Felkészülés a kiscica fogadására

Felkészülés a kiscica fogadására

Kiscicánk költözése előtt a nagy izgalomban szenteljünk kellő figyelmet a fizikai felkészülésre is. A számunka komfortos otthont alaposan át kell vizsgálni, és sokszor változtatásokra is szükség van, hogy új kis családtagunk is kényelmesen és biztonságban érezze magát.

Mit szerezzünk be?

A kiscica kényelméről való gondoskodáshoz szükség lesz néhány felszerelés beszerzésére. Az alapvető holmik a következők:

1. Puha ágy

Minden cica szeret összegömbölyödve pihenni, és azt is szeretik, ha közben megtámaszkodik a testük egy puha kerek ágyban, kuckóban. A kartondobozokat természetesen a világ legkényelmesebb cicaágya sem tudja felülmúlni, valamiért minden cica imádja őket.

2. Alomtálca, alom, alomszedő lapát

Az alomtálca vagy doboz kiválasztásakor inkább saját igényeink szerint döntsünk. A fedetlen tálcát sokkal könnyebb takarítani, viszont az illatok nyilván hamarabb és jobban terjengnek, de egy prémium minőségű alomnál már ez sem zavaró. A fedett alomtálcák nyugodt elvonulást biztosítanak az intim dolgok elvégzéséhez, takarításuk azonban nehezebb, időigényesebb. Az alomtálcát ne tegyük az ételes és vizes tálka közelébe.

3. Élelem

Kérdezzük meg a tenyésztőt, hogy mit eszik a kiscica, és először ugyanazt szerezzük be. Ez a táp általában a cica kb. 1 éves koráig megfelelő. Ha nem találjuk esetleg elég jó minőségűnek az ajánlott ételt, vegyük a fáradságot, és keressünk egy prémium eledelt, és fokozatosan szoktassuk át a kiscicát.

4. Tálkák az ételnek és a víznek

Ne használjunk műanyag edényeket, sok cica allergiás tüneteket produkál a közkedvelt és olcsó melanin tálkákra. A vizes tálkát célszerű távolabb helyezni az ételestől, mert ha a vízbe étel kerül, az hamar bomlani kezd, ami nem egészséges, és a cicák nem is szeretnek zavaros vizet inni. Jó ötlet az ivókút, néhány ezer forintért több évig üzemelő ivókutak kaphatók, amelyek mindig tisztán tartják az ivóvizet.

5. Kaparófa

A kaparófa kiválasztásánál csak az anyagi lehetőségeink szabnak határt, 15 ezer forinttól több százezer forintig terjednek ma az árak. Amit érdemes megfontolni, hogy az olcsóbb, silány anyagokból készült kaparófák legjobb esetben talán egy évig bírják, célszerűbb befektetni egy jobb minőségűbe, hiszen nem egy évre vásároljuk.

6. Játékok

A játék nagyon fontos kis és nagy cicának egyaránt, hiszen nem tudjuk számukra biztosítani a természetben történő vadászattal járó stimulálást, ezért nekünk kell cicánk mentális egészségéről is gondoskodni a játékkal. Rengeteg különféle játék kapható, de sokszor a legjobb elfoglaltság egy alufóliagolyó kergetése, vagy a gazdi fürdőköpeny övének ráncigálása. Jó ötlet lehet a költözés előtt elvinni egy kis takarót és néhány játékot a tenyésztőhöz – ha van rá lehetőségünk – amik aztán átveszik az első otthon, a mami és a testvérek illatait, ha ezeket magával viszi, a kiscica nagyobb biztonságban érzi magát a költözéssel járó trauma során. Gondos tenyésztők adnak kis takarót és játékot ebből a célból.

7. Elvonulóhely

Minden cicának szüksége és igénye van néha az elvonulásra. Igyekezzünk biztosítani számára egy helyet a lakásban, házban, ahol biztos, hogy senki nem zavarja, főleg, ha kisgyermekek is vannak a családban.

Milyen veszélyek leselkedhetnek egy kiscicára a lakásban?


