11 dolog, amivel megrövidítjük kutyánk életét

11 dolog, amivel megrövidítjük kutyánk életét

Segítsünk kutyánknak, hogy hosszú életet éljen és kerüljük el a következő dolgokat!

Kutyagazdiként azt gondoljuk, hogy azzal, hogy minőségi ételeket vásárolunk kedvenceinknek, ha időnk engedi játszunk vele, vagy néha megszeretgetjük őket, azzal egészséges életet biztosítunk nekik. De ennél sokkal többre van szükség egy egészséges kutya felneveléséhez. Mozgalmas életünk miatt néha figyelmen kívül hagyunk olyan egyszerű intézkedéseket, melyek segíthetnek kutyáink életének meghosszabbításában.

A jó hír az, hogy soha nem késő javítani kutyánk életmódján. Íme néhány dolog, mely akaratlanul is lerövidítheti kutyánk életét.

1. Túlsúyos kutya

Az Association for Pet Obesity Prevention (Szövetség az Állatok megelőzésére szervezet) szerint a kutyák 53 százaléka túlsúlyos. Ezenkívül az egyesület megállapította, hogy ezeknek az elhízott kutyáknak a tulajdonosainak 95 százaléka helytelenül azonosította a normális testsúlyt kutyáiknál. Dr. Shari Brown, a Virginia állambeli Chesapeake város állatorvosa megállapította, hogy a túlsúly nemcsak, hogy megrövidíti a kutyák életét, de az életminőségüket is csökkenti.

„Az emberek nem veszik észre, hogy a kutyák, nem tudják úgy feldolgozni vagy lebontani az ételeket, mint mi.” – magyarázza.

Például, ha egy kutya eszik 1 gramm cheddar sajtot, az egyenértékű kalóriákban azzal, mintha egy ember 1,5 hamburgert vagy 3 csokoládét enne meg. De nemcsak emberi élelemmel lehet túltáplálni, egyes kutyákat simán kutyacsemegével táplálnak túl. „Szoktam mondani az embereknek, hogy minden csemegét kezeljenek úgy, mint egy cukorkát. Adna-e gyermeke számára minden nap 8 cukorkát egy nap? Nem hiszem.” - tette hozzá Brown.

Dr. Brown azt tanácsolja megoldásként, hogy korlátozzuk az emberi táplálékot, melyet kutyánknak szoktunk adni és növeljük kedvencünk edzésprogramjait. „Ha hideg van vagy nem tud a gazdi edzeni vele akkor már az is elég, ha csak néhány körre a ház körül elviszi pórázon vagy a házon belül sétáltatja.” - mondja Dr. Brown „Bármi jó, ami mozgás neki.”

Ha továbbra sem változik a kutya súlya, akkor állatorvoshoz kell fordulni, aki előír egy diétás programot négylábú barátunknak. Mi okozhat még túlsúlyt? Előfordulhat az is, hogy valami egyéb betegség áll az elhízás hátterében, mint például hyperadrenocorticism vagy a hypothyroidism, amelyek hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz. Ennek kiderítésében is segíthet az állatorvos.

2. Elhanyagolt fogápolás

A fogínybetegség gyakori probléma a kutyáknál. Az American Humane Society beszámolójából kiderül, hogy az állatorvosok úgy becsülik, hogy

az öt évnél idősebb kutyák, több, mint 85 százaléka szenved olyan állapotban, melyet az élelmiszerek után a fogak között maradt maradék okozott és a kutya szájában lerakódásokat képzett.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

A szájüregi baktériumok felhalmozódása végső soron az állatok egészségi problémáihoz vezethet, beleértve a szívbetegség problémáit és a vesék fertőzését is.

Mit tehetünk kutyánk megfelelő szájhiginiájáért?

Dr. Jeff Werber, a Los Angeles-i állatorvosi csoport tulajdonosa azt javasolja, hogy ragadjunk meg egy fogkefét amilyen gyakran csak tudjuk és súroljuk meg kutyánk fogait. "Nem olyan nehéz ecsetelni a kutya fogait (az ujjkefe nagyon jól működik), és vannak olyan fogápoló rágójátékok és csontok, amelyek csökkentik a lerakódást valamint segítenek fenntartani a megfelelő szájhigiéniát."- magyarázza.

„És az is egy jó ötlet, hogy évente legalább egyszer látogasson el állatorvosához egy professzionális fogtisztításra.” - mondja Dr. Werber.

3. Kihagyott éves ellenőrzések

Lehet, hogy kényelmetlen kutyánk számára az évente egyszeri alapos átvizsgálás, de megmenthetjük vele az életét. „Egyszerűen csak az növelheti a kutya élettartamát, ha évente egyszer vagy kétszer látta állatorvos” - mondja Dr. Brown, aki még a látszólag egészséges kutyák számára is hangsúlyozza az éves fizikai vizsgálat fontosságát.

ha már jelentkeznek a tünetek, lehet, hogy már túl késő

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

„Még ha látszólag semmi baja sincs a kutyának, belül akkor is lehet valami." - magyarázza „És a kutyáknál számít az idő. Sokszor, ha már jelentkeznek a tünetek, akkor már túl késő. De ha korán kezdjük a kezelést, ez segíthet a kutya életminőségének és mennyiségének javításában” - tette hozzá Dr. Brown.

