Kutyasport - az Obedience

Kutyasport - az Obedience

Az obedience a kutya irányíthatóságát, fegyelmezettségét, a gazdával való kapcsolatát bemutató sportág.

Az obedience (ejtsd: obídiensz) angol szó, jelentése nem más, mint engedelmesség, fegyelem. Az obedience egy "modern" kutyássport, ahol a harmónia, a gyorsaság és a pontosság a legfontosabb szempont, melyhez alapvető feltétel a jó kutya-gazda kapcsolat, mindenféle kényszerérzet nélkül.

Az Obedience sport alapvető célja, hogy a kutya akár otthon, akár nyilvános helyeken, más kutyák jelenlétében mindig és bármilyen körülmények között úgy viselkedjen, ahogy a gazdája elvárja.
 
Feladatai bármilyen fajta kutya számára könnyen elsajátíthatóak. Az egyes versenyosztályok a sokak által ismert fegyelmező gyakorlatok mellett tartalmaznak távolsági feladatokat (előreküldés, irányított apport, ültetés-fektetés-állítás nagyobb távolságból) és szagazonosítást is.
 
A gyakorlatok sorrendjét, a verseny során használt eszközöket illetően a bíró szabad döntési joggal rendelkezik, így a fegyelmezett munka mellett szükség van rugalmasságra, kreativitásra is a versenyző páros részéről. Az értékelésnél a bíró különösen nagy hangsúlyt fektet a végrehajtás pontosságára és arra, hogy a kutya jókedvűen, látható élvezettel dolgozzon, folyamatosan kapcsolatot tartva a gazdával.
 
 

Obedience, kezdő szintű feladatok:

 
 
 
 

Obedience feladatok:

Csoportos helyben maradás ültetéssel: 3-6 kutya egyszerre, egymástól kb. 1 méter távolságra, 2 percig ültetésben mutatja be a gyakorlatot, miközben a kutyavezető látótávolságon kívül helyezkedik el.
 
Csoportos helyben maradás fektetéssel: A szisztéma hasonló az előzőhöz, de az időtartam 4 percre növekszik.
 
Szabadon követés: A segédbíró vezényletével iramváltások, fordulatok és megállás váltakozik, minden feladat mindhárom jármódból kérhető. A versenyen minden versenyző ugyanazon séma szerint mutatja be a gyakorlatot. A hátraarcnál a fordulat a kutyával együtt jobbra is végrehajtható, illetve az IPO-szabályzatban megszokott kétféle balra fordulattal is. Az FCI-szabályzat szerint semmiféle segítő kéz- és testjel nem megengedett, ellentétben az angoloknál látható mozdulatlan balkéz-segítséggel.
 
Menet közbeni gyakorlatok: Egy 4 db bójával kijelölt, 8 m oldalszélességű négyszög külső oldala mentén, az óramutató járásával ellentétesen történik a menet közbeni állítás, ültetés és fektetés gyakorlata. A kutyavezető minden oldal közepén adja ki az adott vezényszót, majd továbbhalad, és egy egész "kör" megtétele után a kutyáját menet közben lábhoz rendelve folytatja útját.
 
Behívás állítással és fektetéssel: A kutyavezető kb. 40 lépésre eltávolodik az előzőleg lefektetett kutyától, majd behívja. A bíró által megjelölt helyeken (ami a vezető számára jól látható, pl. a pálya szélén elhelyezett 2 bója vagy más tereptárgy, esetleg a segédbíró jelzésére), a táv 1/3-ánál hang- vagy kézjelre megállítja a kutyát, néhány másodperc után újra hívja, a táv kb. 2/3-ánál lefekteti, majd lábhoz rendeli. A kutyának a lehető leggyorsabban reagálnia kell az utasításokra. Bejövetelnél is több alternatíva elfogadott, ez lehet az IPO-nál ismert szemben való beülés, majd lábhoz rendelés, illetve a kutya rögtön alapállásba megy, megkerülve a vezetőt vagy balról beigazodva.  
 