Próbáljunk meg egy kiscica szemével körülnézni otthonunkban. Mi jelenthet ellenállhatatlan kísértést egy pajkos kismacska számára? Az alábbiakban pontokba szedve összegyűjtöttem a legfontosabb veszélyeket, ám a lista folyamatosan bővül, mert kedvenceink rendkívül találékonyak.

 • Elektromos vezetékek. Igyekezzünk elrejteni ezeket, rögzítsük, takarjuk le, mert sok cica meg is rágja a vezetékeket, laptop, telefon töltőket is! A nem szabadon lógó dolgok kevésbé ösztönöznek játékra.
 • Függönyök. Ha drága függönyeink vannak, készüljünk fel arra, hogy hamarosan egyedi köröm minták fognak díszelegni rajtuk, vagy, ha ezt nem szeretnénk, akkor fájó szívvel váljunk meg a drága függönytől és tegyünk fel olyat, amit nem sajnálunk. Fohászkodhatunk is, hogy a cicát ne érdekelje, sok cica nem körmözi a függönyöket, de sok igen. A függönyrúd rögzítése legyen erős, mert egy felnőtt cica súlya a tornagyakorlatok alatt kitépheti a falból, ez külön balesetveszély.
 • Bukó-nyíló ablakok. A bukóra nyitott ablak az egyik legnagyobb fizikai veszély. A cica kíváncsi, felmászik, beszorulhat, eltörhet a gerince, jobb esetben csak kint reked az ablakpárkányon, mert visszamenni nem tud, de akár le is eshet, belegondolni is szörnyű. Kaphatók bukó ablakokra szerelhető biztonsági rácsok pár ezer forintért.
 • Nyitott lépcsők, korlátok.
 • Erkély. Soha ne engedjünk cicát védőháló nélküli erkélyre, teraszra. Egy elreppenő madár épp elég, hogy a cica utána ugorjon …
 • Elöltöltős mosógép. Ne hagyjuk nyitva az ajtaját, a cica beszorulhat, csontját törheti.
 • Tűzhely. A mondás szerint, ha egy cica egyszer rálépett a forró főzőlapra, soha többet nem fog a hidegre sem rálépni. Nos, ez nem feltétlenül igaz, és ne is próbáljuk ki. Külön figyelmet igényel a gáztűzhely, a cica kíváncsiságból odaszagolhat, bundája tüzet foghat.
 • Vegyszerek. Minden vegyszer, beleértve a közkedvelt illatosítókat is, amik kis üvegekben kaphatók pálcikákkal, ezek például nagyon súlyos, akár végezetes égési sérüléseket okozhatnak. Felmosáshoz ajánlatos klórmentes tisztítószert használni. A vegyszerek elzárása legyen körültekintő, sok cica ki tudja nyitni a szekrényajtókat is.
 • Gyertya. A gyertyafény kellemes, szeretjük, de tegyük bele egy zárt tartóba a gyertyákat.
 • Fonalak, zsinórok, hajgumik, karácsonyi boák, a cica madzagos, botos játékai. Ne hagyjunk elöl ilyeneket, a cicák megeszik őket, ezek a beleikbe jutva nagyon komoly problémákat okozhatnak, nem ritkán végzetesek, rájuk tekeredhetnek, fulladást okozva.
 • Nyitott vécétető. Vagy ügyeljünk, hogy a cica ne menjen be a vécébe, vagy hajtsuk le (tudom, férfiak …). Talán nem kell részletezni, milyen veszélyeket rejthet a vécé, a higiéniás megfontolásokon túl.
 • Vízzel teli fürdőkád. Soha ne hagyjuk őrizetlenül, mert bár a legtöbb cica utál fürdeni, a kíváncsiság sokszor legyőzi a víztől való irtózást.
 • Háztartási gépek mögötti rések a falnál. A cicák ezeket biztosan megtalálják, igyekezzünk megelőzni, hogy oda beszoruljanak.
 • Növények. A teljesség igénye nélkül néhány: minden liliomféle (halálos!), digitalis, Euphorbia pulcherrima, Euphorbia trigona, Euphorbia milii, orchidea, dieffenbachia, flamingóvirág, leander, nárcisz, stb. stb. Az ASPCA (The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) oldalán található egy részletes lista ezekről a növényekről.
 • Humán ételek, pl. vöröshagyma, sárgadinnye, avokádó, nyers disznóhús, kedvelt reformkonyha alapanyagok, mint a xilit, csoki, édesség, főzött csont szigorúan tilos!
 • Humán gyógyszerek, kivéve, ha az állatorvos adja.
 • Műanyag zacskók. Papírszatyrokkal felügyelet mellett jókat lehet játszani, de a műanyag zacsikat tartsuk elzárva.
 • Csinos kis nyakláncok, nyakörvek. Elvileg kikapcsolódnak, a gyakorlatban nem mindig, felakaszthatja magát vele a cica.
 • Tubák. Mérgező.
 • Alkohol
 • Minden olyan apró holmi, amit a cica lenyelhet, és az a belekbe fúródhat.
 • Ha valamiben nem vagyunk biztosak, kérdezzünk!