A szakértők, köztük Brown is azt javasolják, hogy a kutyákat évente egyszer vagy kétszer vigyük el fizikai vizsgálatra. (Főleg a 7 évnél idősebbeket.) Ha a múltban felmerült bármi probléma akkor az éves vérvizsgálatot is kérni kell a kutyák számára. Azt is javasolják a gazdiknak, hogy tartsuk naprakészen a háziállatokra vonatkozó kötelező és javasolt oltási időpontokat, hogy megvédjük őket a veszettségtől, szopornyicától, parvovírustól, az adenovírustól, a parainfluenzától és a bordatellától.

4. A napi megfelelő testmozgás hiánya

Azért, mert hétfőn keményen edzettünk, futottunk vagy játszottunk a parkban vagy a kutyafuttatóban még nem jelenti azt, hogy csütörtökig nincs szüksége kedvencünknek semmilyen mozgásra. Dr. Kim Smyth állatorvos szerint, a testmozgás nemcsak a túlsúly megelőzésében segít, hanem lelki, mentális egyensúlyt is teremt a kutya számára.

Találjunk egy olyan tevékenységet, amelyet mindketten élvezünk és napi rutinná válhat. „Az csak egy plusz, hogy mindenki nyerhet ezzel, hiszen a gazdi is gyorsabban veszítheti el a súlyfeleslegét ha kutyájával együtt edz.” - javasolja Dr. Kim Smyth.

Ha nincs időnk a parkban menni, sétáljunk a lakópark vagy a ház körül, dobáljuk a labdát vagy rossz idő esetén a lakásban is játszhatunk bújócskát, de ha van elég tér, akár itt is labdázhatunk.

5. Cigaretta füst

Sokan vannak, akik dohányoznak a lakásban és hasonlóan az embereknél, a kutyák tüdeje sincs felkészülve arra, hogy egész nap füsttel romboljuk. Dr. Werber szerint a másodlagos füst rendkívül káros lehet a háziállatok számára, ami mindenféle betegséget okozhat, például a megnövekedett rákkockázatot és a káros légzőszervi problémákat.

Nyilvánvalóan az ideális módja ennek a helyzetnek a megoldásában az, hogy nem dohányzunk. De ha a szokás fontos, akkor bizonyosodjunk meg róla, hogy nincs a közelünkben a kutya. Ne cigarettázzunk a lakásban, ha a kutya is bent tartózkodik. Ha nem tudjuk megoldani és erkély sincs, nyissunk ablakot és ott dohányozzunk, valamint rendszeresen szellőztessünk.

6. Szívférgesség, bolhák és kullancsok megelőzésének hiánya

Ezek az intézkedések ugyanolyan fontosak, mint a kutya védőoltásaira való odafigyelés. "A bolha, a szívférgesség és a kullancs ellenőrzése döntő jelentőségű." - mondja Dr. Patrick Mahaney, a California Állat Akupunktúra és Wellness Központtól. Ezek a kis apróságok betegségeket terjesztenek, amelyek közül néhány életveszélyes. Szerencsére sok megelőzési lehetőség áll rendelkezésünkre, mint a kullancsnyakörv, spray, rácsepegtetős oldat vagy tabletta.

Fontos, hogy csak olyan megelőzési eszközöket és szereket használjunk, amelyet kifejezetten háziállatok számára fejlesztettek ki. Ezek a készítmények elpusztítják a bolhákat és kullancsokat, valamint védettséget biztosítanak az újbóli fertőződéssel szemben a kezeléstől számított 4-6 hétig - márkától és terméktől függően.

Hasznos lehet, ha felírjuk a naptárba, hogy mikor esedékes a köetkező adag.

7. Túlhajszolt kutya

A mini- és kisméretű kutyafajtáknak, valamint néhány rövidorrú kutyafajtára is igaz, hogy más típusú kutyákhoz képest kevesebb mozgásra/edzésre van szükségük. Például az Angol bulldogokat, a Francia bulldogokat, a Pekingi palotakutya-kat és a Boxereket nem szabad extrém melegben edzeni - persze nagyon melegben egyébként se legyünk kint semmilyen kutyával - , mivel életveszélyes lehet nekik. De az is előfordulhat, hogy túl keményen hajszoljuk egy-egy esetben kedvencünket, ha mondjuk egy versenyre készülünk.

Kérdezzük meg állatorvosunkat, hogy mennyi és milyen típusú edzés lehet a legjobb kedvencünknek, esetleg tájékozódjunk megbízható fajtaleírásokból vagy kérdezzük meg a fajtaszervezetnél, hogy milyen edzési javaslatot tanácsolnak az adott fajtára vonatkozóan.

Fontos továbbá, hogy figyeljünk oda a kutya jelzéseire, nem sok-e neki az edzés. Ilyenkor olyan tüneteket tapasztalhatunk, mint a túlzott zihálás, az edzés közepén elesik, lefekszik, lassabban fut vagy nem hozza vissza a játékot. Ha úgy gondoljuk, hogy kedvencünk kifáradt, ne erőltessük a feladat elvégzését.

