A kölyökmacska táplálásáról

A kölyökmacska táplálásáról

Kölyökmacskád egy felnőtt macskához képest egyedülálló táplálási szükségletekkel bír. Itt megtudhatod, hogy miként támogathatod a megfelelő eledel kiválasztásával egészséges fejlődését különböző életszakaszaiban. Ahhoz, hogy az életéhez a lehető legjobb kezdetet biztosítsd, a kölyökmacska táplálását az egyes életszakaszok sajátos igényeihez kell igazítanod.

Táplálék kölyökmacskád számára, a születéstől 4 hónapos korig

Ebben az időszakban a kölyökmacska intenzív növekedésen megy keresztül. A csontszerkezet, az izmok és a szervek kifejlődésének elősegítéséhez speciális táplálékra van szüksége.

Élete korai heteiben anyja még szoptatni fogja, ekkor a kolosztrumot (az ún. föcstejet, amely anyagi eredetű ellenanyagokat tartalmaz egyes fertőző betegségekkel szemben) feltétlenül fel kell vennie élete első napján, majd, ha lehetséges anyatejet kell kapnia. Ha ez nem megoldható, akkor javasolt a tejpótló. A Royal Canin a Babycat Milk nevű tejpótló tápszerét ajánlja, amely nagyon hasonlít az anya tejéhez és a nagyon fontos DHA nevű omega-3 zsírsavat is tartalmazza.   Körülbelül négy hetes korában elkezdheted fokozatosan átszoktatni a kölyökmacskát a szilárd eledelre, amint elkezd érdeklődni iránta.

 

Ezen időszakban adhatsz neki a kölyökmacskák fejlődésének első szakaszára kifejlesztett, a szükséges tápanyagokat megfelelő arányban tartalmazó eledelt, amely magában foglalja a 11 esszenciális aminosavat a sejtek-, a szervek és az izomzat megfelelő fejlődéséhez, valamint a bőr, a szőrzet és karmok egészségéhez is szükséges. A macskák szervezete nem képes az esszenciális aminosavak előállítására, ezért elengedhetetlen, hogy azokat eledelük biztosítsa számukra.

12–16 hetes korig, a fajtától függően, a kölyökmacska növekszik és súlya gyorsan gyarapodik, ezért rendkívül magas energiaigénye van, a felnőtt macskáénak körülbelül háromszorosa. Mivel a kölyökmacska emésztőrendszere még fejletlen, energiadús eledelre van szüksége, amely nem túl nagy mennyiségű, hogy ne okozzon emésztőrendszeri problémákat. A Royal Canin ajánlása a Mother and Babycat nevű termékek erre az életszakaszra.

 

Kölyökmacskád táplálása 4-12 hónapos kor között

Fejlődése ezen szakaszában kölyökmacskád energiaszükséglete fokozatosan csökken, bár még mindig jóval többre van szüksége, mint egy felnőtt macskának. Ebben az időszakban tejfogai csontfogakra cserélődnek le, és emésztőrendszere is megfelelően kifejlődik, így innentől könnyebben rághat és fogyaszthat szilárd eledelt. Válassz ilyenkor ennek az életszaksznak megfellelő eledelt. A Royal Canin a Kitten tápjait javasolja.

Fontos tudni, hogy a macska emésztőrendszere csak a testtömegének 3%-át teszi ki – szemben az ember 11%-ával –, ami azt jelenti, hogy az új eledel vagy a stressz miatt gyorsan túlterhelődhet. A kölyökmacska táplálékának és etetésének ebben az időben következetesnek kell lennie: ugyanaz az eledel, ugyanazon a helyen, békés és stresszmentes környezetben.

Ezen időszak során kölyökmacskád a súlygyarapodása gyors, négy-öt hónapos korban hetente 100 grammal gyarapodik. Fontos, hogy rendszeresen nyomon kövesd a súlygyarapodását azért, hogy ne növekedjen túl gyorsan vagy ne merüljön fel az elhízás kockázata. Ennek megelőzésére csak a száraztáp vagy a nedves eledel ajánlott napi adagját add oda neki.

 

Macskád táplálása egy éves kor felett

Felnőttként macskádnak a korábbi időszakokkal összehasonlítva már eltérő táplálási igényei lesznek. Energiaigénye sokkal alacsonyabb, és számos más tényezőt is figyelembe kell venni: az életmódját, mint például azt, hogy lakásban tartott vagy kijáró macskáról van-e szó, a fajtáját, a nemét, illetve azt, hogy ivartalanítva van-e.

 

 

A macska fontos táplálási igénye magában foglalja a taurin nevű esszenciális aminosav biztosítását is számára, amely csak állati eredetű alapanyokból érhető el. Szüksége van többek között megfelelő mennyiségű A- és D-vitaminra is, amelyek támogatják egészségét.

Ha bármikor bizonytalan vagy abban, hogy mi számára a legmegfelelőbb eledel, kérdezd állatorvosodat, aki szívesen segít neked ebben.

A cikket a Royal Canin támogatja

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Kutyánk helyes táplálása

  jan. 28, 2016

  Kutyánk helyes táplálása

  Az egészséges táplálás célja, a fajta normál testtömegének fenntartása és a testi igényeinek kielégítése.

  Állati kvíz

  Táplálás, táplálkozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.