 
 
Előreküldés behívással
 
 
Előreküldés behívással: A kutyát először egy 10 méterre lévő bójához kell kiküldeni, majd a jobbra vagy balra - a kiindulási ponttól kb. 25 méterre - lévő, 4 bójával és szalaggal kijelölt területre kell továbbküldeni, és ott lefektetni. Ezt követően a vezető a kutya felé indul, 2-szer irányt vált, és menet közben hívja a kutyát, akinek a lehető legrövidebb időn belül lábhoz kell igazodnia.
 

Apportírozás irányítással: A feladat ugyancsak a 10 méterre lévő bójával kezdődik, majd innen, a bíró utasításának megfelelően a három, egymástól kb. 5 méterre kihelyezett apportfa közül vagy a jobb vagy a bal oldalit kell behozatni. A középső mindig a helyén marad! A kutyavezetőhöz való beérkezés apportírozásnál ugyanazon alternatívák szerint lehetséges, mint a behívásnál.

 

Akadályon való apportírozás: A feladat felépítése nagyon hasonló az IPO-ban látottakhoz - vagyis a kutya az akadályt oda-vissza megugorva hozza be a vezető által kidobott apportot -, kivéve, hogy ez esetben egy fémapportról van szó! Az akadály magassága a kutya marmagasságához igazodik.

 

Tárgykiválasztás:  A versenyzőnek kb. 5 másodperc áll a rendelkezésére, hogy a tárgyat a kezében tartsa, majd a kutyának 5 másik idegen tárgy közül kell ezt kiválasztania és apportíroznia. A vezető nem láthatja a tárgyak kihelyezését, így a kidolgozásnál segítségadás vagy a kutya befolyásolása a legkisebb mértékben sem lehetséges. 

 

 

 

Távolságkontroll versenyen

 

Távolságkontroll: A fekvő kutyától 20 lépésre eltávolodva, a kutyavezető vezényszóval és/vagy kézjellel a kutyát 6-szor testhelyzetének megváltoztatására késztetni (ül/fekszik/áll), anélkül, hogy a kiindulási pontot elhagyná. A gyakorlatok pontos sorrendjét a segédbíró a kutya háta mögül egy tábla segítségével diktálja.

 

Minden gyakorlatra maximálisan 10 pont adható, de a pontozás csak 5-től kezdődik (innen 0,5 pontonként emelkedik), amihez a gyakorlat nagy részét teljesíteni kell. Obedience-ben egy-egy feladat "lenullázása" könnyen becsúszhat a magas követelmények miatt. Minden feladatnak van egy szorzószáma (a nehézségi foktól függően 2, 3 vagy 4), így adott gyakorlat esetenként nem 10-et, hanem akár 40 pontot is érhet, vagy hibázás esetén épp ennyit veszíthet a páros. Minden feladat végén a bíró egy kis táblát a magasba emelve, nyilvánosan értékeli (0, 5-10 p.) a munkát. Legmagasabb szinten a maximális elérhető pontszám 320.

 

Nagy előnye az obedience-nek, hogy nincs szükség nagy és drága segédeszközökre, csupán néhány kisebb dologra, mint pl. bóják (5 db) a pontok kijelöléséhez, jelölőszalag, apportfa (súlyuk a kutyaméretéhez igazodik, de max. 450 g), fémapport (max. 200 g), állítható magasságú ugróakadály, méretre szabott fatárgyak a tárgykiválasztáshoz, valamint a nélkülözhetetlen motivációs eszközök, játék, labda, jutalomfalat és a klikker is nagy segítséget jelenthet.

 

És ami a legfontosabb: idő és türelem!!!

 
Mivel az obedience elsajátítása nem igényel sem különleges képességeket, sem nehezen beszerezhető felszerelést, csupán egy kis türelmet, pozitív hozzáállást és kreativitást, népszerűsége világszerte egyre nagyobb.
 
 
Magyarországon az Obedience versenyek szervezését az Obedience Hungary Team Sportegyesület végzi.
 
 
Forrás: kutya.hu, varosikutyaiskola.hu, dogland.hu, akelakutyaiskola.hu
 
log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Coton de tulear fajtastandard

  Coton de tulear fajtastandard

  FCI Standard Nr. 283 / 1995. 11. 09. /

  Állati kvíz

  Oktatás, nevelés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.