Apportírozás

Apportírozás

Francia eredetű szó (apporter): elhozást visszahozást jelent.

A kutyakiképzés egyik alapgyakorlata.
 
Lényegében abból áll, hogy az állat az eldobott tárgyat például az apportfát visszahozza kiképzőjének.
 
A kutyák általában szívesen apportíroznak, ez a cselekvés egyik ősi ösztöncselekvésükkel, az elejtett nagyobb préda hazacipelésével függ össze. A farkasok és a vadkutyák zsákmányukat ugyanis hosszas hajsza, üldözés után ejtik el. A mozgó - különösen a gyorsan mozgó - tárgyak tehát azonnal felkeltik az ebek érdeklődését, vadászszenvedélyét. Miután minden kutya - és különösen minden kölyök - szívesen kergeti a labdát, azt a "kerek, guruló valamit", amit részben játéknak, részben menekülő zsákmánynak néz, a legegyszerűbben labdával taníthatjuk meg az apportírozásra. Az egész eljárásban csak ott van szükség kondicionálásra, hogy a kutya oda is hozza elénk a labdát, és parancsszóra vagy anélkül letegye. Ez feltétlenül szükséges a szabályos apportírozáshoz.
 
A képzés megkezdése előtt helyes, ha a kölyköt egy kis ideig koplaltatjuk. Vegyünk egy teniszlabdát, vegyünk magunkhoz jutalomfalatokat, és menjünk ki valami füves területre, illetve olyan helyre, ahol a kiskutya figyelmét nem vonhatja el semmi a megtanulandó feladattól.
 
A legtöbb kutyatulajdonos a köszönöm szót használja, amikor azt akarja, hogy kutyája a visszahozott tárgyat elengedje. Használjuk hát mi is ezt a kifejezést. Dobjuk el a labdát. A kutya valószínűleg utánaszalad, felkapja, majd a közelünkbe érve valahol ledobja. Várjunk, amíg elég közel hozza a labdát ahhoz, hogy a kezünkben levő jutalomfalatot megszimatolhassa. Cseréljük el vele a labdáért a falatot. Ahhoz, hogy az étvágyát kielégíthesse, a labdát természetesen el kell engednie. Amikor ez megtörténik, kapjuk el, s "köszönöm" kíséretében gyorsan adjunk neki egy falatot. Miután azt jóízűen elfogyasztotta - de csakis azután -, dobjuk el újból a labdát, és most csak akkor adjunk neki jutalomfalatot, ha a labdát eléggé a közelünkbe hozza. A "csereüzlet" lebonyolításához először le kell guggolnunk a kutyához, de minden egyes alkalommal tartsuk kissé magasabbra a jutalomfalatot, egészen addig, amíg végül - ha a kutya elég nagy testű - ne kelljen lehajolnunk ahhoz, hogy a labdát kezünkbe adva a falatot elvegye.
 
 
 
 
A labda eldobását a kiskutya a visszahozással kapcsolta össze. Ha jól megfigyeltük, láthattuk: onnan tudta, merre fusson a labda után, hogy figyelte a dobó karunk lendületét. Néhány dobás után a kutya abba az irányba szalad, amerre a tárgyat eldobtuk.
 
Ahhoz, hogy a kutya helyes irányba fusson, rendszerint nincs másra szüksége, mint egy pillantásra hátrafelé és a kiképző karlendítése irányának a megfigyelésére. Ha a labda visszahozását a kutya már megtanulta, a kiképző nyugodtan félreteheti a labdát, s karmutatással jelezze, hogy az állat merre menjen. Mivel a kutyák rendszerint az első "üres" dobásnál is helyesen reagálnak, valószínűleg a korábbiakban sem látták a labdát a dobás legnagyobb részében a levegőben repülni. Hallották azonban leesni a földre, feltehetően a mozgásirányt a hangirányhoz kapcsolták, s ily módon kondicionálódtak. A visszahozásnál tehát a kutyák irányításának alapja a karmozdulat azonnali felismerése.
 
 
Forrás: arcanum.hu
 

Kapcsolódó tartalmaink:

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

1 hozzászólás | Te mit gondolsz?

  • FÜLÖP XÉNIA - 2019. július 29. 21:52

    Jó nap barátaim, a nevem FÜLÖP XÉNIA vagyok Budapest városából, de a férjemmel együtt Ausztráliába költöztem, amit két évvel ezelőtt elválasztottam a férjemmel. Közöttünk nem volt kommunikáció. A családok és a barátok azt tanácsolták, hogy engedjék el, felejtsd el a házasságot, és folytassam az életemet. Nem akartam házasodni valakivel, mert mélyen, még mindig szeretem a férjemet. Annyira fájdalmat és zavart voltam, amíg el nem olvastam egy vallomást arról, hogy Drigbinovia összegyűjti a törött házasságot szerelmi varázserejének segítségével. Olyan sok bizonyságot tartottam arról, hogyan segített abbahagyni a válást, és visszahozni a népeket ex-szeretőjükhöz, és megújult a hitem. Rögtön kapcsolatba kell lépnem Drigbinoviaval, néhány perccel később válaszolt, és arra utasított, hogy mit tegyek, miután találkoztam a szükséges követelményekkel, 2 nappal később, miután a varázslatot leadta, kommunikációval helyreállt közöttem és a férjem között. Tényleg térdre kéri, hogy felejtsem el és megbocsássam neki. A kapcsolatom most egyensúlyban van, és a férjem minden nap szeretően szeretett. A varázslatok csodálatosan dolgoztak, és a kapcsolatunk erősebb, mint korábban, és semmi nem tud újra elválasztani minket. Annyi webhelyet kerestem, ahol segítséget kérek, reménytelennek tűnt, amíg kapcsolatba nem léptem Drigbinoviaval, aki segített nekem a törött házasságom helyreállításában. Ha hasonló problémája van a házasságodban, azt akarod, hogy a férje vagy felesége újra szeretjen téged, valaki, akit szeretsz, és azt szeretnéd, hogy szeretne téged szeretni. Drigbinovia varázslat templom a megoldás és válasz a problémára, lépjen kapcsolatba vele ma e-mailben. doctorigbinovia93@gmail.com, felhívhatja vagy felveheti a Whats-app-on: +2348144480786, és csodálatos tanúvallomást oszthat meg, mint én.

Ezeket olvastad már?

Egy kutya lopta el a labdát és a show-t a hétvégi focimeccsen

szept. 20, 2017

Egy kutya lopta el a labdát és a show-t a hétvégi focimeccsen

Kis időre félbeszakadt a játék, amikor egy kutya rohant a pályára, és elkezdett játszani a labdával, majd kisebb kergetőzés után megrágcsálta az interjúztató mikrofonját.

Állati kvíz

Oktatás

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.