Kutyasport - a szánhúzás, azaz a kutyafogathajtás

Kutyasport - a szánhúzás, azaz a kutyafogathajtás

A szánhúzáshoz / kutyafogatozáshoz legalább két lelkes és egészséges kutyára, hámokra, kötélzetre és szánra (hó hiányában pedig egy kerékpár alapokon nyugvó járműre: egy 3 vagy 4 kerekű edzőkocsira) van szükség.

A szánhúzók hű társai és segítői voltak az embernek az Alaszkai Aranyláz idején, a Sarkkutatások során, sőt még a II. Világháborúban is. Mindannyian emberbarát, kedves, hízelgős kutyák, azonban rendkívül mozgásigényesek, és a kisállatokat sem kedvelik.

A klasszikus szánhúzó fajtákon kívül még sok más fajtával is űzik ezt a sportágat, főként az újabb keletű szánhúzókutyákkal, a houndokkal és sokféle keverékkel, például agárkeverékekkel, akik nem rendelkeznek olyan látványos szőrzettel, de jóval gyorsabbak, mint a klasszikus szánhúzó fajták.
 

 

Világszerte a versenyzés két formában létezik:

 

Az egyik minden fajta, sőt keverék kutyákkal, törzskönyv nélkül is lehetővé teszi a fogathajtást, ez az IFSS/ESDRA irányvonalát követi.
A másik a kifejezetten törzskönyvezett szánhúzó fajtákkal versenyeztet, a „legtehetségesebb”’ fajtát, a huskykat külön kategóriába indítva. Ez lehetővé teszi, hogy az inkább kitartó, ám kicsit lassúbb fajták ne szenvedjenek hátrányt a rövidtávú versenyeken, egyenlő esélyekkel álljanak rajthoz. A fajtatiszta versenyeken külön versenyeznek a Szibériai Huskyk, és külön a másik három klasszikus szánhúzófajta: Samoyed, Alaszkai malamut, és a Grönlandi kutya.

Hazánkban az ÉSZKSK, mint a világszervezet (FISTC) magyarországi tagja képviseli ezt az irányvonalat.

Mind a fajtatiszta, mind a másik rendszer szerinti világszervezet rendez rövidtávú (sprint), középtávú (mid. distance) és hosszú távú „maratoni” versenyeket. Hazánkban inkább csak sprint versenyeket rendeznek, nyilvánvaló okokból, ugyanis az éghajlati és terepviszonyaink ehhez megfelelőek.

A leghíresebb hosszú távú versenyek az Iditarod, melyet a híres „szérumfutam” emlékére rendeznek meg ma is, Európában az Alpinroad a legnagyobb erőpróba.

 

 

Verseny, nem szánhúzó fajtával

 

 

 

Versenyzés feltételei:

 • Rajthoz állni csak 15 hónaposnál idősebb kutyákkal leheteséges (egyes versenyeken 18 hónapos kor az előírás)
 • FCI törzskönyv szükséges
 • Érvényes oltási könyvvel kell rendelkeznie.
 • A versenyek alkalmával ellenőrzik a szabályos felszerelést (kötélzet, forgókarabinerek, párnázott speciális sporthám, szánok, edzőkocsik fékei, és a sérült kutya szállító zsák), a kutyák kondícióját, oltásait, a fajtatisztaságot és a törzskönyveket is.

 


Havas időszakban szános fogatok versenyezhetnek

A kutyafogatok mérete szerinti kategóriák: 2, 4, 6, 8 kutyás és open kategóriák léteznek.

Fajta szerinti kategorizálás (külföldi Eb, Vb futamokon különböző távon), a pulka kategória az, melyet választhat egy illetve a két kutyával versenyezni vágyó.

A síjöring szintén 1 vagy 2 kutyás kategória. Mindkettőnél a hajtó sífutó, a különbség az, hogy a pulkánál a kutya egy kisebb szánt is húz.

Hómentes időben (hazánkra ez a jellemzőbb) a kutyafogatok szán helyett kerekes edzőkocsikkal ( 3 illetve 4 kerekű) rajtolnak, a pulka megfelelője a kerékpáros-kutyás kategória, a síjőringé pedig a kutyás-futó (ebben a kategóriában általában külön indítjuk, díjazzuk a női és férfi és gyerek versenyzőket).

Minden esetre nagyon fontos a felszerelések műszaki állapotának tökéletessége, a kutyák edzéstervének elkészítése, a szezon kezdetkor a fokozatosság elvének betartása, a megfelelő minőségű takarmányozása a kutyáknak, figyelembe véve a „pihenő” és „aktív” időszakokat.

 

 

Kettes kutyafogat

 

 

Versenyek időtartama:

A versenyek általában kétnaposak és a két futott idő összesített eredményét veszik figyelembe. De ha a hőmérséklet a versenykiírásban szereplő rajt időpontjára a megengedett fölé emelkedik, az aznapi futam távját vagy lerövidítik, vagy a versenyt elhalasztják a délutáni napszakra, vagy elmarad. Mindenekelőtt a legfontosabb szempont a versenyzők és a kutyák testi épségének megóvása.

 

Az eredményekre kihat a hajtó és a kutya közti kapcsolat. A szánhúzófajták felkészítésénél és versenyeken is szigorúan tilos a durva, agresszív bánásmód, ilyen esetben a hajtót kizárják a versenyzésből. Nagy melegben (15-18 fok felett) ne dolgoztassuk a kutyákat.

A sport nem csak a profiké! Mindenki elkezdte valahogyan, könnyű kedvet kapni a versenyzéshez. Ha megfelelő segítséggel fog hozzá, hamar eredményessé válhat kitartással, szorgalommal mindenki.
Sportklubunk, az Északi Szánhúzókutyások Sport Klubja rendszeres időmérő edzésekkel, szakmai tanácsadással várja a hobby, vagy kezdő sportolókat is.

 

Némi tanítással akár bármelyik kedvencként tartott szánhúzókutyából is lehet „sportkutya”.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

 

 

Mindenekelőtt tudni kell, hogy ez a sport nem kis anyagi áldozatot, időt és energiát vesz majd igénybe. Még a hobby hajtás is igen költséges!
 
Jó ha mindenki előbb számot vet és csak utána foglalkozik komolyan a sportolással, és vigyázzon, mert a lejtőn nem lehet megállni, ha beleszeret a kutyafogathajtásba, könnyen szenvedélyévé válhat!
 
Gondolni kell arra, hogy minimálisan 2 kutyát folyamatosan jó kondícióban és egészségi állapotban, megfelelő edzettségben kell tartanunk. Szükségünk van a száraz időszakban egy kerekes edzőkocsira. Ez még házilagos készítéssel is kb. 40.000 Ft, ha azt akarjuk, hogy kellően strapabíró, a szabályoknak megfelelő és biztonságos legyen.
 
Aki mindezeket a feltételeket vállalja és híve a jó sportoknak, annak egyik kedvencévé válhat a kutyafogathajtás.
 
Rengeteg élményt és sok sikert kívánunk!
 
 
log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Szánhúzó kutyák

  Szánhúzó kutyák

  A számtalan kutyafajta között van olyan típus, amely kifejezetten szánhúzásra lett kialakítva. Ők genetikailag kizárólag erre "szakosodtak" a múlt során, tehát mind testfelépítésükben, izomzatukban...

  Állati kvíz

  Oktatás, nevelés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.