A perzsa macska szőrápolása

A perzsa macska szőrápolása

Sokféle macska létezik, de három részre oszthatjuk őket szőrtípusuk szerint. Hosszú, rövid szőrű és szőrtelen macskák. Nagyon fontos a hosszú szőr gondozása a perzsa macskák esetében.

A Perzsa macskák nyakát és felsőtestét-különösen kandúrok esetében-hosszú, selymes szőrzet borítja, ugyancsak dús a hátulsó lábakon viselt szőrnadrágocska. A jól ápolt macska farka zászlóként leng. A hosszú szőr sűrű, finom és selymes, de nem gyapjas.

A Perzsa macska fajtának napi ápolásra van szüksége, ha el akarjuk kerülni a szőrszálak összegubancolódását, a bunda filcesedését.

Milyen kozmetikai eszközökre van szükségünk?

A gondos otthoni szőrzetápoláshoz a következő kellékekre van szükség:

 • egy ritkafogú és egy sűrűfogú fésűre,
 • egy simító és sörte kefére,
 • masszírozó kefe lekerekített gumivéggel,
 • puha bőrdarab,
 • púder,
 • szárazsampon, stb.

A fésűk szolgálnak az összecsomósodott vagy elhalt szőrszálak eltávolítására. Óvatosan kell a keféket használni, nehogy az ép szőrök is kiszakadjanak. A macskák ápolásához számos kozmetikai eszköz közül válogathatunk. A termékek anyagában, fogazatában és ergonómiájában is széles paletta áll rendelkezésére a gazdiknak.

A Perzsa macska szőrápolása

A Perzsa macskák otthoni gondozása legalább napi 20 percet vesz igénybe. Minden egyes csomót, a legkisebb filcesedést is el kell távolítani belőle. Először a ritkább fésűt alkalmazzuk, aztán a sűrűbbet.

Figyelni kell arra, hogy a bőre ne sérüljön meg, mert nagyon vékony.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

Filcesedés, összetapadás különösen a hátsó lábon, a gallérnál, a hónaljban és a has alatt fordulhat elő. Ha nagyobb, kifésülhetetlen csomók képződtek és a macska nemsokára kiállításon fog szerepelni, egyszerűen kivághatjuk a csomót. Soha ne hagyjuk úgy elfajulni a szőr elcsomósodását, hogy végül állatorvoshoz kelljen vinni, aki narkózisban borotválja le szerencsétlen cicát.

Étkezések után meg kell nézni, nem piszkolta-e be gallérját a perzsamacska, s az illemhely felkeresése után is tanácsos ellenőrizni a dús hátsó szőrzetet.

Időről időre púderozni is kell a perzsamacskát, hogy bundája puha és illatos maradjon. A púdert alaposan a szőrzetbe masszírozzuk, majd gondosan kikeféljük belőle. Két teljes púderezés között alkalmazzunk gallér-, farok- és nadrág-púderezést. A macska szemébe vagy orrába nem szabad púdernek kerülnie.

Lépésekben:

1. lépés: a bundát szakaszonként szórjuk be speciális macska púderral vagy esetleg babahintőporral. Kezünkkel dörzsöljük a szőrzet közé, ügyeljünk rá, hogy mindenhová jusson.

2. lépés: A bepúderozott szőrt alaposan átkeféljük sörte kefével, így a hintőpor szemecskék alaposan hozzátapadnak a szőrszálakhoz és nem engedi összeállni a szőrzetet. Minden irányban fésülhetjük a szőrt még a növekedési iránnyal szemben is. Így kevesebb esélye van a csomók kialakulásának.

3. lépés: A felborzolt bundát simítsuk le simító kefével a test minden részén. A fej kialakításához legideálisabb a kisméretű simító kefe. Legyünk nagyon óvatosak a szem környékén. Utána igazítsuk el nyak szőrzetét. Mivel a púder elveheti a szőr fényességét az ápolás befejezéseképpen simítsuk át cicánkat még egy darab szarvasbőrrel.

