Mindent az idős kutya táplálásáról

Mindent az idős kutya táplálásáról

Az élővilág általános jelensége az öregedés; a születés magával hordozza az elmúlást. Ez a vissza nem fordítható, kérlelhetetlen biológiai folyamat természetesen vonatkozik kutyáinkra is.

Az öregedés lassú folyamat, melynek során a szövetek és a sejtek jelentős változásokon mennek keresztül. Egy-egy specifikus szövet sejtjei nem csupán számukat tekintve, hanem méretükben is csökkennek. Ahogyan az állat egyre öregebb lesz, az izomszövetben például az izomsejtek száma és mérete is csökken, vagyis sorvad, gyengül az állat izomzata. A szív teljesítménye és a vesék működése az öregedő állatokban szélsőséges esetekben akár 30, illetve 50 százalékkal is csökkenhet. Az öregedés tehát egyfajta leépülés. Ezt mindenképpen vegyük figyelembe, amikor összeállítjuk öregedő ebünk étrendjét.

Ahogyan a kutya egyre jobban korosodik, úgy változik étvágya is. Az életkorral párhuzamosan csökken az emésztőrendszer teljesítőképessége. Ezért idős kutyánk kevesebbet eszik, s a számára nehezen emészthető eledelt esetenként nem fogyasztja el, vagy válogat.

Az ilyen - öregedő vagy öreg - eb táplálási szabályai ezért többé-kevésbé megegyeznek a felnőtt kutyáéval, azzal a különbséggel, hogy már az esetleges kisebb etetési hibák (pl. a rosszul választott táplálék) is hamar problémát okozhatnak.
 
Gyorsabban jelentkezik ugyanis ebben a korban a helytelen táplálkozás egyik legáltalánosabb következménye: az elhízás. Érdemes hát az életkornak megfelelő etetési szabályokra odafigyelni és betartani azokat.
 
Idős korú kutyának számít a 9-11 év feletti eb, amely kora testméretétől függ.
Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva
 

 

Idős kutyának számító kor testméret szerint:

Kistestű kutya esetén, 1-10kg testsúlyig - 11 éves kortól számítanak idősnek

Közepes testű kutya esetén, 10-25kg testsúlyig - 10 éves kortól számítanak idősnek

Nagytestű kutya esetén, 25-45kg testsúlyig - 9 éves kortól számítanak idősnek

Óriástestű kutya esetén, 45kg felett - 7 éves kortól számítanak idősnek

 

 

Mit adjunk és mennyit idős kutyánknak?

Az idős eb táplálékának kétharmad része hús egyharmad része növényi eredetű élelem legyen. Már 5 éves kortól kezdve, fokozatosan csökkentsük kutyánk napi csontadagját, hogy a székrekedést elkerüljük.

Kukoricával, borsóval, babbal csak kismértékben etessük az állatot.

 

Idős kutyánknak kb. egyharmad annyi táplálékra van szüksége, mint egy kifejlett, ereje teljében lévő állatnak.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

 

Ezen belül ügyeljünk arra, hogy az idősödő ebnek sovány, zsírszegény kosztot adjunk, mivel a zsírok emésztése nehéz, túlzottan igénybe veszi a szervezetét, ráadásul nincs szükség annyi kalóriára, mint a mozgékonyabb, aktívabb, fiatal ebeknek.

Ami pedig a szénhidrátokat (tésztafélék, rizs, burgonya stb.) illeti, ezeket főzzük meg, mert így könnyebben emészthetők. Hasznosításuk egyébként vízben oldható D-vitaminok bőséges adagolásával még inkább megkönnyíthetjük.

Sok tulajdonos úgy véli, hogy idős kedvencének erősen lekopott fogai, illetve hiányos fogazata miatt kizárólag folyékony, pépes étel való. Erre azonban így nincs szükség, mert a nedves, lágy eledelek, a húslevesbe áztatott táplálékok teljesen megfelelnek, a túlságosan kemény ételeket viszont kerülni kell.
 
A túltáplálás minden korban veszélyes, de különösen vonatkozik ez az idős kutyára, amely ha elhízik, akkor az amúgy is fáradt mozgás- és emésztőszervei, érrendszere, szíve csak fokozott munkával tudják ellátni a nagyobb testet, mint egyébként. Az idős (és kövér) eb sokkal hajlamosabb a különböző betegségekre.
 
Az elhízás megelőzhető helyes táplálással és az idősebb korral összeegyeztethető rendszeres mozgással.
Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva
 
Mivel az öreg kutya emésztőszervei nehezebben dolgozzák fel a táplálék alkotó részeit, tanácsos naponta többször, kisebb mennyiségben etetni az ilyen ebet.
 
Fontos szabály: ne adjunk édességet idős kutyának!
Tévhit, hogy a cukor például erősíti a szívet. Az édesség kizárólag a táplálék hizlaló hatását növeli, és nincs semmiféle vitamin-, valamint nyomelemtartalma. Szükségtelen tehát. Arról nem is beszélve, hogy kifejezetten rontja a fogakat.
Állati eredetű fehérjéről viszont minden étkezésnél gondoskodjunk: a hús, a tejtermékek, a tojás etetésével az állat szervezetében fokozódik az ellenálló képesség a különböző betegségekkel szemben, javul az erőnléte.
 
Az öregedő eb tápláléka egyébként - a megfelelő foszforarány mellett - 0,5 százalékkal több kalciumot tartalmazzon, mint fiatalabb társainak kosztja.
 
Végezetül talán azt sem árt tisztázni, menynyit ihat az idős kutya. Nos, amennyit csak akar! Az idős eb szervezete meglehetősen érzékeny a folyadékvesztésre, ezért ügyeljünk arra, hogy bármikor ihasson, ha megszomjazik.
 
Abban az esetben, ha korának megfelelően etetjük kutyánkat, odafigyelünk életmódjára, biztosítjuk számára az elegendő testmozgást, rendszeresen ellenőriztetjük az állapotát állatorvossal, elvégeztetjük a szűrővizsgálatokat, akkor hosszabb ideig maradhatunk együtt kedvencünkkel.

 

Forrás: arcanum.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

log
10
Összesített értékelés
1 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezzel tápláld kedvenced!

  Ezeket olvastad már?

  Macska etetése: kölyök, felnőtt és idős

  Macska etetése: kölyök, felnőtt és idős

  Nem mindegy, hogy milyen korú cicáról beszélünk. Macskánk szervezetének olyan eledelt kell választanunk, amely életkorának és egészségi állapotának megfelelő. A mennyiség és a rendszeresség sem min...

  Állati kvíz

  Táplálás, táplálkozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.