Hogyan kezeljük a kutyánkat, ha bolhás?

Hogyan kezeljük a kutyánkat, ha bolhás?

Sok gazdi, már a bolha szó hallatán is rosszul lesz, hiszen egy olyan állatról beszélünk, amely nemcsak kutyánk életét nehezítheti meg, de a sajátunkat is, hiszen, ha nem kezeljük célzottan a problémát, akkor nehezen tudunk ezektől az élősködőktől megszabadulni.

A bolhák olyan kistermetű, sötétbarna rovarok, amelyek a 20-25 fok közötti hőmérsékletet és a 75-85 százalékos páratartalmat részesítik előnyben. Ezért a jó idő megérkeztével, a szabadban élő bolhák száma is megugrik.

A bolhafertőzés más állatokkal való érintkezés, vagy a környezetben megtalálható bolhákkal való találkozás során következhet be. A bolha erős hátsó lábai lehetővé teszik, hogy gazdatestről gazdatestre vagy a környezetből a gazdatestre könnyedén felugorhasson.

A bolhacsípés viszketést okozhat, de egy érzékeny vagy bolhaallergiás állat esetén a viszketés súlyos következményekkel járhat. Erőteljes vakarózás jelentkezhet, majd a különböző testrészek rágása, amely szőrhullást, gyulladást és másodlagos bőrfertőzések megjelenését eredményezheti. Néhány kutya érzékeny lehet a bolha nyálára, ezért akár egyetlen csípés is bolhaallergiás reakciót válthat ki.

Mindamellett a bolhák nemcsak vérszívásukkal nehezíthetik meg kutyánk életét, de a galandférgek egyik típusának (Dipylidium caninum) is köztigazdái lehetnek.

 

 

Honnan tudhatod, hogy kutyád bolhás

Legfőbb tünet a kutya vakarózása. Ha csak egyet is találsz kedvencedben, az azt jelenti, hogy kutyád bolhával fertőzött.

A bolhák sötét rézszínűek. Nem szeretik a fényt, ezért az általuk választott legkedveltebb testrészek a has és a comb hajlatok közötti területe.

A "bolhaszennyezés" úgy néz ki, mintha kutyád szőrzetébe valaki borsot szórt volna. Valójában azonban bolhaürülék, amely emésztett vérből áll. Ha ebből begyűjtesz néhányat, és nedves papírtörlőre helyezed, akkor azok néhány perc elteltével felolvadnak és kis vérfoltokként oszlanak szét.

 

 

A bolhák életciklusa

Annak megértése érdekében, hogy az egyes kezelési lehetőségek hogyan működnek, először meg kell értenünk a bolha életciklusát. A különféle kezelési módszerek és a megelőzésre irányuló termékek ezen életciklus különböző részein működnek.

A bolha életciklusának több szakasza van: pete, lárva, báb és kifejlett bolha. A ciklus befejezéséhez szükséges idő függ a környezeti feltételektől, például hőmérséklettől, páratartalomtól és egy közelben lévő gazdatest jelenlététől. Az életciklus így akár két héttől egy évig is eltarthat.

A bolha különböző életszakaszaiban is rendkívül ellenáll a zord időjárásnak, akár a fagypont körüli hőmérsékletnek is. A felnőtt nőstény bolha általában néhány naptól pár hétig élhet a gazdatesten. Ebben az időszakban kétszer-háromszor táplálkozik az állat vérével, és naponta 20-30 petét rak. Élete során akár több száz pete lerakására is képes. Majd ezek a peték leesnek kedvencünkről az udvarba, az ágyneműnkbe, a szőnyegre, vagy akár a padló közötti mélyedésekbe.

A peték, ahol leesnek az állatról, ott fejlődnek tovább. A peték ezután kikelnek és 4-5 mm hosszú lárvákká alakulnak át.