A szem és fül ápolása

A szemek és fülek tisztítása történjen bórvízzel és figyeljünk rá, hogy mindig külön vattapamacsot használjuk a jobb és bal szemekhez, illetve fülekhez. A szemek törlésének iránya mindig kívülről befelé haladva történjen.

A füleket addig töröljük ki, ameddig az ujjunk belefér. Idegen tárggyal (pl. fülpiszkáló) tilos belenyúlni.

Fürdetés

Fürdetni is lehet a Perzsa macskákat, sőt egyes kedvencek kifejezetten szeretik a vizet. Fontos már kiskorban elkezdeni a szoktatást, mert a későbbiekben ez egyre nehezebb lesz.

De a vízben való fürdetést bízzuk szakemberre (pl. Csepel központi állatkozmetika), mivel a víz hatására a rosszul kifésült cicának a szőre teljesen összeáll és egy nagy csomót fog alkotni.

A Perzsa macskát elég egy évben egyszer megfürdetni

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

de vannak olyan esetek, amikor még ekkor sem szükséges. Természetes ez igény szerint történik, de fél évnél sűrűbben akkor sem tanácsos. Gyakori eset, hogy az otthon fürdetett vagy nem kellően fésült macskák esetében a szőrt le kell nyírni. Ilyenkor az állatkozmetikusnak tudni kell, hogy a fejről, a lábakról és a farokról tilos eltávolítani a bundát, mivel nem lesz olyan állagú vagy egyáltalán nem nő vissza a cica szőre. Ezért fontos, hogy olyan helyre vigyük, ahol szakértelemmel fognak hozzá állatunkhoz.

A kozmetikákban viszonylag nem gyakori vendégek a perzsa macskák, de ha elhozzák őket, akkor általában nagy baj van a bundájukkal. A legtöbb cica nem nagyon hagyja magát fésülni, ezért úgy becsomósodik a szőrük, hogy azon csak nyírással lehet segíteni. Ezt a nyírást legtöbbször csak altatással lehet elvégezni állatorvos segítségével, különösen agresszív, kezelhetetlen cicák esetében.

A nyírási felületek a hát, az oldal, a hónalji rész, a nyak és a has.

Meghagyjuk a szőrt a fejen, az első lábakon, a hátsó lábakon, a farkon pedig végig vagy a farok végén pompont hagyunk. Azt mondhatjuk viccesen, hogy ezek után a cica úgy néz ki, mint egy kis oroszlán. Még rövidebbre nyírhatjuk a szőrt a cicán a nyári kánikula ideje alatt, vagy ha nincs idő a napi szőrzetápolásra.

Ha gombás vagy valamilyen más bőrbetegségben szenved a cica, a helyi kezelés (sampon, folyadék, kenőcs, stb.) hatékonyságát elősegíti a kezelt terület kopaszra nyírása.

Természetesen, ha kiállításra készül a cica, nem szabad lenyírni, mert egészen más minőségű szőr fog visszanőni.

Kiállítás előtt fontos még a túlnőtt karmokat levágni, kitisztítani a fogazatot, a füleket és kitörölni a belső szemszögletből a váladékot.

 

Forrás: drhorvathdavid.hu

log
Szakértői cikk
Dr. Horváth Dávid

Dr. Horváth Dávid

Állatorvos Dr. Horváth Dávid Állatorvosi Rendelők

szakterületei: Viselkedés, Tartás, gondozás, Betegségek

Dr. Horváth Dávid további cikkei

10
Összesített értékelés
2 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Bundájától kellett megszabadulnia a perzsa macskának

  máj. 10, 2016

  Bundájától kellett megszabadulnia a perzsa macskának

  Egy magányos elhagyott perzsa cicát találtak az utcán kóborolva. A gyönyörű fehér bundája, csak foszlányokban maradt meg , a magányos és kemény utcai élet következtében.

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.