Az Angol cocker spániel kozmetikázása

Az Angol cocker spániel kozmetikázása

Ma az egyik legelterjedtebb és az egyik legnépszerűbb fajta a spánielek közül. Kutyakozmetikákban is egyike a leggyakrabban előforduló, kis testű, kellemes megjelenésű kutyafajtáknak.

Az Angol cocker spániel szőrzete a fején és a lábai elülső felületén rövid, teste egyéb részein hosszú, selymes. Kozmetikája formailag nem tartozik a legkönnyebbek közé, főleg akkor jár sok munkával, ha trimmelni kell.

Fontos, hogy a sűrű bundájú spánielek szőrét naponta keféljük, hogy elkerüljük a szőrproblémák kialakulását. Kutyakozmetikában kiállításra trimmeljük, illetve kitépjük a szőrt, de csak akkor, ha már kialakult a felnőttkori szőrzet.

Általában nyolc-kilenc hónapos korában veszíti el a kutyus a kölyökszőrzetét.

A szőrzet ápolása

A trimmeléskor célunk a természetes megjelenés visszaadása. De aki csak otthoni kedvencként tartja, inkább (főleg nyáron) lenyíratja kutyáját. Akkor is lenyíratják, ha egy elhanyagolt és nem fésülhető szőrzetű kutya először kerül kutyakozmetikushoz, illetve ha nem lehet trimmelni.

Az összecsomósodott szőrzetű kutyáknál először csomómentesre próbáljuk fésülni a kutyát, a hintőpor nagy segítséget nyújt a csomók kibontásában.

A forró nyári hónapokra akár kopaszra is le lehet nyírni géppel a fejtetőtől a farok végéig, mert a kutya szenved a melegtől, a hőség miatt fennáll a dús szőrzetű talppárnáknál a gombásodás veszélye, a lógó fül, az orr és a talppárnák pedig kedvenc helyei a sok bajt okozó toklászoknak.

A tappancs és fül ápolása

Problémát okozhat a lábujjak között összecsomósodó és fülek mögött filcesedő szőr. A füleknél is lenyírjuk belülről a szőrt, növekedésével ellentétes irányba, kívülről pedig a szájzug vonaláig.

A téli hónapok alatt is célszerű az ujjak közül és a talppárnánál kinyírni a szőrzetet a beékelődő hógolyók veszélye miatt. A nyírásnál meghagyjuk a szőrt a szegycsont alatt, az elülső lábak hátsó részén végig zászlót hagyunk, a hasnál a bordák alsó részétől lefelé és a hátulsó lábaknál a combok éleinél is meghagyjuk a szőrt. A kutyák fenéktájékán lenyírjuk a szőrt ollóval, hogy megakadályozzuk a bélsár hozzáragadását. A lágyéktájékot teljesen kinyírjuk.

A kutya fürdetése

Fürdetésnél higított samponos vízzel benedvesítjük a kutyát, beledörzsöljük a sampont, majd leöblítjük, úgy, hogy mindig a fejétől kezdjük, vigyázva, hogy közben ne menjen víz a szemekbe és a fülekbe. Ezután szárítjuk a kutyát, ha ez megvan, utolsó simításként átnézzük tüzetesen, majd még egyszer átnyírjuk. Csak a zászlókat fésüljük.

A karmokat csak akkor kell vágni, ha azok nagyon túlnőttek. A kiállítási fazont a standard pontosan leírja.

 

 

Oldalunkon fajtaleírásokkal is találkozhatsz, így ha többet szeretnél megtudni a fajtáról, kattints az Angol Cocker spániel szóra.

log
Szakértői cikk
Dr. Horváth Dávid

Dr. Horváth Dávid

Állatorvos Dr. Horváth Dávid Állatorvosi Rendelők

szakterületei: Viselkedés, Tartás, gondozás, Betegségek

Dr. Horváth Dávid további cikkei

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  A spániel

  A spániel

  Egy gyűjtőfogalom, ugyanis rendkívül sokféle spániel közül válogathatunk.

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.