A macskák vemhessége

A macskák vemhessége

A párosodást követő 15-18. naptól kellő gyakorlattal megállapítható a 15-20 mm átmérőjű méhampullák hasfalon át való kitapintásával.

A 18. nap utáni időszakban az ampullák növekednek és fokozatosan felpuhulnak. Az 59 napos vemhesség utolsó két hetében a magzatok jól kitapinthatok.

A vemhesség hüvelyvizsgálattal való megállapításának jelentősége a méhnyak sejtjei által termelt váladék tulajdonságainak ismerete óta fokozódott. A nyalka tulajdonságai közül kémha­tása és beszáradási mikroszkópos képe jól felhasználható a vemhesség diagnosztizálására, ha nem áll fenn hurutos állapot.

A vizsgálathoz a nyálkát a hüvelytükörrel megvilágított, zárt méhszájból nyerjük, kis pálcára csavart vattatamponnal. A kémhatást Diophan vagy Reanal indikátorpapírral mérjük. A savanyú kémhatás (pH 6,2-6,9) nem ivarzó állat esetén a vemhességet jelzi. Ezután a tampont tárgylemezen végighúzzuk és beszáradás után mikroszkóp alatt vizsgáljuk. Vemhesség esetén a beszáradt nyalka durva rögöket alkot. A vemhesség e módszerrel, tehát a nyalka savanyú kémhatása és rögösödése alapján, a párosodást követő egy hét múlva -kellő gyakorlattal- már valószínűsíthető. Hüvelyhurut esetén e vizsgálat nem ad értékelhető eredményt.

A vemhesség még ultrahangvizsgálattal is megállapítható.

Főkép: gettyimages

log
Szakértői cikk
Dr. Horváth Dávid

Dr. Horváth Dávid

Állatorvos Dr. Horváth Dávid Állatorvosi Rendelők

szakterületei: Viselkedés, Tartás, gondozás, Betegségek

Dr. Horváth Dávid további cikkei

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Kutya vemhessége

  Kutya vemhessége

  A szukák megtermékenyülését követően a vemhesség általában eseménytelenül zajlik. A vemhességet kezdetben semmilyen egyértelmű tünet sem jelzi. Mivel a szukák nem ivarzanak folyamatosan, ezért az i...

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.