Kutyasport - az agility

Kutyasport - az agility

Az agility bármilyen nemtől és kortól független kutyafajtával űzhető sport. Sőt, az évente egyszer megrendezett FCI világbajnokságon kívül minden versenyen részt is vehet fajtakorlátozás nélkül bármely kutya.

Olyan ügyességi kutyás sportot jelent, ahol teljes mértékben a kutyus és a gazdi igényeihez, életkorához, stílusához igazítják a feladatokat a szervezők, s a pályákon mindenki megtalálja magának azt a kihívást, amely motiválja, és sikerélményt nyújt számára.

 

Méretkategóriák:

S (Small/Mini): 35 cm marmagasság alatti kutyák számára  

M (Medium/Midi): 35 cm és magasabb, de 43 cm-nél alacsonyabb kutyák részére

L (Large/Maxi): 43 cm és magasabb marmagasságú kutyák részére

 

Az agility megerősíti a kutya és a gazdi közötti kapcsolatot, jó arra, hogy kellőképpen lefárasszuk négylábú kedvencünket, s, hogy megfelelő kondiban tartsuk. Kölyköknél növelhető vele a motiváció, a bántalmazott ebeknél pedig a rehabilitációt segíti elő. A pozitív megerősítés, a gazdival töltött minőségi idő, a türelem, a kitartás és a rendszeresség minden alkalommal sikert arat!

A versenyzést 18 hónapos kortól lehet elkezdeni, mivel nagyjából ekkorra érik el kedvenceink a teljes fejlettséget. A képzésük mellett nagyon fontos a fizikai erőnlétük is, illetve az izomzatuk és ízületeik rendszeres karbantartása.

 

A agility lényege

Egy nagyon színes látványos sport, melyben a kutyának a legkülönbözőbb akadályokat kell leküzdenie, ugrania, kúsznia, vagy másznia kell. 

Előre meghatározott sorrendben felállított akadálypályát kell lefutni. A kutyát csupán hang- és kézjelekkel irányíthatja a gazdi. A felállított pálya különböző akadályokból áll: ugróakadály, kúszó, szlalom, palló, palánk, távolugró, asztal, karika és hinta.

Az agility pályán a legfontosabb az együttműködés és a taktika. A pályabejárás során a felvezető nemcsak megtanulja a pályán lévő akadályok sorrendjét, hanem azt is kitalálja, hogyan fogja a kutyát végigvezetni a pályán. A cél a pontos és gyors futam.Ezt csak úgy lehet elérni, ha mind a felvezető, mind a kutya végig koncentrál, és lendületesen fut. Ilyesmire egyetlen kutyát sem lehet kényszeríteni.

 

Akár versenyzel, akár csak edzésekre jársz, az agility jó móka, kikapcsolódás, ugyanakkor kellemesen fárasztó is mind a kutyának, mind a gazdának. Sok kutya nem fárad el attól, hogy sokat fut. Az agility komoly koncentrációt igényel, ezért sokkal fárasztóbb, mint bármennyi futás. Ugyanezért te is el fogod felejteni a hétköznapok gondjait agility közben.

 

 

Agility pálya

 

A pálya

A pálya mindig más. Versenyen a meghívott bíró előre kitalálja a pályát, a többiek csak a verseny kezdetén ismerik azt meg, amikor a segítők felállítják az akadályokat, és a bíró megjelöli a sorrendjüket.
Az akadályok elhelyezése határozza meg a pálya nehézségi fokát és sebességét. A kutyának egy előre meghatározott időn belül és sorrendben kell teljesítenie a pályát. Az agility az ügyességről szól, és nem a sebességről.

A terület mérete, ahol a pályát felállítják, minimum 30x40 m.  
A pálya valóságos hossza 100 - 200 m, a teljesítményosztálytól függően legalább 15 de nem több mint 20 akadállyal, ebből legalább 7 ugró akadálynak kell lenni (magasugró, fal, karika). Egy szabványos versenyen legalább 10 ugró akadályt kell elhelyezni.
Két egymást követő akadály közötti távolság 5 - 7 m.

