A rövidszőrű kutyák bundaápolása

A rövidszőrű kutyák bundaápolása

Sok leendő gazdi gondolja azt, hogy azért választ rövid szőrű kutyát, mert nem kell, vagy csak minimálisan javasolt annak bundájával foglalkozni. Ez bizony tévhit. Egy rövid szőrű kedvenc szőrhullatása általában jóval intenzívebb, mint egy hosszú bundával rendelkező kutyáé. Általában vedlésük egész évben tart és a vedlési időszakban még inkább felerősödik és intenzívebbé válik.

Kefélési javaslat:

Kutyád szőrének keféléséhez javasolt egy közepes erősségű sörtekefét használni. Ezzel először visszafelé, a szőr növekedési irányával ellentétesen, azaz hátulról előre haladva keféld ki kedvenced bundáját.

Ezután következhet egy gumikefe vagy sörtés gumikesztyű. Ennek segítségével simítsd át kutyád bundáját a szőr növekedési irányával megegyező irányba. A legjobb erre a célra a furminátor, amely segítségével könnyen eltávolíthatóak az apróbb elhalt szőrszálak is. Azonban rendkívüli körültekintést igényel a használata, ugyanis könnyen kidörzsölhetjük vele kutyánk bőrét.

Végül rendszeresítsünk egy gyapjú- vagy akár frottírtörölközőt, amely segítségével fényesre dörzsölhetjük kedvencünk bundáját. Az igazán ellenállhatatlan csillogó bunda eléréséhez használj egy darab bársonyt, amellyel a bunda áttörlése fényes és csillogó megjelenést ad kedvenced tökéletesen ápolt bundájához.

Amennyiben nincs sok időd, de kedvenced bundáját szeretnéd megtisztítani gyorsan az elhalt szőrszálaktól, akkor  erre a szőrtípusra kifejlesztett kézre húzható “gumikefével” javasolt a bundáját átkefélni, amely nagyon kellemes érzés kutyádnak, mert ezzel az egész testét végigsimítod és egy kis kitartással rengeteg szőrtől szabadíthathatod meg őt. Nem is beszélve arról, hogy az együtt töltött idő és a közös időtöltés mindkettőtök számára sok-sok boldog pillanattal párosul. 

Az általános vedlési időszakban, amikor felerősödik a vedlés, ezért javasolt naponta, de legalább hetente 2-3 alkalommal megtisztogatni illetve átkefélni négylábú barátod bundáját. Lakásod szőrmentes megóvásához egész évben javasolt a rendszeres, heti, maximum kéthetenkénti bundaápolás betartása.

Fürdetési javaslat:

Kedvencünk gyakori fürdetése nem ajánlott, a fürdetések javasolt rendszeressége 2-3 hónap. Ahhoz hogy bundája színe még szebb legyen, a fürdetésnél használhatunk kutyánk színéhez megfelelő sampont, így egy fehér kutyusnál fehérítő sampont, fehér és több színből álló szőrű kutyusnál színkiemelő sampont, fekete kutyusnál fekete szőrre alkalmas sampont stb. – ezáltal még szebbé és csillogóbbá tehetjük kedvencünk bundáját.

A nagy fürdetések között javasolt a rendszeres kefélés, amely után mielőtt fényesítenénk a szőrét, érdemes egy nedves ruhával áttörölni a bundáját, amely segítségével a kisebb szennyeződéseket és porszemcséket is el tudjuk távolítani.

Amennyiben úgy érzed, hogy ez egy nehéz feladat számodra, abban az esetben érdemes a fürdetést egy kutyakozmetikusra bízni, aki a szőr - és bőrápolás mellett a szükséges egészségügyi ápolást is elvégzi.

Forrás:blog.petdream.hu

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Macskánk és a vedlés

  Macskánk és a vedlés

  Itt a tavasz és ezzel együtt megérkezett a cicák tavaszi vedlési időszaka is! Ez szerencsére egy természetes folyamat cicánk életében, azonban fontos tudnunk mivel jár, milyen teendőink vannak.

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.