A kutya nyelve - nyelvszínek jelentése

A kutya nyelve - nyelvszínek jelentése

Valószínűleg nem gondolkodsz sokat kutyád nyelvének funkcióin és színén, hiszen természetesnek tűnő állapot az, ami kezdetek óta van. Azonban betegségek hatására mindez megváltozhat.

Tisztában vagy azzal, hogy kutyád nyelve nem csak azért van, hogy téged nyalogasson és szeretetét ezzel kimutathassa, hanem evésre, ízérzékelésre, teste lehűtésére is szolgálhat, de akár az emberi kéz funkcióját is átveheti.

 

A nyelv anatómiája

A szájüreg egyik fontos, megnyújtott izmos szerve, mely igen mozgékony. A nyelvet nyolc izompár vezérli. Gyökere a nyelvcsonthoz rögzítődik. A nyelv hegye szabadon mozoghat, a nyelv testét alulról a szájfenékhez a nyelvfék kapcsolja.

A nyelv hátának  "bársonyos" felszínét a nyelv szemölcsei adják. A szemölcsök közül egyesek különlegesen alakultak, s bennük az ízlelőbimbók találhatóak.

 

 

 

Minden kutyának négy pár nyálmirigye van apró csatornákkal, amelyek a nyálat a szájába szállítják. Ezek a mirigyek bőséges mennyiségű nedvességet termelnek.

A kutya nyelve kevesebb ízlelőbimbóval rendelkezik mint az emberé. A kutyának 1706 ízlelőbimbója van, míg az embereknek 9000.

A sós ízt általában a nyelv oldalsó és hátulsó oldala mentén érzi, míg az édes ízt a nyelv oldalán és a kezdő szakaszán, miközben a savanyú ízek érzékelése egyenletesen oszlik el a nyelv felső részén.

Függetlenül attól, hogy kevesebb ízlelőbimbójuk van, a kutyák mindig válogatnak, és a hús-orientált étrendet választják. Ugyanakkor ízlelőbimbóik egyedül nem tudják megkülönböztetni a csirke, marha, hal vagy sertéshús ízét, ebben szaglásuk segít nekik.

A nyelv elhelyezkedése a szájüregben

 

 

 

Egészség barométer

A nyelv igen fontos szerv, mely a kutya egészségi állapotát is képes megmutatni. Elváltozásai azonnal láthatóak lesznek amint kutyánk egészségi állapota romlani kezd.

 

 

Az egészséges kutya nyelve

A legtöbb fajta nyelve mély rózsaszín vagy piros színű, mivel erősen vaszkuláris.

Vannak olyan fajták, mint a Chow Chow és a kínai Shar-Pei, amelyek természetes nyelvszíne a kék-fekete vagy a lila.

A nyelveken lévő fekete foltok bármilyen fajtában megjelenhetnek, de a fekete pontokkal rendelkező fajtákban gyakoribbak.

 

 

 

 

Betegséget jelző nyelv színváltozatai

Vörös nyelv -  lehet bakteriális fertőzés, cukorbetegség, láz, hólyag- vagy veseprobléma, hyperthyreosis, rák vagy toxinok halmozódhattak fel a kutya testében.

Kék vagy lila nyelv -  lehet szív- és keringési problémára utaló jel, toxikózis, stressz, májbetegség, hepatitis vagy autoimmun probléma.

Sárga / narancssárga nyelv -  a kutyának máj-, epehólyag- vagy gyomorhurut rendellenessége lehet.

Halvány (szinte fehérnek tűnő) nyelv -  legyengült állapotot jelezhet, amely például vérszegénység vagy leukémia jele lehet.

Sötét nyelvszín - szokatlan, erős nyelvszín melanoma jele lehet.

 

Az otthoni ellenőrző rutinok során, amelybe beletartozik a nyelv és a száj is, ha bármilyen változást tapasztalsz, az általában komoly problémák jele lehet, ezért azt javasoljuk, hogy azonnal vedd fel a kapcsolatot az állatorvossal.

 

Fő fotó:pexels.com

Felhasznált irodalom: kutyaegeszseg.hu, arcanum.hu, petemd.com

 

 

Kapcsolódó tartalmaink

log
10
Összesített értékelés
1 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Mutasd a nyelved, megmondom ki vagy :D

  szept. 20, 2015

  Mutasd a nyelved, megmondom ki vagy :D

  Minden kis kedvenc rendelkezik nyelvvel, csak ritkán látható. Ezért aztán most mind megmutatja neked :-)

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.