A fülkupírozás

A fülkupírozás

A fülek alakja és mozgékonysága a kutya fejének jellegzetes kifejezést kölcsönöz, sőt még a vérmérsékletéről is árulkodik. Vannak álló, előrebicsakló, lelógó, kupírozott (vágott) fülű kutyák.

A fülkupírozás egy kozmetikai műtét, amelyet tipikus kutyafajták fülén végzik. A kupírozott fülű kutyák fülei eredetileg lelógnak (dobermann, boxer, dog stb.), csupán a megfelelő sablon szerint elvégzett műtét és hosszan tartó kezelés után állnak fel.
 
Ma már számos országban tiltják a beavatkozást, Magyarországon is! Az állatvédelmi törvény ma már kifejezetten tiltja az olyan jellegű beavatkozásokat az állatokon, amelyek a külcsín megváltoztatására irányulnak vagy éppen régi, elavult szokás miatt alakultak ki.
Külön nem tér ki a törvény arra, hogy ne vágjuk és állítsuk fel a doberman fülét, de egyértelműen kijelenti, hogy az ilyen jellegű beavatkozások tilosak:
 

10. § (1) Az állat küllemének megváltoztatása érdekében, továbbá más, nem az állat egészsége vagy későbbi egészségkárosodásának megelőzése céljából történő sebészeti beavatkozás – az ivartalanítás és a fajtajelleg fenntartása kivételével – nem végezhető.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva
 
 
Miért kupíroztatják a kutyák a fülét?
A fülvágás hívei arra hivatkoznak, hogy a kutya füle különösen érzékeny, verekedés közben könnyen megsérülhet. A sebzett vagy megtépett fül erőteljesen vérezhet, emiatt a kutya legyengül. Régen a legtöbb vadászkutya fülét születésük után néhány héttel csonkolták, hogy elejét vegyék a sérüléseknek. Manapság a kupírozást kizárólag esztétikai szempontból végeztetik el.
 
 
Hogyan történik a beavatkozás?
Érzéstelenítéssel vagy altatással történik. A különböző fajtájú kutyáknál különböző formájú sablonokat alkalmaznak.
 
 
A kupírozott fül célja, hogy a fül formája kiemelje a kutya fejének jellegzetességeit.
Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva
 
 
Műtét után:
A műtét után a füleket ragtapasszal rögzítik olyan módon, hogy később a kívánt formában álljanak, és az állatnak a legkevesebb fájdalmat okozza. Az időben, szakszerűen kupírozott fül a műtét után 2-4 hét múlva rendszerint feláll.
Ha a fülporc gyenge vagy hosszúra sikerültek a fülek és emiatt nincs tartásuk, előfordulhat, hogy csak jó néhány hónap múlva állnak fel előírásszerűen. Ezt a folyamatot egyébként a fülek felragasztásával, rögzítésével a tulajdonos is elősegítheti, meggyorsíthatja. Ha a seb hegesedésekor a fül zsugorodik, akkor a zsugor kitépésével lehet segíteni a bajon. Ha kiderül, hogy a fül azért nem áll fel, mert hosszúra sikerült, akkor - szerencsés esetben - újabb műtéttel a hiba helyrehozható.
 
 
Aktuális trendek és koponyaforma figyelembevétele:
A kupírozásnál többnyire figyelembe veszik az éppen időszerű divatot, valamint a kutya koponyaformáját. Vannak olyan szakemberek, akik csak akkor végzik el a beavatkozást, amikor a kutya végleges fejformája már kialakult.
 
 
Mikor időszerű a kupírozás:
A műtét során a kölyök testtömegét is figyelemmel kísérik, a törpeschnauzereknek pl. mindaddig nem csonkolják a fülét, amíg a testtömegük el nem éri a 3 kg-ot. A kiskutya kora is befolyásolja a műtét elvégzésének időpontját: egyesek a 6-8, mások a 10-12 hetes kort tartják a legelőnyösebbnek.
 
Figyelni kell a kölykök megfelelő táplálására fogváltás idején, ugyanis a fejlődő végleges fogak elvonják a kalciumot a fül porcszövetétől, és ebben az időszakban előfordulhat, hogy az addig hetykén meredező fül kissé puhulni, kókadni kezd.
 
 
log
10
Összesített értékelés
3 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Cicánk testbeszéde - a fülállások jelentése

  Cicánk testbeszéde - a fülállások jelentése

  A macskák két füle finoman, gyorsan és egymástól függetlenül mozog, ezért gyakran a testbeszéd legárulkodóbb elemét képezi.

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.