Érkezés és az első napok

Amikor elindulunk a kiscicáért, próbáljunk meg a lehető legnyugodtabban viselkedni, a cicák is érzik a feszültséget, idegességet, biztosan nem akarjuk, hogy az legyen az első benyomása új családtagunknak, hogy a gazdi ideges. Az úton beszéljünk hozzá, de lehetőleg ne vegyük ki a hordozóból, amibe legjobb, ha egy ismert illattal átitatott kis takaró kerül. Nyúljunk be inkább, simogassuk a kiscicát és nyugtassuk meg így.

Érkezéskor ne akarjuk, hogy azonnal otthon érezze magát, bár a kiegyensúlyozott idegendszerű cicáknál ez sem ritka. Ha a lakás, ház nagy, célszerű az első napokban egy vagy két helyiséget elkülöníteni a kiscica számára, hogy ne érezze elveszve magát a nagy térben, majd fokozatosan felfedezhesse új otthonát. Vannak kiscicák, akik a hordozó kinyitásakor azonnal elszaladnak és elbújnak a kanapé alá vagy más, általuk biztonságosnak ítélt helyre. Lehetséges, hogy az első napot, napokat ott fogja tölteni kis kedvencünk. Ne erőltessük, ne húzkodjuk ki őt a kuckójából, elő fog jönni, amint úgy érzi, hogy nincs mitől tartania.

Hagyjuk elöl a hordozót, amiben érkezett, nyitott ajtóval, hogy oda is bekuckózhasson, ha akar. Amikor elkezd körülnézni, mutassuk meg neki az ételt, italt, cicabilit, figyeljük meg, hol szeret aludni, mikor van kedve játszani. Előfordulhat, hogy az almot nem minden esetben találják meg, vagy csak nem érnek oda időben, sürgős játék közben. Ha tehetjük, helyezzünk el kezdetben több alomtálcát, és ha nagy a terület, akkor ezt érdemes a későbbiekben is megtartani.

Alapvetően mindig az a legszerencsésebb és legboldogabb helyzet, ha egy kiscica a testvérével együtt költözhet, fontoljuk meg ezt, ha van rá módunk. Az első napokban nagyon jó, ha a családból valaki egész nap otthon tud maradni, így a pici nem érzi teljesen elveszettnek magát, miután kiragadták őt a mamája és a testvérei mellől. Legyenek az első napok mindenképpen békések és csendesek, ilyenkor ne hívjunk vendégeket, barátokat.

A legfontosabb, hogy új családtagunk érezze a szeretetet, az minden apróbb fennakadáson átsegít. A cicák rendkívül érzékeny antennákkal rendelkeznek az emberi rezdülésekre, pozitívra és negatívra egyaránt.

Hosszú, boldog, egészségben és dorombolásban teli együtt töltött éveket kívánok!

 

log
Szakértői cikk
Bartos Ildikó

Bartos Ildikó

Lyrene Birman Tenyészet tulajdonos Lyrene - Birmans

szakterületei: Fajtaleírások, Viselkedés, Felelős állattartás, Tartás, gondozás, Táplálás, táplálkozás

Bartos Ildikó további cikkei

10
Összesített értékelés
2 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Miért sír a cica?

  Miért sír a cica?

  A friss szülők tudják mit jelent az a kérdés, hogy miért sír a baba? Ezt sokszor elég nehéz megállapítani főleg, ha ez a baba egy cica.

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.