Egy tudatos kutyagazdi 7 legfontosabb feladata

Egy tudatos kutyagazdi 7 legfontosabb feladata

Ahhoz, hogy kutyánk testi és lelki egészsége megmaradhasson, számtalan feladat hárul ránk nap mint nap. Természetesen nem teherként éljük meg mindezeket, sokkal inkább édes feladatként, amelyért rengeteg szeretetet kapunk cserébe.

Legfőbb feladatunk egy rendszer felállítása, amely segít abban, hogy kutyánk élete kiszámítható és stresszmentes legyen. Ezért határozd meg a napi, heti, havi illetve az éves teendőiteket. A napi rendszerben tüntesd fel az etetések időpontját, illetve a séta és egyéb sportolási vagy tanítási-tréningeztetési időpontokat is. Javasoljuk, hogy vezess naptárat, amelybe fel tudod jegyezni a feladataitokat.

 

 

A rendszer kialakítása után, válassz megfelelő táplálékot

Vedd figyelembe, hogy az adott fajtának, a kutya korának és egészségi állapotának megfelelő, mennyiségben elegendő, és élettani állapotának leginkább alkalmazható eledelt kapjon. Az etetés összefügg a kutya igénybevételével.

Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben állatorvosi konzultáció javasolt. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyád élettartamát és számos betegséghez vezethet.

Az etetések alkalmával mellé friss vizet mindig biztosíts számára.

Amennyiben nem vagy biztos abban, hogy kutyád kiegyensúlyozott eledelt kap, kérd állatorvos segítségét, és konzultálj vele a felmerült kérdésekről!

 

 

 

Harmadik feladatunk a napi séták beiktatása és azok fenntartása.

A séta azért kiemelten fontos, mert a kutya ilyenkor nemcsak a kis- és nagy dolgait szeretné elvégezni, hanem mozogni is szeretne. A mozgás mellett rengeteg külső inger is éri illetve fajtársaival is ilyenkor találkozhat.

A séta nemcsak kutyádnak, de neked is fontos. Egy olyan közös tevékenység, amelyet a gazdi irányít, és ami tele van érdekes és izgalmas eseménnyel. Így a séta az egyik legfőbb pontja a kutya-gazdi jó kapcsolat kialakításának.

A kertben élő kutyáknak is rendkívül fontos a séta. Mivel ők viszonylag elzárva élnek a gazditól, ezért kevésbé alakul ki a megfelelő kötődés és kapcsolat köztük, a lakásban tartott ebekkel szemben. A kertben élő kölyökkutyák esetében azt javasoljuk, hogy 5-6 hónapos korig időnként engedjük be őket a házba, és töltsünk velük több időt a kötődés erősítése miatt.

Ne feledjük, hogy egy szabadban tartott kutya számára olyan helyet kell biztosítanunk, ahová „veszély” esetén el tud húzódni, illetve az időjárás káros hatásaival és az egészségre ártalmas hatásokkal szemben védelmet talál.

 

 

Éves feladatunk

Kötelesek vagyunk a három hónapos kort elért kölyökkutyánkat 30 napon belül beoltatni veszettség ellen, majd az első oltást követően 6 hónapon belül meg kell ismételni azt. Ezt követően már csak évenként egyszer szükséges a veszettség elleni oltás miatt állatorvoshoz látogatnunk. Ilyenkor azonban javasolt a kombinált oltást is megkapnia kutyánknak.

Ezen kívül természetesen számtalan nem kötelező, de ajánlott egyéb fertőző betegségek elleni védőoltás kérhető kedvencünknek, melyekkel számos, gyakran előforduló betegség előzhető meg.

Az éves oltások során egy állatorvosi általános kontrollvizsgálat is ajánlott.

 

 

Féreghajtás és parazitamnetesítés

Kutyánk széles spektrumú féreghajtó szerrel történő kezelése 3 havonta ajánlott. A külső paraziták elleni, mint a bolha -, és kullancs készítmények vagy nyakörvek használata is javasolt, mellyel kedvencünk életminőségét tovább javíthatjuk.

 

 

 

 

Játék vagy sport

További kötődés kialakítására nagyszerű lehetőség a játék. Köztudott, hogy minden kutya imád játszani, még az is, aki kifejezetten kanapékutyának van titulálva. Imádják, ha változatosan és önfeledten játszhatnak. Figyelni kell arra is, hogy a játék ne húzódjon el túl sokáig, vagy ne ismételjük sokszor ugyan azokat a feladatokat, ugyanis egy idő után unalmassá válhat számukra.

Ismerd meg kutyád, mikor szeretne veled játszani. Milyen jeleket küld feléd, amikor veled akar lenni. Minden kutya megtanítható valamilyen sportra, csak jól körbe kell járni a témát. A legtöbb kutya már egy apport edzéstől vagy egy agility feladatokkal megtűzdelt játéktól feltöltődve megy haza.

 

Ne hagyd ki! Egy boldog kutya tulajdonosa is nagyszerű érzésekkel térhet haza 1-1 ilyen játékos óra után.

Nem utolsó sorban egy fitt kutya sokkal kevésbé betegszik meg!

 

Amit viszont ráadás feladatként adunk ki mindenkinek, az nem más, mint a szeretet. Szeresd, hogy szerethessen! Ezzel biztosíthatod lelki egészségét.

 

A cikket a Royal Canin támogatja

 

 

 

log
10
Összesített értékelés
2 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

1 hozzászólás | Te mit gondolsz?

  • Angyal Tiborné - 2020. február 26. 14:26

    A hozzá értést teljesen nélkülöző cikket olvastam.Kár volt!

Ezeket olvastad már?

ELTE-tanulmány: a kutyák hosszú ideig emlékeznek az ember által bemutatott feladatokra

aug. 21, 2014

ELTE-tanulmány: a kutyák hosszú ideig emlékeznek az ember által bemutatott feladatokra

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói részletes kísérleti bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a kutyák emlékeznek az ember által korábban bemutatott feladatokra.

Állati kvíz

Tartás, gondozás

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.