A hosszú szőrű kutyák szőrtípusai és ápolása

A hosszú szőrű kutyák szőrtípusai és ápolása

Egy hosszú szőrrel rendelkező kutyus bundájával bizony több a teendő ahhoz, hogy az mutatós és gyönyörű maradhasson. Ilyen fajtát csak olyan gazdinak javaslunk, aki vállalja a rendszeres szőrápolással járó minden gondot, mely a munka és kiadás mellett bizony rengeteg időt is követel.

Hosszú szőrzetfajták:

 • Nemezes szőrzet jellemzői: az erős fedőszőrök között sok aljszőr, pehelyszál van. A pehelyszálak kihullnak, és tincsekbe rendeződnek a fedőszőrökkel. A kihullott szálak adják a tincsek hosszát. Az aljszőrtől függően lehet zsinóros vagy szalagos. Legismertebb fajták: a puli, a komondor.
 • Zászlós szőrzetű vagy más néven vegyes szőrzetű kutyák szőrzetjellemzői: fejen, háton és a végtag elülső élén rövidebb, máshol hosszabb szőrük van. Az ide tartozó fajták egy részét trimmelni kell. A csoport képviselői az angol cocker spániel, amerikai cocker spániel, angol szetter, ír szetter, gordon szetter, hosszú szőrű tacskó, golden retriever.
 • Kettős szőrzet jellemzői: a fedőszőrök között a többi fajtához képest többszörös aljszőrzet található.  Ez a szőrzettípus az északi fajtákra jellemző. Ide tartozik az alaszkai malamut, a japán akita, a samoyed, a szibériai husky, chow-chow
 • A félhosszú szőrzet jellemzői: fedő- és aljszőrük egyaránt van. Fajták közé rengeteg fajta sorolható: a kuvasz, a pumi, a német juhász, hovawart, stb.
 • Fedő- és aljszőrzettel rendelkező szőrtípus jellemzői: a szép megjelenés napi ápolást és fésülést igényel, ezért ezek a kutyafajták gyakran járnak kozmetikába. Ilyen fajták például: tibeti terrier, lhasa apso.
 • Csak fedőszőrrel rendelkező szőrzettípus: uszkár és yorkshire terrier

Forrás: Soós Brigitta szakokleveles kutyakozmetikus.

e-mail:cukikutyakozmetika@gmail.com

 

A hosszú szőrzettel rendelkező fajták szőrét javasolt legalább heti kétszer alaposan átfésülni otthon, a szőrtípushoz illő kefével valamint fésűvel, és szőrkondicionáló spray segítségével. Ügyelnünk kell arra, hogy

szárazon soha ne fésüljük a hosszú szőrt, mert tönkremegy, töredezett lesz.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

Ennek a szőrzettípusnak folyamatos áplásra van szükségese, ugyanis egy összeállt bundát gyakran már csak levágni lehet. A bontás, bármilyen szakszerűen és kiváló szerekkel végezzük, az hosszú időt vesz igénybe, ezért már kölyök korban érdemes hozzászoktatni az ápoláshoz. Ami jó hír, hogy a csomósodást rendszeres otthoni ápolással meg lehet előzni.

Tipp: lehetőleg már kölyökkorban szoktassuk hozzá az asztalon való fésüléshez. Ekkor még rövid a szőrük és ez segít az ápolási feladat gyors hozzászoktatásához.

 

Csúszászmentes asztal

Ha lehetőségünk van rá, javasolt a fésülést és kefélést egy stabil csúszásmentes asztalon végeznünk. Ez meggátolja kutyánk csúszkálását és egyben biztonságérzetet nyújt számára. A rendszeres asztalra állítás azért is hasznos módszer, mert ha kutyánk megszokja, később a kutyakiállításokon sem okoz problémát az asztalra állítása.

 

Otthoni szőrápolás folyamata:

Kölyökkutyánkat fektessük oldalára az asztalon (később végezhetjük állva is) és előszőr a hátulsó lábánal hajtsuk fel a szőrt. Fontos, hogy a kutya bőre a szőrt széthajtva mindenhol látható legyen. Ahol nem látunk a bőrig, ott összetapadt a szőr, bontani kell. Egy pumpás flakonból szórjunk először a szőrére egy kevés langyos vizet vagy szőrkondícionálót, hogy ne szakadjon le a szőre vége a fésüléstől. Egy erősszálú vaddisznósörte - vagy egy puha gumialapú egyenes szálú drótkefével kezdjük el a fésülést a mancsoknál úgy, hogy bal kezünkkel fogjuk le felfelé álló szőrt, jobb kezünkkel pedig húzzunk le belőle a kefével egy vékony réteget. Ügyeljünk arra, hogy a szőr töve is át legyen kefélve. Ha az első réteget kikeféltük, bal kezünket még mindig a többi szőrön tartva húzzunk le egy következő vékony réteget és azt is gondosan keféljük ki. Így haladjunk kutyánk hátának a közepéig. Ezt a műveletet kell ismételnünk az egész testen. Amikor az egyik oldalával elkészültünk, kutyánkat a másik oldalára fordítjuk és a fent leírt módon megismételjük a műveletet.

