Hagyjam hogy kutyám megpusziljon és én puszilgathatom őt?

Hagyjam hogy kutyám megpusziljon és én puszilgathatom őt?

Számtalan tudományos cikket olvashatunk arról, hogy nyugodtan engedjük kutyánknak a puszilgatást. Azonban rengeteg ellenpéldával is találkozhatunk, ezért sokunkban felmerülhet a kérdés, vajon akkor megpuszilhatom kedvencem, vagy sem.

Előfordult már veled is hogy kutyád arcon vagy szájon puszilt?

Velem igen sűrűn előfordul, hogy kutyám egyszerűen nem tud leállni az állandó arcon puszilgatással. Én ezt nem tartom undorítónak, mégis sok ember furcsán néz rám, amikor ezt látja.

Ezért arra gondoltam, hogy mindenképp utánajárok a témának, és megosztom veletek a nagy kutyapuszi rejtély megoldását.

 

 

Kutatási eredmény a University of Arizona kutatóitól

Önkénteseket toboroztak, hogy be tudják bizonyítani, hogy a kutyák bélrendszerében élő mikrobák jót tesznek a tulajdonosok egészségének.

A tudósok szerint a kutya erősíti a gyerek immunrendszerét, sőt csökkenti az asztma és allergia kialakulásának a kockázatát.

A kutyákban megtalálható csírák jótékony hatással vannak a gazdik szervezetére, hasonlóan mint a probiotikus joghurtok, amelyekben jó baktériumok vannak.

Amikor a kutyák megnyalják gazdájukat, akkor a kutyában megtalálható csírák bejuthatnak a szervezetbe. Probiotikus hatásuk miatt javítják az idős emberek fizikai és mentális egészségét. Mindezt pedig úgy érik el, hogy az emberi bélben lévő hasznos mikroorganizmusok növekedését fokozzák.

 

 

 

Veszélyes kórokozók és székletevés

Egy egészséges, jó immunrendszerrel rendelkező felnőttre általában nem veszélyes egyik kórokozó sem, ami kedvencünkben megtalálható. De ne feledjük, a szájukban rengeteg baktérium van, többek közt szalmonellát okozó vírusok, E.coli és Campylobacter is. Az utóbbival a kutyák több mint fele fertőzött, de tünetmentes.

Ezért sokan nem szeretik, ha kutyájuk szájon nyalja őket.

Sőt szokásaik között szerepel például két kutya találkozásánál, hogy megszagolják egymás végbéltájékát. Ürülék vagy akár rotható szemét mellett sem mennek el, az is felkeltheti érdeklődésüket.

Ezért megértjük azokat a szülőket is, akik féltik gyermekeiket a kórokozóktól és nem támogatják a kutyapusziért való sorbanállást.

 

 

 

Kutyapuszi jótékony hatása szervezetünkre

Arról kevesen ejtenek szót, hogy a kutyapuszi sok problémánkra adhat megoldást. Egy átlagnál leterheltebb, stresszes életvitelt folytató egyénnek kifejezetten ajánlott egy kutya, aki szereti gazdiját puszival köszönteni. Mindez nagyszerű módja a napi stressz-, és feszültség oldására.

A stresszoldás mellett a kölcsönös bizalom rendkívül fontos, így annak is kifejezőeszköze lehet a kutyapuszi.

Nagy valószínűséggel ezt már Te is sejtetted, de kutatók is állítják, hogy a barátság, a szeretet és a ragaszkodás az, ami ezt a kettőtök közötti kapcsolatot jellemzi. Ez a viselkedés mindezt tovább erősítheti, ha te is engeded a kutyapuszit.

 

Forrás: MTI, dogit.in, vetsreet.com, arcanum

Fotó: flicker.com

 

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log
9.7
Összesített értékelés
3 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

1 hozzászólás | Te mit gondolsz?

  • Hujsz Anita - 2020. május 13. 19:14

    Az állatokat lehet szeretni, nyalakodás nélkül! És NE felejtsük el a szívférgességet, ami állatról emberre terjed!!! Szerintem a simogatással és a beszélgetéssel is ki lehet fejeznünk szeretetünket!!!

Ezeket olvastad már?

Hagyjuk hogy kutyánk megtisztítsa nyelvével a sebeit?

Hagyjuk hogy kutyánk megtisztítsa nyelvével a sebeit?

Köztudott, hogy a kutyák ösztönösen nyalják sebeiket. Hagyjuk vagy ne hagyjuk, hogy megtisztogassák a beteg felületet. Sok érvet és ellenérvet lehet hallani ezzel a kérdéskörrel kapcsolatban.

Állati kvíz

Tartás, gondozás

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.