Egy cica, két cica, száz cica, haj

Egy cica, két cica, száz cica, haj

Beszéljünk a cicaszerelemről érthetően. Tavasszal a macskák ivartalanítását népszerűsítik az állatorvosok.

A macskamama legendása jó anya. Gondos, puha, meleg, türelmes. A rugalmas járású, karcsú anyuka életének csalfa párja más szempontból válik az állatok országának díszévé. Általában igazi harcos, kalandor, kötekedő és bohém egy személyben, este a lámpa fénye megcsillanhat egy szemében. Ugyanis macskáéknál minél sikeresebb egy kandúr a macskalányok előtt, annál több „alkatrész” hiányozhat róla: kicakkozott fülek, kopott, tépett és ápolatlan bunda, kitört fogak, eltört karmok, leszakított farokvég és időnként már csak egy macskaszem, ami csak a kerékpáron szabványos.

A macskaszerelem nagy elszántságot, sok időt igényel, és a kandúrok ádáz verekedés során döntik el, ki a legény a gáton.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

Jelentkezőből sosincs hiány, mert a győztest az egész környék összes bűbájos macskalánya epekedve várja, nem csoda, ha szegény macskafiúnak nincs ideje saját külsejével törődni. A területi verseny legsikeresebben verekedője nagyon hamar sokszoros apukává válik, a rá hasonlító kiscicákat két hónap elteltével egy nagy kapacitású gólya légihíd tudja csak leszállítani. Az újszülöttek az első hónap során csak anyjukra számíthatnak, akinek a tejtermeléshez sokat kell ennie. Amelyik macskacsaládnak nem sikerül olyan helyet találnia, amelyik meleg és elegendő élelmet ad, ott a kiscicák kezdenek sorban kihűlni, kiszáradni, éhen halni. Az anyjuk önfeláldozása ilyen esetben hiábavaló.

A természet fajfenntartási törvényeinek engedelmeskedve az elpusztult kiscicák anyja néhány hét múlva ismét ivarzani kezd és fajra jellemző módon a nemi ciklusa megreked az ivarzás állapotában mindaddig, amíg egy kandúrral nem párosodik. Ezt követően a ciklus folytatódik és amennyiben nem következik be az újabb vemhesség, akkor a macska néhány hét múlva újra ivarzani kezd. A macskák szaporodási jellemzőiből következik, hogy a kismacskák megszületésének nagy a valószínűsége, életben maradásuknak már korántsem. A táplálékhiány, a környezeti káros hatások, élősködők, betegségek és nem ritkán az ember közvetlen ártó tevékenysége miatt az emberi gondoskodást nélkülöző módon megszületett kiscicák általában igen rövid életűek, és kölyök korban való elpusztulásuk valószínű.

Tehetünk ellene?

Igen. A szinte folyamatos ivarzás miatti macskaverekedés és macskaszerelem okozta éjjeli hangok nem tartoznak a környéken lakók kedves akusztikai élményei közé. Az éjjel, alsóneműben, alváshiánytól feldúltan, egy lapáttal előrontó ház urát („Kinyírom az összes macskát!”) a zöld szemek gazdái elkerülik, így a tetten érésre kicsi az esély. Másnap kikerülhetnek a mérgek, csapdák az udvarra, ahol remélhetően nem gyerekek érintkeznek majd vele. A csak latinul gondolkodó embernek nevezhető, valójában rövid eszű ember így több-kevesebb sikerrel megmérgezhet és elpusztíthat számos macskát (sünt és egyéb állatot) a környéken.

Közvetett méreghatásnak tekinthető, hogy a táplálékért indult anyamacska elpusztulása miatt a rá váró kölykei éhen halnak. Mi történik, ha egy területről elpusztítják a macskákat? A biológiában ismert törvények mindenütt érvényesülnek, vagyis a mérgezett terület környékéről az adott élettér újra benépesedik. Folyamatos pusztítás esetén a macska többször ellik, egyre nagyobb alomszámot, és egyre nagyobb területet népesítenek be. A rövidlátó ember ezt már sok éven keresztül próbálgatta a rókák irtásával, hasztalanul, ugyanakkor mérhetetlen állati szenvedést okozva.

