Vesebeteg cicák étrendje

Vesebeteg cicák étrendje

A vesebeteg cicák étrendje nagy odafigyelést igényel, és ezen belül három szempontot kell szem előtt tartani.

1. Vízbevitel

A krónikus vesebetegségben szenvedő cicák hamarabb kerülnek dehidratált állapotba amiatt, hogy a vese vízmegtartó képessége csökkent. A megfelelő folyadékbevitel nagyon fontos, és mivel a cicák a folyadék nagy részét általában az ételükből nyerik, így vesebeteg cicákat, ha csak lehetséges, inkább nedves eledellel kell etetni, a gabonák kerülése mellett. 

2. Fehérje tartalom

Egy vesebeteg cica ideális étrendjének könnyen emészthető, biológiailag megfelelő fehérje tartalommal kell rendelkeznie, ilyenek a nyúl és a szárnyas. A vérben veseelégtelenség esetén a sok mérgező anyag a fehérje lebomlás miatt halmozódik fel. Klinikai vizsgálatok szerint a nyers húst fogyasztó vesebeteg cicák nagyon jól vannak az olyan könnyen emészthető fehérjékkel, mint a nyúl, csirke. Ha az étrendben túl kevés a fehérje, a cica fogyni kezd, ami az általános egészség szempontjából rendkívül veszélyes. A cicák az alacsony fehérjetartalmú ételeket nem találják finomnak, és a nyers, magas fehérjetartalmú étrendre való átállás jobb étvágyhoz vezet.

3. Alacsony foszfát tartalom

A foszfor a jó egészséghez nélkülözhetetlen ásványi anyag. Az egészséges szervezet jól szabályozza a foszfor szintet a felesleges foszfor vesében való kiválasztásával. Egy CKD-s cica veséje a felesleges foszfort már nem tudja kiválasztani. A CKD-s cicák vérében a foszfor szint magas, ezt hívjuk hiperfoszfát anémiának.

A hiperfoszfát anémia jelentkezhet:

  • étvágytalanságban,
  • koordinációs zavarokban,
  • gyengeségben és rángógörcsökben.
  • Előfordul, hogy a cica nem emeli fel a fejét, olyan, mintha nehéz lenne tartania.

Ezért az étrend foszfáttartalmát csökkenteni kell az ilyen ételek megvonásával, vagy foszfát megkötő gyógyszerezéssel.

A legjobb választás a nyers húsos csont, a csontot a keverékbe adagolva ledarált formában, a kalcium-foszfor egyensúly fenntartása érdekében.

A vesebeteg cicák étrendje a következő:

Csökkentett fehérjetartalom, csökkentett foszfortartalom, csökkentett kálium, megnövelt omega-3 zsírsav, megnövelt B vitamin és hozzáadott antioxidánsok.

A fehérjetartalom csökkentése vitatott, de úgy találták, hogy a könnyen emészthető (állati eredetű) fehérjéken (pl. nyúl) élő vesebeteg cicák nagyon jól vannak.

Fontos, hogy a nyers hús diéta nem tartalmaz túl sok fehérjét, éppen annyit, amennyire egy ragadozónak szüksége van.

Nem mutattak ki a tanulmányok bizonyítékokat arra nézve, hogy a fehérje egyedüli csökkentése megakadályozná a vesebetegség rosszabbra fordulását. Mindegyik vizsgálatban csökkentették a fehérjét, a foszfort és a sót.

Újabban azt gondolják, hogy a szérum foszfát csökkentése sokkal fontosabb a cicák vesebetegségének kezelésében, mivel ragadozók, és így fehérjére szükségük van. A vesebeteg diéta másik fontos összetevői a kálium és az omega-3 zsírsavak.

Érdekes módon, azt találták, hogy a normál nyers hús étrend majdnem a legmegfelelőbb a vesebeteg cicák számára is. Könnyen emészthető, jó minőségű fehérje, sok természetes zsírsavval, magas B vitamin tartalom és alacsony foszfát tartalom.

Ha boltban vásárolt hússal etetünk, célszerű omega-3 hozzáadagolás, mert az ilyen húsok ezekből a fontos zsírsavakból keveset tartalmaznak.

Írta: Bartos Ildikó

Lyrene-Birmans tenyészet

Forrás: feline-nutrition.org
Főkép: 
Pexels

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log
Szakértői cikk
Bartos Ildikó

Bartos Ildikó

Lyrene Birman Tenyészet tulajdonos Lyrene - Birmans

szakterületei: Fajtaleírások, Viselkedés, Felelős állattartás, Tartás, gondozás, Táplálás, táplálkozás

Bartos Ildikó további cikkei

10
Összesített értékelés
6 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

1 hozzászólás | Te mit gondolsz?

  • Erika Bakonyi - 2020. február 19. 10:56

    Végre már, h valaki ezzel és így foglalkozik. Évek óta a feline nutrition oldalon szerzem be a valós híreket cica egészség és táplálás terén! A másik hasznos oldal még a catcentric hasonló a feline nutrition oldalhoz.

Ezeket olvastad már?

A kalcium-foszfor arány szerepe a cicák étrendjében

A kalcium-foszfor arány szerepe a cicák étrendjében

Széles körben ismeretes, hogy a cicák étrendjének kalciumot és foszfort is kell tartalmaznia.

Állati kvíz

Táplálás, táplálkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.