Farokvágás (kurtítás)

Farokvágás (kurtítás)

Olyan beavatkozás, amely során a kutyakölyök farkát csonkolják.

Kettő-négy napos korban kell a csonkolást végrehajtani.
 
Az idősebb kutyák farokkurtítása már nem is olyan egyszerű műtét, és a seb nem gyógyul olyan gyorsan, mint szopóskorban.
 
A farok vágását különböző módszerekkel végzik.
 1. Az egyik: a kiskutya farkát fertőtlenítik, majd a faroktőre vérzéscsillapítás céljából összecsavart mullpólyával szorítókötést tesznek, aztán ollóval hirtelen levágják a fölösleges részt, majd a lekötést tizenöt-húsz perc múlva leveszik.
 2. A másik: ugyancsak steril ollóval a kívánt részt levágják, és a csonkot vas-kloriddal ecsetelik vagy termokauterrel elégetik.
Érzéstelenítésre egyik esetben sincs szükség, mert kellő gyakorlattal a farokcsonkolás körülbelül fél perc alatt elvégezhető. A "műtét" a kölyköt egyáltalán nem viseli meg, olyannyira nem, hogy csonkolás után azonnal szopik, ha az anyja alá tesszük. A farokcsonkolást egyébként a gyakorlottabb tenyésztő maga is elvégezheti, de csak akkor, ha biztosan tudja; milyen hosszú farkat kell meghagyni.
 
A műtét, mint már említettük, teljesen veszélytelen. Elvérzéstől nem kell tartani. A farokvágásnál a csigolyaközök tapintása jóformán lehetetlen, de nincs is szükség rá. A farok hosszúsága szemmérték vagy mérés után dönthető el. Amennyiben a vágás nem a két csigolya között történik, abból sem származik semmiféle kellemetlenség a kutyára nézve, még felnőttkorában sem.
 
A kurtításnál a kölyök visító hangot ad, ezért a fölösleges izgalmak elkerülés végett ilyenkor az anyakutyát el kell távolítani, de a beavatkozás után azonnal visszatehetjük az anyjához.
 
A csonkolt farok két nap alatt teljesen beheged.
 
 
Ma már számos országban tiltják a beavatkozást, Magyarországon is! Az állatvédelmi törvény ma már kifejezetten tiltja az olyan jellegű beavatkozásokat az állatokon, amelyek a külcsín megváltoztatására irányulnak vagy éppen régi, elavult szokás miatt alakultak ki.
Külön nem tér ki a törvény arra, hogy ne vágjuk le Rottweiler farkát, de egyértelműen kijelenti, hogy az ilyen jellegű beavatkozások tilosak:
 

10. § (1) Az állat küllemének megváltoztatása érdekében, továbbá más, nem az állat egészsége vagy későbbi egészségkárosodásának megelőzése céljából történő sebészeti beavatkozás – az ivartalanítás és a fajtajelleg fenntartása kivételével – nem végezhető.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

 

Forrás: arcanum.hu

Fotó: flicker.com

 

Kapcsolódó cikkek:

log
10
Összesített értékelés
2 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Tudod hány féle pozícióban tudja tartani cicád a farkát? Ismered a jelentésüket?

  Tudod hány féle pozícióban tudja tartani cicád a farkát? Ismered a jelentésüket?

  Minden farok tartásnak megvan a maga jelentősége. A boldogságtól a semleges érzéseken át az agresszióig minden fellelhető a cica farok tartásának palettáján.

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.