Ne feledd, a farkát is ki kell fésülnöd!

Kritikus helyek a fül mögött, és a lábakon, valamint a mozgásnál egymással összeérő felületeknél vannak. A fésülködés hatékonyságát fémfésűvel ellenőrizhetjük. A nem túl sűrű fogú fésűnek mindenhol szaladnia kell a szőrben, és le kell érni vele a bőréig. Nagyon fontos, hogy ha a kutya megázik, száradás után feltétlenül teljesen ki kell kefélni, mert ilyenkor képződnek a legmakacsabb filcek.

Ha valahol csomót találunk kedvencünk bundájában, akkor tegyük le a kefét és kezünkkel lazítsuk fel, majd egy fésűvel óvatosan - hogy elkerüljük a szőrvesztést és a szőrvégek leszakadását - egyenesítjük ki a szőrszálakat. Miután 1-1 tincset kikeféltünk, javasolt egy fésűvel átnézni a bundát, hogy tökélese munkát végeztünk-e.

A kutya fején még óvatosabban végezzük ezt a műveletet. Itt a bajuszra és a szakállra kell a legnagyobb gondot fordítani, mert evés közben a tápláléktól összeragadhat a szőr. Ezt megelőzhetjük, ha evés után mindig megmossuk és beolajozzuk a pofaszőrt, később pedig, ha már hosszabb ez a rész, etetés előtt hátragumizhatjuk.

Amelyik fajtáknak a "haja" hosszúra nő, azt javasolt copfba összefogni, hogy nem lógjon a szemükbe, mert zavarhatja őket és a elkezdhetnek "mancsolni" amely szintén csomósodáshoz vezethet. Ezen kívül ha belelóg kutyánk szemébe a szőre, az erőteljesebbé teheti a könnyfolyást, amely elszínezi a szőrt és nem esztétikus.

A világos és fehér színű kutyák szem-, és szájkörnyéki valamint lábszőrzetének tisztántartására még nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, ugyanis ha ezeken a részeken besárgul a szőr, az illúzióromboló hatást kelthet, bármilyen tökéletes is a bundája.

Ahhoz, hogy kutyánk szőrtakarója ámulatbaejtően gyönyörű maradhasson, hetente 2-3 alkalommal ki kell fésülnünk a bundáját.

 

A fürdetés

hosszú szőrű kedvenceknél szakértelmet kíván, de persze mint mindent, ezt is meg lehet tanulni. A lényeg a szárítás, ugyanis sehol sem maradhat vizes kutyánk bundája.

a nedvesen hagyott kutyaszőr bepállhat, így javasolt a nagy melegben is a hajszártó használata.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

Figyelnünk kell arra is, hogy a csomósodás elkerülése végett a szárítás alatt javasolt a bunda folyamatos kutyakefével történő átfésülése.

 

A szakszerű kutyafürdetés:

A hosszú szőrű fajtákat legalább 6-8 hetente kozmetikushoz ajánlott vinni. Ennyi időnként meg kell nyírni pl. az uszkárokat, a bedlington terriert, a kerry-blue terriert, és egyéb olyan fajtákat is, ahol a standard ugyan nem ír elő nyírást, de a házi kedvenceket sokan nem hagyják teljes szőrben. Ilyen a bolognese, havanese, shih-tzu, yorkie, tibeti terrier, bobtail, briard, stb.

A kozmetikában a szőrzet szakszerű átfésülése, ha szükséges bontása után speciális samponos fürdetés és szőrtípusnak megfelelő szőrkondicionáló szerrel való ápolás elengedhetetlen, ha megfelelő szőrzetet szeretnénk a kutyán.

Ilyenkor történik a fülpucolás, a fülszőr kiszedése, karomvágás és bűzmirigy-tisztítás is, melyek az ápolt kutyához hozzátartoznak. Amennyiben a gazdi nem tudja vagy nem akarja kedvencét otthon rendszeresen fésülni, sűrűbben ajánlott a kozmetikus segítségét igénybe venni.

 
 
log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.