Felnőtt kutya táplálása

Felnőtt kutya táplálása

A felnőtt kutya etetése bármennyire is napi rutin tevékenység, alapvető kötelesség a gazda részéről. Nagyon változatos nézetek és gyakorlatok uralkodnak ezzel kapcsolatosan a köztudatban.

Mivel a kutyák testmérete rendkívül nagy szórást mutat, ezért a táplálás szempontjából kategorizálni kell őket a kifejlett kori testméret alapján:
 • kis (1-10 kg),
 • közepes (10-25 kg),
 • nagy (25-50 kg),
 • óriás testű (50 kg felett).
A másik fontos szempont a felnőtt kor élettartama, ami kistestűknél 1 évtől-7 évig, nagytestűeknél 2 évtől-5 éves korig tart. A kistestűek gyorsabb anyagcserével rendelkeznek, így a testtömeg kilogrammra számítva nagyobb mennyiségű tápanyag bevitel, több fehérje és valamivel nagyobb mennyiségű energia szükséges.
 
A tápanyag- és energiabevitelt meghatározza az adott állat aktivitása is.
Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

Milyen eledelt válasszunk?

A munkakutyák, vemhes és szoptató állatok megemelt mennyiségű fehérjét és magasabb energiatartalmú tápot igényelnek, az ivartalanított, lakásban tartottak pedig kevesebbet.
 
Fontos a napi létfenntartó energia szükséglet meghatározása, ez jelenti a napi normál aktivitás mellett szükséges energia mennyiséget. Ezt érdemes figyelembe venni, hogy extra adag tápokkal ne hízlaljuk el kedvencünket, vagy épp ellenkezőleg csökkent adagokkal ne fogyasszuk indokolatlanul. Ezért is ajánlatos gyári tápokat etetni, hiszen a napi adagok így pontosabban adagolhatóak az ismert táp beltartalmi értékei mellett.
 
A kutya származásánál fogva, - mivel nem teljes húsevő - igénytelenebb a táplálék összetételére. Ettől függetlenül biztosítani kell a megfelelő táplálóanyag (fehérje, szénhidrát, zsír) és hatóanyag (vitaminok, makro- és mikroelemek) bevitelèt a szervezetbe. Fontos, hogy a fehérjék állati eredetűek legyenek, hiszen bizonyos esszenciális aminosavakhoz csak ezek révén jut az állat. A szénhidrátoknál is inkább a lassabban lebomló (cirok, répa) hasznosak az egyenletesebb vércukorszint fenntartása miatt.
 
Házikoszt etetése esetén ezek a pontos beltartalmi értékek kevésbé biztosíthatóak, így előfordulhat, hogy normál mennyiség etetése esetén minőségi éhezés alakul ki, ami bizonyos tápanyagok hiányát vonják maguk után.
 

Milyen gyakran etessünk?

Fontos kérdés az etetések gyakorisága, amiben nagyon megoszlanak a vélemények és sokat is változtak az utóbbi időszakban. Ajánlatos minden kutyát lehetőség szerint naponta kétszer etetni az egyenletesebb gyomorterhelés és a jobb emésztés érdekében. Ha erre nincsen lehetőség, elegendő a napi egyszeri is, amit estére időzítsünk, a napi aktivitás utáni pihenő időszakra.
 
Fontos az etetési időpontok meghatározása és ezek következetes betartása. Az etetés időtartama ne tartson 20-30 percnél tovább, az el nem fogyasztott eleséget vegyük el kedvencünk elől. Folyamatosan ellenőrizzük a kondíciót és annak megfelelően változtassuk a táplálék adagokat. Vegyük figyelembe az évszakonkénti igényeket is (nyári meleg, téli hideg), vedlések, párzások időszaka.
 
A táplálás alapvető fontosságú, nagy odafigyeléssel és következetességgel egy életvidám, boldog, jó kondícióban levő egészséges társunk lehet!
 
 
log
Szakértői cikk
Dr. Paál Csaba

Dr. Paál Csaba

Állatorvos Dr. Paál Csaba

szakterületei: Tartás, gondozás, Betegségek, Táplálás, táplálkozás

Dr. Paál Csaba további cikkei

10
Összesített értékelés
6 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Kutyánk helyes táplálása

  jan. 28, 2016

  Kutyánk helyes táplálása

  Az egészséges táplálás célja, a fajta normál testtömegének fenntartása és a testi igényeinek kielégítése.

  Állati kvíz

  Táplálás, táplálkozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.