 

Az agility verseny menete:


A versenyző bemegy a pályára, és elhelyezi a kutyát a startvonal mögött (ülve, állva vagy fekve). A kutya pórázát és nyakörvét leveszi. A biztonság okáért a futam alatt sohasem szabad ezeket viselnie a kutyának. 
A futam alatt a versenyző semmit sem tarthat a kezében.
A versenyző bárhol elhelyezkedhet a pályán. 
A versenyző a bíró jelzése után elindítja a kutyát. 
Az időmérés abban a pillanatban indul, amikor a kutya keresztezi a startvonalat.
A futam alatt bármilyen parancs és jelzés megengedett, de nem szabad sem az akadályokat, sem a kutyát érinteni.
A versenyző feladata, hogy a kutya az akadályokon szabályosan és a megfelelő sorrendben haladjon.
A versenyzőnek nem szabad az akadályokat teljesíteni, átmenni alatta, vagy fölötte.
A futam végetér, és az időmérés megáll, amikor a kutya keresztezi a célvonalat.
A versenyző ráadja a kutyára nyakörvet és a pórázt, és elhagyja küzdőteret.
Idáig tart a szabályzat, valójában ilyenkor kapja meg a kutya a jutalmát: játékot vagy jutifalatot. Ez fontosabb, mint a póráz, de nincs előírva.

 

 

Ugró akadály

 

Az FCI által jóváhagyott akadályok:

 • ugró akadályok  (egyszeres, dupla, fal vagy viadukt)
 • karika
 • távolugró
 • hinta  
 • palló   
 • palánk 
 • asztal  
 • szlalom 
 • kukac (kúszó)
 • zsák(os kúszó)

 

Az agility hivatalos osztályai

 • Agility: Tartalmazza a kontaktzónás akadályokat és az asztalt.
 • Jumping: Kimaradnak a kontaktzónás akadályok és az asztal.

 
Az osztályok három szintre oszlanak:

 • Agility/Jumping 1  - Csak azoknak a kutyáknak, amelyeknek még nincs meg az Agility minősítése.
 • Agility/Jumping 2  - Csak azoknak a kutyáknak, amelyeknek van Agility minősítése. FCI Agility Bizonyítványt akkor ér el a kutya, ha háromszor nulla hibapontú futamot teljesít két különböző bírónál A1 vagy open futamokon. 
 • Agility/Jumping 3  - Csak azoknak a kutyáknak, amelyek háromszor szerepeltek hibátlan futammal A2 vagy open versenyen az első három hely valamelyikén.


Szokás a hivatalos osztályok mellett kezdőknek (egyszerű vonalvezetésű pálya, nehezebb akadályok − szlalom, palló, hinta − nélkül) és veteránoknak (alacsonyabb ugrásmagasságon, de technikás pályán) is versenyt hirdetni.

A paragility sérült felvezetőknek teszi lehetővé a versenyzést.
 

A sportág népszerűségét bizonyítja, hogy ebben az évben sorra megdőlnek a nevezési rekordok, már nincs olyan verseny, ahova 100-nál kevesebb versenyző menne el.
Az aktívan sportoló versenyzők akár egész Európát is bejárhatják versenyről versenyre járva, Világbajnokságtól kezdve a Junior Európa-bajnokságig, vagy kisebb külföldi vagy hazai versenyekig.
 

 

Pozitív hatások egyike, a sikeres elfáradás ;)

 

Az agility pozitív hatásai

Mindennapjainkra is pozitív hatással lehet az agility. Mivel leköti kedvencünk fölös energiáit, ezért az esetleges romboló magatartás megszűnéséhez vezethet. Séták során könnyebbé válik kedvencünnkel az együtműködés.

Mindamellett fejlesztő és építő hatása is van kutyánkra nézve. Ez a sport növeli kutyánk fegyelmezettségét, fejleszti koncentrációs készségét és nem utolsó sorban kitűnő izomzatot, kondíciót biztosít számára.

És amire egy fárasztó nap után minden gazdi vágyik, az nem más, minthogy ő és kutyája otthon békésen szundikállhasson.

Azonban mégis minden gazdi számára a legfontosabb tény, hogy kutya és a gazda között elmélyült partnerkapcsolatot alakít ki.

 

Az agility az a kutyás sport – akár eredményes versenyzők, akár hobbi kutyásként agilityzők szeretnénk is lenni –, mely már néhány hét után csodálatos kapcsolatot alakít ki kutyánkkal és saját magunkkal a hétköznapokban is.


Forrás: www.agility.hu,jaszberenyagility,

Fő kép: flicker.com

 

Kapcsolódó tartalmaink:
log
10
Összesített értékelés
3 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Minden, amit a Dog Dancing-ről tudni érdemes

  Minden, amit a Dog Dancing-ről tudni érdemes

  Tudtad hogyan alakult ki ez a sportág és miből áll? Ismerd meg Te is ezt a fantasztikus sportot és próbáld ki kedvenceddel, akár otthon is!

  Állati kvíz

  Oktatás, nevelés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.