Hogyan etessük kölyök kutyusunkat

Hogyan etessük kölyök kutyusunkat

A legtöbb laikus gazda, aki először kerül kapcsolatba a kutyával, az általában pár hetes vagy hónapos állattal kezdi meg az állattartással kapcsolatos teendőit. Ráadásul az ebek kölyökkorban a legérzékenyebbek a táplálásra, az eleség mennyiségi és minőségi paramétereit figyelembe véve.

A kölyökkori helyes táplálás a kutya egész élettartamára hatással van, nem megfelelő táplálás esetén életre szóló mozgásszervi, sőt egyéb szervi elváltozások alakulhatnak ki.
 
Sajnos a köztudatban is minden tudományos alapot nélkülöző tévhitek keringenek a táplálással kapcsolatosan.
 
A legfontosabb, hogy a kutya ragadozó, de nem teljes húsevő állat,
Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva
az eleségében főként állati eredetű fehérjéket igényel, de bizonyos növényi eredetűeket is meg tud emészteni.
 
Kölyökkorban igazán fontos a táplálóanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) és a hatóanyagok (vitaminok, makro- és mikroelemek) megfelelő minősége és mennyisége az eleségben. A kölyköknél is fontos a fajta szerinti testméret és az életkor a táplálásban.
 
A kistestű fajták gyorsabb anyagcseréjük miatt már 12 hónapos korukra elérik a végleges méretűket és a testtömegüket, míg a közepes testűek 12-18 hónapos korukra, a nagy testűek csak 18-24 hónapos korra.
 
Az egyes fajták növekedési sebessége is eltérő a nagyobb testű fajták ugyanis intenzívebben nőnek. A kistestű fajták a születéskori testsúlyukat megtízszerezik, amíg a nagy testűek akár a százszorosára is növelhetik a testtömegüket a növekedési periódusban.
 
Az intenzív növekedés a 4-8 hónapban zajlik. Ebben az életkorban kell a legjobban figyelni a testtömeggyarapodásra, hogy ne tápláljuk alul, vagy ne etessük túl kedvencünket.
 
A kölykök energia igénye a növekedési fázisban kétszerese a felnőttekének, viszont a gyomor mérete nem áll ezzel a megnövekedett igénnyel arányban. Ezen oknál fogva a kölyköket naponta többször kell etetni,
  • 6-8 hónapos korig 3-4 alkalommal naponta,
  • majd 8-12 hónapos korig kétszeri,
  • majd napi 1-2x-i gyakorisággal.

A kölyökkori eleségnek koncentráltabbnak kell lennie a felnőttekénél, emelt energiatartalom, magas fehérjekoncentráció (26-32%) és természetesen ideális vitamin és ásványi anyag tartalom szükséges a zavartalan, harmonikus növekedéshez.
 
Az intenzív növekedés időszakában előfordulhat túletetés hatására létrejövő elhízás, ami ekkor különösen káros. Az izomtömeg fejlődése nem genetikai program szerint zajlik és lényegében extrém mértékben növelhető, a csontozaté pedig szigorúan programozott.
 
A csontozat növekedésének időszakában a még fejletlen, kevésbé szilárd csontokra egy túlsúlyos test rendkívüli mértékű nyomást gyakorol és azok a túlterhelés hatására elhajlanak, deformálódnak, amely kihatással van az ízületek mozgásfunkcióira is. Leggyakrabban érintett területek az alkarok, a lábszárak és a csánkízületek. Az testsúly ízületi felszínekre gyakorolt nyomása miatt a hyalin porc berepedezik és le is válhat. Ez a váll-, könyök-, és térdízületekben jöhet létre. Az ízületi túlterhelődés a veleszületetten hibás ízületek idejekorán megjelenő degeneratív folyamatait is felgyorsítja (váll-, könyökízületi diszplázia). Ezen mozgásszervi elváltozások a nagytestű fajtákra jellemzőek, túlzott energiabevitel miatti túlsúly kialakulásakor.
 
 
Nagyon gyakori jelenség még manapság is a csonterősítők adása kalcium és D-vitamin formájában, ami a csontozatban levő erek meszesedéséhez és ennek következtében kialakuló ízületi porc táplálási zavarához vezethet. Gyakori ezen porcfelszínek leválása és degeneratív ízületgyulladásnak a kialakulása (osteochondrosis). Ezen kórképek már fiatal korban súlyos mozgászavarral járnak.
 
A kalcium túlsúly és a D-vitamin együttes hatása lágyszervi elmeszedést okoz (tüdő). A zsírban oldódó vitaminok túladagolása ritka, de előfordulhatnak szem és bőr elváltozások formájában.
 
Fiatal korban javasolt nagytestű fajták esetén porcvédő táplálék kiegészítők (glükozamino-glikán, kondroitin-szulfát)  adagolása, kúraszerűen. Ezekkel a készítményekkel az ízületi porcok és a lágyrészek víztartalma és rugalmassága fokozható. Fontos szempont még, hogy már ebben az életkorban szoktassuk kedvencünket rendszerességre és következetességre, amit leginkább az etetési időpontok betartásával érhetünk el. Ez felnőtt korban is meghálálja majd magát.
 
Dr. Paál Csaba
Főkép: de.forwallpaper.com
log
Szakértői cikk
Dr. Paál Csaba

Dr. Paál Csaba

Állatorvos Dr. Paál Csaba

szakterületei: Tartás, gondozás, Betegségek, Táplálás, táplálkozás

Dr. Paál Csaba további cikkei

10
Összesített értékelés
8 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

1 hozzászólás | Te mit gondolsz?

  • Ur Valéria - 2020. november 02. 9:02

    Jó reggelt! Szeretnék még többet megtudni az amerikai staffordshire terrier-ről. Remélem nem gond.

Ezeket olvastad már?

Macska etetése: kölyök, felnőtt és idős

Macska etetése: kölyök, felnőtt és idős

Nem mindegy, hogy milyen korú cicáról beszélünk. Macskánk szervezetének olyan eledelt kell választanunk, amely életkorának és egészségi állapotának megfelelő. A mennyiség és a rendszeresség sem min...

Állati kvíz

Táplálás, táplálkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.