel

A kutya megismertetése az illatanyag-mintával.
Amennyiben a kutyajelzi, hogy beazonosította az illatot, fölcsatolásra kerül a hám, a keresőpóráz, és kezdetét veszi a követés/keresés.

 

kontamination - több személy illatanyagának keveréke

A keresés útvonalán vagy az átvizsgálandó területen nemcsak a keresett személy hagyja hátra az illatanyagát, hanem másik, előtte vagy utána ott tartózkodó és elhaladó személyek is. Minél több idegen nyom közül kell a kutyának a keresett nyomot kiválasztania és követnie, annál nagyobb kontaminationról beszélnek a mantrailing szakemberei.

 

place last seen - kiindulási pont

A keresett személy utolsó ismert tartózkodási helye, ahol a kutyalegelőször ismerheti meg az azonosító illatanyagot, és elkezdődik az illatfelhő nyomán a követés/keresés.

 

casting around - a helyes irány eldöntésének a helye

A követés/keresés során az útelágazásoknál, útkereszteződéseknél lehetőség biztosítása a kutyának arra, hogy kiválassza a helyes irányt.

 

identifikation- azonosítás/identifikálás

A kutya jelzi, hogy a keresett személyt annak egyéni illatanyaga alapján sikerült beazonosítania (leül, megemeli a tappancsát, vakkant stb.).

 

trail layer - segítő személy, "nyomfektető"

A mantrailing tanítása, tréningje és gyakorlása során az a segítő, aki a keresett személy szerepét játssza.

 

pozitiv signal - pozitív jelzés

A kutya jelzi, hogy a beazonosított egyéni illatanyagot érzi, az adott helyen az jelen van a levegő alkotórészei között.

 

negativ signal - negatív jelzés

A kutya jelzi, hogy a beazonosított egyéni illatanyagot nem érzi, az adott helyen az nincs jelen a levegő alkotórészei között.

 

Fotó: flicker.com

Szöveg: kutya.hu

Kapcsolódó tartalmaink:
log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Kutyasport - a Mantrailing ( személykövetés)

  Kutyasport - a Mantrailing ( személykövetés)

  Magyarországon szinte még ismeretlennek számító sport, a mantrailing.

  Állati kvíz

  Oktatás, nevelés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.