Mit tehetünk helyette?

Például szabályozzuk a folyamatot! Ha a folyót elrekesztjük, felduzzad, majd elsöpör az útjából minden akadályt. Ha jó medret építünk, akkor kisebb területen, gyorsabban, több víz folyhat le, mint előtte.

Macskára fordítva a példát: amennyiben a macskákat tömegesen, az állomány egy jelentős részét kitevő mértékben ivartalanítjuk, majd az eredeti életterükön szabadon engedjük, úgy az állatok szaporodási képessége visszaesik, és azok azt a területet - a biológia egy másik törvényének engedelmeskedve - meg fogják védeni idegen macskáktól. Az állatok létszáma az adott helyen így közel állandó lesz, egyensúlyban a terület eltartó-képességével (és néhány egyéb körülménnyel).

Ki ivartalanítsa a macskákat?

Nyilván az állatorvos. De, ugye, nem várható el, hogy csak úgy maguktól éjjelente járják a várost és a macskákat összefogdosva maguk szórakoztatására műtögessék. Egyúttal akkor már a havat is ellapátolhatnák vagy az egy éjjel-nappaliban be is vásárolhatnának. Szép világ lenne, ha a benzinkutasok éjjel a várost járva feltankolnák az autókat, valaki kitisztíthatná a szőnyeget, amíg a család alszik és örülnénk egy-egy új TV-nek is. Hát, ez biztosan sosem lesz így, ezért mindenkinek tennie kell érte magának is. A macskákkal kapcsolatban legegyszerűbb módon úgy, hogy a saját, kijáró macskánkat ivartalanítjuk, amely a populációban betöltött szerepét illetően természetesen egyáltalán nem különbözik a kóbor macskáktól. Az ivartalanító műtét ambulánsan, altatás mellett, korszerűen történik, összekapcsolható számos betegség megelőzését szolgáló védőoltással, parazitáktól való mentesítéssel, így az ember egészségének a védelmét is szolgálja.

Unalomig halljuk, hogy viselkedjünk a felelősségteljesen környezetünkkel szemben és lassan alakul is a társadalmi tudatunk. Ezen az úton csak egy, de előre mutató lépést jelent a macskák szaporodásának ésszerű és állatvédelmi szempontból is helyes befolyásolása.

Már 6 hónapos életkortól mindkét nem egyedén elvégezhető a műtét, gyakorlatilag felső korhatár nélkül.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

Legalább 8-10 órás koplaltatás szükséges előtte és persze időpont egyeztetése az állatorvossal. A műtét után a felépülés nagyon gyors, néhány nap (fiataloknál egy nap) után a macskán nem látható káros műtéti következmény.

Elhízik majd?

Magától biztosan nem. A macska nem csodalény, csak a felvett táplálékfölöslegből tud fölös zsírpárnákra szert tenni. Mivel nyugodtabb (és általában sokkal hosszabb) életet él a szerelmi érdeklődésének elvesztése után, kevesebb energiát használ fel. Amennyiben a korábbi táplálékmennyiséget kapja, érthető módon elhízás lesz a következmény. Vadászó macska nem hízik el, amelyik pedig a hűtőszekrényt nem tudja magának kinyitni, az szintén nem. Csak amikor a gazda nem ügyel a torkos jószág étvágyának szükségtelen csillapítására, akkor kezd plüss hordócskává átalakulni a cica

log
Szakértői cikk
Dr. Horváth Dávid

Dr. Horváth Dávid

Állatorvos Dr. Horváth Dávid Állatorvosi Rendelők

szakterületei: Viselkedés, Tartás, gondozás, Betegségek

Dr. Horváth Dávid további cikkei

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Felkészülés a kiscica fogadására

  Felkészülés a kiscica fogadására

  Kiscicánk költözése előtt a nagy izgalomban szenteljünk kellő figyelmet a fizikai felkészülésre is. A számunka komfortos otthont alaposan át kell vizsgálni, és sokszor változtatásokra is szükség va...

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.