8. Asztalról való etetés

„Amellett, hogy extra kalória is, teljesen felesleges is a kutya étrendjéhez, a zsíros asztali maradékkal való táplálás hasnyálmirigy gyulladáshoz vezethet."- mondja Dr. Smyth

Számos étel, amelyet az emberek fogyasztanak, rendkívül magas a zsírokban és a cukrokban emellett bizonyos emberi élelmiszerek, mérgezők lehetnek háziállatok számára, ha fogyasztják őket. Ez az a 15 étel, amit soha ne adj kutyádnak.

Persze vannak pillanataink amikor nem lehet ellenállni azoknak a hatalmas kérlelő szemeknek. Figyeljünk azonban arra, hogy egy egészséges csemegét kínáljunk fel számára, mint a bébi sárgarépa vagy az alma szelet.

Megoldás lehet az is ha rászoktatjuk kedvencünket, hogy csak a tányérjából fogadhat el ételt (ezzel a trükkel amúgy akár megelőzhetjük, hogy az utcán talált csemegét megegye). Fontos megjegyezni, hogyha megoldható, akkor a tál ne az étkezőasztal alatt vagy közvetlenül mellette legyen. Ha mindenképpen szeretnénk neki is egy finom falatot adni, álljunk fel, menjünk el az asztaltól és ott adjuk oda neki a falatot.

9. Felügyelet nélkül hagyott kutya

Ha megengedjük kutyánknak, hogy szabadon mozogjon az utcán anélkül, hogy figyelnénk rá, ezzel megnyitjuk az ajtót a lehetséges tragédiák egész sorához. Ilyen például: autók, más kutyák, gátlástalan emberek, vadászok vagy légpuskával felszerelt önkéntes bíráskodók.

Ne hagyjuk, hogy négylábú társunk egyedül kóboroljon az utcán, még akkor se, ha van rajta nyakörv, biléta vagy rendelkezik mikrochippel. 

Fontos, hogy mindig tartsuk kutyánkat pórázon, amikor kint sétálunk, különösen a közösségi területeken (pl.: utca, lakópark, stb..). Számos termék közül válogathatunk, amelyek állítható hosszúságúak, szabályozhatóak, így a gazdinak sem kell rohanni és kedvencünk is szabadabban érezheti magát. Ha pedig a parkba vagy kutyafuttatóba vittük, legyünk felelős gazdik és kísérjük figyelemmel a játékot. Ha észreveszünk egy lehetséges konfliktushelyzetet, azonnal vigyük el onnan kedvencünket.

10. Szocializálatlan kutya

"Azok a kutyák, akik nem szocializálódtak, nem kapják ugyanazt az élettől, mint boldog, szocializált társaik." - állítja Dr. Werber. "Gyakran előfordulnak a szorongás és a félelem okozta problémák, sőt még bőrgyógyászati problémák is, és nem élvezik a sétákat" - magyarázza.

Egy olyan kutya, aki emberi beavatkozás nélkül nem tud szórakozni, depresszióssá válhat.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

Fontos, hogy már kölyökkorban vigyük el kedvencünket kutyaiskolába és tanítsuk meg neki a közösségi kutyás viselkedést. Járjunk el kutyás találkozókra, hogy meg tudjon ismerkedni más kutyákkal.

Hagyjuk, hogy a kutya megálljon és üdvözölje a többi kutyát séta közben, vagy ha más gazdis kutyák jönnek oda hozzánk séta vagy játék közben, nézzük meg a reakciót, hagyjuk ismerkedni őket, természetesen tisztes távolságból. (Itt most nem térünk ki az agresszív kutyákra és a tüzelési időszakra vonatkozó fokozott figyelemre és szabályokra)

 

11. Ivartalanítatlan kutya

Számos szakértő egyetért azzal, hogy a nem ivartalanított kutyáknál nagyobb a rákos megbetegedések kockázata, nem beszélve az ivaros kutyák viselkedési problémáiról.

Hazánkban az ivartalanítás körül számos tévhit kering, amelyet az állatorvosok és állatvédők is igyekeznek megdönteni.

Az ivartalanítással nem csak a menhely lakóinak vagy a kóbor kutyák számának csökkenését tudjuk elérni, de számos egészségügyi előnye is van.

Gondoskodjunk róla, hogy a helyi állatorvos elvégezze a szükséges ivartalanítást.

Forrásanyag: petmd

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log
10
Összesített értékelés
1 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

1 hozzászólás | Te mit gondolsz?

  • Pici Bobóka - 2018. október 15. 20:59

    Nagyon fontos információk,köszönjük!

Ezeket olvastad már?

15 étel, amit soha ne adj a kutyádnak

15 étel, amit soha ne adj a kutyádnak

A kutyák étkezés szempontjából telhetetlenek. Befejezted a vacsorádat és azt hiszi ő következik, hogy megeheti a maradékot a tányérodról. Vagy téged megfognak, azok a hatalmas nagy szemek, melyekke...

Állati kvíz

Tartás, gondozás

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.