Kutyasport - a Bikejöring, azaz kutyás terepkerékpározás

Kutyasport - a Bikejöring, azaz kutyás terepkerékpározás

A jöring húzást jelent. A bike közismerten a kerékpár. Ha összerakjuk a két szót, akkor már meg is kapjuk a sportág lényegét. Egy kutya a kerékpár előtt futva húzza a gazdit.

A sportág alapvetően terepkerékpározó sport, kutyások számára. E sportágban ugyanis a kutya és az ember halad a kijelölt versenypályán egy szárral összekötve.

 

Feladat: minél hamarabb megtenni együtt a versenytávot. Ennek érdekében nem szabad hagyni, hogy csak a kutya húzza végig a kerékpárost, hanem segíteni kell a kutyának azzal, hogy a kerékpáros teker. Ha jó kondiban van a gazdi és a kutya is, akkor élvezetes igazán a tempó.


Szabályok: egyszerűek, a kutyának kell elől futni (legalább a pálya 95%-án) a gazdának utána, közöttük pedig egy póráznak kell feszülni, amely egyik végén a gazda kerékpárján a másik végén pedig a kutya hámján csatlakozik. A sebességet a versenyzőpáros (kutya és gazdi) együttes teljesítménye határozza meg. A kanyarokat a balra - vagy jobbra, parancsszavakra kell az ebnek teljesíteni.
 

 

Bikejöring felszerelések

 

Szükséges felszerelés

Először is kell egy kerékpár. Lehetőleg olyan legyen amivel terepen is lehet menni anélkül, hogy széthullana vagy összetörne, mert ugye ez egy terep sport.


A kutyára kell egy húzó hám, amit több kutyás boltban is meg lehet venni, de az a biztos, ha szakembertől vásárolunk. Itt arra gondolok, hogy olyantól, aki járatos a kutyás húzó sportok területén. Mert készítenek húzó hám néven olyan dolgokat is ami húzásra alkalmatlan. Az alkalmas hámok között is van több fajta.

Kell egy rugalmas húzó szár a kerékpár és a kutya hámja közé. Ez kb. 2 méter hosszú, és attól rugalmas, hogy van benne egy gumis darab, hogy elnyelje a hirtelen rántásokat.


A kényelmünk érdekében érdemes használni még egy rugós szerkezetet ami eltartja az első keréktől a húzó szárat, ha az belazulna.

 

 

A Magyar vizsla tökéletesen alkalmazható a Bikejöring-re

 

Mely fajták alkalmasak erre a sportra leginkább?

A sportág bármilyen fajtájú kutyával űzhető, a legeredményesebb fajták a vizslák, a belga és francia juhászkutyák és a szánhúzó fajták közül a husky, valamint ezek keverékei.

 

 

Magyar és nemzetközi szervezetek

A magyar versenyzők Európa élvonalába tartoznak, több Európa bajnok, Eb helyezett és VB pontszerző tartozik közéjük.
Legnagyobb hazai egyesülete a Magyar Canicross Sportegyesület (MCSE).

 

A sportág európai szervezete, melynek az MCSE is alapító tagja, az Európai Canicross Szövetség 2004-ben alakult svájci székhellyel.

 

Kapcsolat: Magyar Canicross SE - www.canicross.hu , e-mail: canicross@chello.hu

Fő fotó: flicker.com

 

Kapcsolódó tartalmaink:
log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Kutyasport - az Obedience

  Kutyasport - az Obedience

  Az obedience a kutya irányíthatóságát, fegyelmezettségét, a gazdával való kapcsolatát bemutató sportág.

  Állati kvíz

  Oktatás, nevelés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.