A lárvák harmadik vedlésük után bebábozódnak. A bábból rendszerint 1-3 nap múlva kel ki a kifejlett bolha. A bábok nagyon sokáig képesek túlélni, várva, amíg a környezeti feltételek és a gazdatest rendelkezésre állása megfelelő. Ezután a bolha kilép báb állapotából és az újonnan kialakult felnőtt bolha azonnal felugrik a közeli gazdatestre.

Optimális körülmények között a bolha teljes életciklusát mindössze 14 nap alatt képes teljesíteni.

Az életciklus ismerete lehetővé teszi számunkra, hogy megértsük, miért olyan fontos a gazdaállatot, illetve a beltéri és kültéri környezetet is kezelni.

 

 

Külső környezet mentesítése

Környezetünk bolháktól való mentesítése azt jelenti, hogy nemcsak otthonunkat, de kertünket és az esetlegesen mellettünk élő más állatokat is le kell kezelnünk bolhairtó készítményekkel.

Attól, hogy kutyád kezeled, még a cicádon is lehetnek megbúvó bolhák, amelyek visszafertőzhetik a kutyád és a házat! Még akkor is, ha csak az egyik állat látszik fertőzöttnek.

A kezelés után a lakás alapos felporszívózása következik, amelyet egy melegvizes alapos felmosás követ. Ezt ajánlott 1 héten keresztül minden nap megtenni, hogy a szerves port feltöröljük, ami a lárvák egyik élelemforrása. Majd a porszívó zsákját (amennyiben van) csomagoljuk be egy zacskóba és tegyük a kukába.

Ha kedvencünk a szabadban, saját házában él, akkor azt a területet is mossuk fel, és ágyát magas hőmérsékleten mossuk ki.

Mindezekkel sikerülni fog a bolhák külső környezetünkből történő eltávolítása.

 

 

Ajánlott bolhairtó készítmények

FRONTLINE® Combo – kutyák és macskák számára ajánlott (bolha, kullancs, tetvek ellen)

Egy olyan parazita ellenes készítmény, amely rovarnövekedés-gátlót is tartalmaz, és megóvja kedvencedet és az élőhelyeteket is az élősködőktől.

24 órán belül elpusztítja a kifejlett bolhákat, illetve a rovarnövekedés-gátlónak köszönhetően megakadályozza a lakókörnyezet bolhapetékkel és lárvákkal való újrafertőződését. Ez a kettős védelem segít a lakókörnyezet megtisztításában és a bolhákkal való újbóli fertőződés elleni harcban.

A FRONTLINE® TRI-ACT – kutyák számára ajánlott (bolha, kullancs, szúnyog, lepkeszúnyog és szuronyos istállólégy)

 

24 órán belül elpusztítja a kifejlett bolhákat, 48 órán belül megöli a kullancsokat és repellens hatással bír a szúnyogok, lepkeszúnyogok és szuronyos istállólegyekkel szemben.

A FRONTLINE®-nak csak kis része jut be a vérkeringésbe, túlnyomó mennyiségben kedvencünk bőrének külső rétegében marad. A készítmény a rácseppentés pontjából szétterjed kutyánk teljes testfelületén, majd a faggyúmirigyekben koncentrálódik és a bőr felső rétegeit folyamatosan hatóanyaggal látja el. Hatékonysága hetekig tart!

2020. július, RCV-CAN-0160-2020

 

 

A cikket a  Boehringer Ingelheim, Frontline termékcsaládja támogatja

              

                   

log
10
Összesített értékelés
1 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

1 hozzászólás | Te mit gondolsz?

  • Varga Ferenc - 2020. július 27. 20:12

    En alkalmaztam a cseppeket,de semmi valtozast sem eszleltem.
    Ugyan ugy vannak eloskodok tovabbra is..

Ezeket olvastad már?

Kutyák bolhaallergiája

Kutyák bolhaallergiája

Bolhás a kutyám! Sokan gondolják úgy, hogy nem nagy ügy, csak bolha. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni ezeket az élősködőket, ugyanis komoly bőrbetegségeket vagy akár belső élősködőket kaph...

Állati kvíz

Tartás, gondozás

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.