Így játsz a cicáddal

Így játsz a cicáddal

Ha szeretnéd igazán boldoggá és egészségessé tenni cicádat, az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a játék nagyon fontos számára. Nem afféle luxus vagy úri passzió, amelyre akkor kerítesz sort, ha éppen akad egy kis időd. Szervezetének szüksége van mozgásra!

Nézzük máshonnan a dolgot.

Ha egy kutyával élsz együtt, ott a nyakörv és a póráz, és már indulsz sétálni vele nap mint nap. A macskák esetében különböző interaktív játékszereket kell bevetni a rendszeres napi együttlét során. A közös játék a cica testi és lelki igényeinek kielégítését szolgálja.

Szeretik, ha a játék kiszámítható módon alakl. A Monopolyt sem úgy játsszuk, hogy leülünk a tábla mellé, és az ujjunkkal ide-oda bökdössük a bábukat és a többi elemet. Nem, a Monopoly menete a következő: dobsz a kockával, lépsz, húzol egy kártyát, veszel egy házat. A cicáddal töltött játékidőnek is ilyen keretet kell adni. Amikor egy játékszerrel a préda mozgását imitálod, segítesz a végjáték felidézésében. Az állat újra átélheti a vadászat izgalmát, a zsákmány megszerzését, megölését, ez pedig hozzájárul a cicaenergia feltornászásához. Szerkezetbe foglalt lehetőséget nyújtasz kedvenced számára, hogy kiélhesse a benne lakozó vadmacska vágyait.

Nem szabad elfelejteni, hogy a játék nem csupán az akcióból áll. Az előkészületek, a becserkészés legalább akkora jelentőséggel bír, mint az elkapás és a préda megölése. A vadászat következtében fellépő kimerültség már akkor érzékelhető, amikor az állat még egyetlen gyors mozdulatot sem tett. A plafonon mászkáló molylepke figyelése, az áldozat becserkészése ugyanolyan fárasztó tevékenység, mint a gyors energialökettel járó hajsza. Az elme és a test folytonos koncentrálása meríti ki a macskát.

Minden macska szeret játszani, csak az a kérdés, hogy a te cicád hogyan definiálja a játék fogalmát. Egy 16 éves, diabéteszes és túlsúlyos perzsamacska talán csak a legyeket követi tekintetével a plafonon. Annak az állatnak ez jelenti a játékot. És amikor a légy elszáll, egyszer-kétszer megütögeti a játékszerét és ennyi. Rá kell jönnöd, hogy milyen játék illene a te macskádhoz.

 

 

Cicajátékok típusai

 

1. Interaktív játékok:

Az egyik végén te vagy a másikon a macskád. Te határozod meg a rutint, rituálét és a ritmust és ezáltal a vadászat jellegét. Ezek a játékok a préda elkapását stimulálják, ilyen például a pálcáról lelógatott toll vagy a zsineg végére kötözött apró zsákmány. Egyértelműen a legfontosabb típus az eszköztárból.

 

 

2. Dobálós játékok:

Bármi, amit el lehet hajítani, hogy a macska visszahozza neked. Az efféle játékok rendszerint a kanapé vagy a hűtő alá gurulnak be, hogy aztán a tavaszi nagytakarítás idején kerüljenek elő. A villogó és csörgő labdák, a szőrös műegerek és azok a fura formájú, összevissza pattogó gumijátékok tartoznak ide. Hasznos kis tárgyak, de a teljes játékélményhez több kell.

 

 

Guruló labda, vagy gombolyag

 

3. Automata játékok:

A lusta ember kellékei, általában elemmel működnek. Csak bekapcsolod és a többit már rábízhatod. A gond csupán az, hogy ha a játszótárs egy gép, melynek mozdulatai teljes mértékben kiszámíthatók, könnyen odalesz a vadászat izgalma. Ha semmi esély a változatosságra, a rituálé lassan értelmét veszti a macska szemében. Érthető, hogy egy ilyen szerkezet bekapcsolása egy hosszú fárasztó nap után jobb választás, mintha kedvencünk egyáltalán nem játszana.

 

4. Megjegyzés a lézerceruzákhoz:

Egy lézeres mutató segíthet beindítani a motort a játék elején, ám szilárd meggyőződésem, hogy a hatékonysága erősen korlátozott. A lézerfény nem alkalmas arra, hogy végigjátsszuk vele a játékot. Mert a kis piros pontot nem lehet megölni. A ragadozó nem tud beleharapni, nem kaparinthatja a karmai közé, csak kergeti szüntelenül és hasztalanul. Pörgessük fel a játékot a lézerrel, nincs ezzel semmi baj. Csak érjünk el arra a pontra, amikor a fényt felváltja valami „kézzelfogható”, amit a cica elkaphat és kinyírhat.

 

 

Egy egyszerű fonál is nagyon jó játék

 

 

5. Legyél madár: A gyilkolás anatómiája

A játék teljes odafigyelést igényel. A legrosszabb, ami történhet, ha fél kézzel SMS-t pötyögsz a telefonodon, míg a másikkal egy pálcára kötött tollat lóbálsz. Ha szeretnéd minden részletét kiélvezni annak, hogy a cicád magára öltse a vadmacskavirtust, melyet a maga teljességében él át otthon, akkor ezért bizony neked is tenned kell.

Itt nemcsak a mindennapi 15 percről beszélünk, hanem arról is, hogy magadra kell öltened a játékos szerepét, hogy valódi résztvevővé válhass kettőtök játékában. Erre mondom én azt, hogy „legyél madár vagy egér”. Érezd át, milyen lenne, ha valóban a préda helyében találnád magadat. Hogyan próbálnál kitérni a villámgyors, hegyes fogú emlős elől, aki az életedre tör?

Nagyon egyszerű és kiváló játéklehetőség egy tollas játék, mely egy pálca végére rákötött fonálon lóg. Ezt cicád kedvére elkaphatja játék közben, ez lesz a préda.

Ami engem illet, az tesz boldoggá, ha a játék végén a macskám megszerzi a tollat, a szájába veszi, morogni kezd, és máris körülnéz a szobában, hogy hová vonuljon el a zsákmánnyal. Amikor elindul hagyom, hogy a madzag lazán lógjon és úgy követem, kezemben a pálcával. Nincs is ennél nagyobb öröm: sikerült úgy belefeledkezni a játékba, hogy a cica teljesen átsiklott a vadmacska univerzumába. Megvárom amíg kiejti a szájából a tollat, és csak utána repítem fel újra. Ebből a kis közjátékból tudni, hogy a macska átélte a vadászat izgalmát.

 

 

 

Fotó: flicker.com

 

Kapcsolódó tartalmaink

log
10
Összesített értékelés
2 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Cicád unatkozik? - 5 egyszerű otthon elkészíthető játék

  febr. 22, 2016

  Cicád unatkozik? - 5 egyszerű otthon elkészíthető játék

  Cicánk kondícióját és jó közérzetét figyelnünk kell, ezért nem árt ha rendszeresen játszunk vele.

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.