A kutya füle és hallása

A kutya füle és hallása

A 3 érzékszerv közül a fül a második helyen lévő legfontosabb érzékszerv az orr mögött.

A kutyáknak annyira kifinomult a füle, hogy  akár a 20-60 000Hz közötti hangokat is képesek érzékelni.
Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

 

Kutyánk egyik legkifinomultabb érzékszerve a füle. A 20-60 000Hz közötti hangokat képes érzékelni - ez teszi lehetővé azt a képességüket, hogy akár 4x olyan messziről is meghallanak valamit amit mi gazdik nem.

Fülük igen mozgékony, amelyet a fülmozgásért felelős 18 izom mozgat. Így képes a hang irányába fordulni. Egyszerre, de akár külön-külön is tudja mozgatni. Ez segíti leginkább a hang irányának a meghatározásában.

 

A fül páros halló és egyensúly-érzékelő szerv. 

Részei:

 1. külső fül
 2. függőleges járat
 3. vízszintes jára
 4. dobhártya
 5. belső fül
 6. közép fül

 

A belső fül érdekessége, hogy a halláson kívül az egyensúly-érzékelést is biztosítja.

                                                                         

 

A hangforrás meghatározásában ha kutyánk köré képzeletbeli kört rajzolunk és azt 360 fokra felosztjuk, akkor 5 foknyi pontossággal képes lokalizálni a hangot, vagyis 5-10-szer pontosabban, mint mi. Laboratóriumi vizsgálatokkal kimutatták, hogy a kutya képes megkülönböztetni olyan hangforrásokat is, amelyek a kísérleti állatokhoz viszonyítva csupán egy foknyi távolságra vannak egymástól - azonban ez a csodálatos helymeghatározóképesség-szint csökken, ahogyan a hangfrekvencia emelkedik.

Természetesen a fülforma is meghatározza a hallásuk erősségét. Egy legyező formájú fülkagyló tulajdonosa minden irányban tudja mozgatni a fülét így hallása sokkal élesebb, mint annak az állatnak, melynek fülnyílását lecsüngő fülek borítják.

 

A hallás ugyanúgy mint az embereknél a kor előrehaladtával gyengül.

Számos videó szól arról, amikor egy gyermek és egy kutya "beszélgetnek". Ez a jelenség feltehetően nem annyira abból a kívánságból ered, hogy "bekapcsolódjon" a beszélgetésbe, sokkal inkább a magas hangra adott válaszreakció, amelynek oka valódi fájdalom lehet.

 

Beszélgetés kutya és gyerek között

A kutya képes meghallani minden olyan erősségű és frekvenciájú hangot, amelyet a normális emberi fül meghall, sőt még azokat a hangokat is, amelyek az emberi fül hallási tartományán már kívül esnek. Az emberi fül frekvencia-megkülönböztető képességének felső határa általában másodpercenként 16 000 és 18 000 rezgés között van. A kutya könnyen meghall még 30 000-40 000, sőt egyes források szerint 70 000-100 000 rezgést másodpercenként. Ha ez némileg túlzásnak is tűnik, az kétségtelen, hogy

a kutya olyan hangokat is meghall, amelyeket az emberi fül nem észlel.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

A kutyának az a képessége, hogy magas rezgésszámú hangokat észrevegyen, kimutatható például az olyan kutyasípok (ultrahangsíp) használatával, amelyek hangfekvése magasabb, mint az emberi fül hallástartománya.

 

Fülek és a hallás működése:

 • feltérképezi a hangok irányát
 • fejét a hang felé fordítja
 • mind a két fül érintkezik a hanggal
 • így a füleket azonos módon éri a kibocsátott hang

Kutyánk a farkasoktól származik akik számára igen fontos a tökéletes hallás. Segíti a vadonban a zsákmányszerzést és a kommunikációt. A farkasüvöltést több kilóméter távolságról meghallják és azt is tudják ki az és mit akar közölni.

A jó halláshoz azonban elengedhetetlen kutyánk rendszeres fülápolása is, amely segít megőrizni annak egészségét illetve felfedezhetjük benne a megbúvó élősködőket vagy idegen tárgyakat.

 

Kapcsolódó cikkek:

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Cicánk testbeszéde - a fülállások jelentése

  Cicánk testbeszéde - a fülállások jelentése

  A macskák két füle finoman, gyorsan és egymástól függetlenül mozog, ezért gyakran a testbeszéd legárulkodóbb elemét képezi.

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.