A kutyaszőr felépítése és a szőrzetfajták

A kutyaszőr felépítése és a szőrzetfajták

Kutyánk bundája 3+1 szőrtípusból áll. Ezeket minden gondos gazdinak érdemes ismerni.

Minden kutyafajtának, fajtára jellemző vastagságú és hosszúságú szőrzete van. Azonban a tartási körülmények módosíthatnak az egyedek szőrminőségén. Megfigyelhető például, hogy egy lakásban tartott Csau-csau elveszítheti pelyhes szőrszálait, fedőszőrei megrövidülhetnek és fejletlenek maradhatnak.  Vagy egy rövid szőrű boxer szabadban tartáskor hosszabb bundát növeszt.
 
A szőr felépítése:

Különböző állatok bőr és szőr felépítése általában nem mutat eltérést.

Szőrtípusok

Kutyánk bundája egy keratin nevű anyagból (ami egy szerkezeti fehérje) épül fel, ami a bőr mélyrétegében, az irhában található szőrtüszőkből növekszik. Amíg az emberi szőrtüszőből egy szőrszál nő, addig kedvencünknek kétféle szőre van, amelyek ugyanabból a szőrtüszőből nő ki. Ezt nevezzük pehelyszálnak és fedőszőrnek.

Minden fedőszőrt 6-12 szál pehelyszál vesz körül. A pehelyszálak alkotják az aljszőrzetet. Ez a szőrfajta a lehető legközelebb helyezkedik el a bőrhöz, különösen puha és finom, és sűrűségének köszönhetően kiváló szigetelő. A fedőszőrt a felszőrök alkotják, amelyek szerkezete durvább. Az aljszőr felett helyezkednek el, így vastagabb és hosszabb.

A fedőszőr megóvja kutyánkat a bőrsérülésektől, további szigetelőréteget képez, és egyedi színének köszönhetően nagymértékben meghatározza kedvencünk megjelenését.

 

A kutyák szőrzete háromféle szőrből áll.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

 

 1. Koronaszőr
  • ez a szőrtípus a nagy tömbben figyelhető meg a hátgerincen, combokon, nyakon és kisebb mértékben a mellkas oldalán. Ez a legvastagabb, leghosszabb szőrtípus, amelynek velőállománya is van.
  • A durva szőrzetű fajtákra jellemző, hogy sok koronaszőrrel rendelkeznek. Ez egész bundából kiemelkednek a koronaszőrvégek, amelyek úgy tűnnek, mintha minden irányból kiálló tüskék lennének. Az ilyen szőrrel rendelkező kutyákat drótszőrűnek vagy szálkás szőrűnek is nevezik.
  • A rövid szőrű fajtáknál vagy hiányzik, vagy csak egy keskeny sávban, a nyak felső részén és a hát mentén található meg a koronaszőr.
 2. Fedőszőr
  • jellemzője, hogy rövidebb mint a koronaszőr, a kutya egész testén elszórtan mindenhol megtalálható, van velőállománya és általában vékonyabb.
 3. Pehelyszőr
  • ez a szőrtípus a legrövidebb és legvékonyabb, amely általában hullámos és nincs velőállománya. A pehelyszőrök a korona-és fedőszőrök alatt találhatóak, vékony szálúak és sűrűn helyezkednek el.
  • Feladatuk, hogy kutyánk szervezetének belső melegét megőrizzék, hidegben védjék az állatot a megfázástól.

 

Kutyánk különleges szőrfajtája a tapintószőr. Hosszúsága és vastagsága miatt jelentősen kiemelkedik a szőrzetből. A tapintószőrök a fejen találhatók, nyalábot alkotnak a szemek fölött, a felső ajkon és az állon.

 

Forrás: arcanum.com, furminator.net

Fotó: dogbunker.com

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Szakszavak, amelyeket érdemes ismerünk: Trimmelés és nyírás

  Szakszavak, amelyeket érdemes ismerünk: Trimmelés és nyírás

  Sok kutyatartó számára nem teljesen világos, hogy mi is az a trimmelés. Sokan nem tudják, hogy mit válaszoljanak erre a kérdésre, amikor elviszik kedvencüket a kutyakozmetikushoz: „Trimmeljük, vagy...

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.