Hagyjuk hogy kutyánk megtisztítsa nyelvével a sebeit?

Hagyjuk hogy kutyánk megtisztítsa nyelvével a sebeit?

Köztudott, hogy a kutyák ösztönösen nyalják sebeiket. Hagyjuk vagy ne hagyjuk, hogy megtisztogassák a beteg felületet. Sok érvet és ellenérvet lehet hallani ezzel a kérdéskörrel kapcsolatban.

Valószínű találkoztál már olyan gazdival, aki esküszik arra, hogy kutyája testének valamely része megbetegedett és a terület nyalogatásával kutyája meggyógyult.

 

Valóban gyógyító hatású kutyánk nyála?

Az állatorvosok is sokszor találkoznak ezzel a kérdéskörrel klinikáikon. Javaslatuk az, hogy kedvenceink mielőbb jussanak állatorvoshoz, a seb kerüljön ellátásra és védőgallér használatával védjük meg kedvencünket a felülfertőződésektől.

 

A vadon élő farkasoknál a seb kitisztítása fontos feladat, hiszen ott nincs állatorvos, aki tudna segíteni az állaton. A nyelv segít eltávolítani az idegen anyagot vagy testet a sérült szövetekből. Vannak ugyan bizonyítékok arra, hogy kutyánk nyála antibakteriális hatású lehet, és segíthet megelőzni és kezelni az orvosi körülményektől távol élő állatok testfelületét.

Tehát a vadon élő állatoknak a sebek nyaldosásán kívül más lehetőségük nincs a sebek gyógyítására. Ez azonban nem ugyanaz, mint egy műtét utáni állapot kedvenceinknél.

 

 

 

Orvosi elővigyázatosság

Az orvosok gondosan ügyelnek a sebszennyezés és fertőzések megelőzésére egy-egy műtét előtt, alatt és után is. Ezért számos dologra kell figyelniük a műtétek során:

 •  az orvos leborotválja kutyánk szőrét a beavatkozás területén
 • a beteg testfelületet le kell fertőtleníteni
 • általában kétféle antiszeptikus szert alkalmaznak
 • a többi testfelületet steril kendővel borítják be
 • steril felszerelést használnak
 • az orvos megtisztítja a kezét és steril kesztyűt, valamint steril ruhát visel
 • szájmaszk és hajfedő használata ajánlott
 • a sebészeti osztályoknak kifogástalan tisztaságot kell tartani
 • a sebnek a gyógyulás teljes ideje alatt zárva kell maradnia

 

 

 

 

Amikor egy kutya a műtéti sebét nyalogatja, akkor abba szennyeződést vihet be, illetve a varratait felszakíthatja. Ezért műtét után mindenképp ajánlott a védőgallér használata. Ennek is többféle változata létezik. Van átlátszó, de akár felfújható is.

A lényeg az, hogy ne engedjük kedvencünknek a sebe nyalogatását, ugyanis nagy felelősségünk van abban, hogy kutyánk varrat ne szakadjon fel, illetve megakadályozzuk a fertőzéseket és a seb szépen begyógyuljon.

 

Forrás: petmd.com, webmd.com, arcanum.hu, Dr. Kiss Gábor

Fotó: flicker.com

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  A kutya nyelve - nyelvszínek jelentése

  A kutya nyelve - nyelvszínek jelentése

  Valószínűleg nem gondolkodsz sokat kutyád nyelvének funkcióin és színén, hiszen természetesnek tűnő állapot az, ami kezdetek óta van. Azonban betegségek hatására mindez megváltozhat.

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.