Airedale terrier szőrzetápolása - trimmelése

Airedale terrier szőrzetápolása - trimmelése

Az Airedale terrier bundája két rétegből áll. Egyrészt egy puhább aljszőrzetből másrészt egy durva fedőszőr rétegből. Az elhalt szőrszálakat csak keféléssel és trimmeléssel lehet eltávolítani, sajnos maguktól nem távoznak a kutya bundájából.

Szőre folyamatos ápolást és törődést igényel.

Javasolt heti rendszerességgel a bunda teljes átkefélése, hogy az ne csomósodjon és ne filcesedjen.

Ajánlatos 3 havonta kozmetikus felkeresése, hogy trimmeléssel eltávolíttathassuk a felesleges, elhalt szőrszálakat, és ezzel meg tudjuk adni kutyánk jellegzetes külsejét.

A drótszőr lenyírása nem ajánlatos, mivel ennek során az elhalt szőr töve bent marad a bőrben, ami irritációt, végső soron ekcémát okozhat.

 

 

Airedale terrier: testtájak

Trimmelés:

A trimmelés angol eredetű szó, azt jelenti, hogy a megérett szőrzetet kézzel kitépjük, a hüvelykujj és a mutatóujj segítségével vagy a trimmelőkés segédletével.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

Lábak: lábait és szakállát nem trimmelik, csak fésülik.

 • Elülső lábak: a szőrt úgy alakítják, hogy a láb oszlopszerűvé váljon.
 • Hátulsó lábak: kidolgozásánál ügyelni kell arra, hogy a csánkot a lehetőségekhez képest jól kihangsúlyozzák.
 • Mancsok: az ujjpárnák között ollóval javasolt a szőrt kurtítani, a mancsokat a karmok magasságáig javasolt kerekre formálni, így a lábak oszlopszerű hatása megmaradjon, valamint a kutya mancsa macskamancsszerű lesz.

Végtagok: a szőr növekedésével szemben fésülik, ám nem javasolt túl gyakran, mert az a szőrzet károsodásához vezethet.

Szakáll: naponta szükséges felfelé fésülni, hogy a szőrzet ehhez az álláshoz szokjon. Ugyan így kell bánni a szemek fölött megmaradó csekély szőrzettel is. Csak a pofa elülső részén maradjon meg a teljes hossza, de mindenféle átmenet nélkül.

Fej: felülről és oldalról nézve balta formájú: az arcorri résztől kezdve valamivel keskenyebb. Ezért a homlokot rövidre, a pofa- és a torok alatti részt pedig egészen az ajakszögletig igen rövidre trimmelik.
 • Pofa: a pofarésznél és az állkapocsnál figyelni kell arra, hogy semmiképpen se maradjon túl sok szakáll.
 • Szemek fölött: hagyni kell némi szőrzetet, és előre kell fésülni, hogy az állat szeme ne látsszon túlságosan nyitottnak.
 • Fülkagyló: belsejéből a szőrzetet az ujjunkkal javasolt kirántani, kívül pedig ugyancsak így javasolt eljárni, ha nagyon érzékeny állatról van szó, akkor ollóval is lehet dolgozni: szépen "leszélezzük".

Torok/ nyak elülső része/ váll és mellkas eleje: a szőrzetet rövidre trimmeljük. A mellkas alsó részén és a hason igazítsuk ki a szőrzetet úgy, hogy a törzs ék alakú legyen.

 • Tarkó: a mellkas mentén az oldalak, valamint a farok felső részének szőrzetét egyenletesen javasolt ritkítani.

Farok: alsó részét és a végbél tájékát egészen rövidre nyírják. Vigyázat! Ezek a testtájak meglehetősen érzékenyek, ezért itt csak ollóval és nagyon óvatosan lehet dolgozni!

Csípőizület magasságában: a szőrzet ugyanolyan hosszúságú legyen, mint a háton, a csípőizület alatt pedig fokozatosan hosszabbodjék. Az átmeneteket olyan finoman kell kidolgozni, hogy a hátulsó lábak "nadrágján" semmiféle szögletesség ne mutatkozzon.
 
 
 
 
Szakértő trimmelés
 
Fotó: flicker.com, arcanum.hu
Forrás: A kutya tartása, tenyésztése, nevelése, Syrius kennel
 
log
10
Összesített értékelés
1 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Terrierek

  Terrierek

  Eredetileg kotorékban használt ebek; ennek a célnak csak megnyúlt testű, aránylag rövid lábú kutyák feleltek meg, mert csupán ezek tudták kiugrasztani, illetve megfogni a rókát, borzot, vidrát stb....

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.